Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Μέρκελ - Ερντογάν. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.



Οι μάσκες έπεσαν και επίσημα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. Ξέρουμε και επισήμως ποιοι είναι οι πραγματικοί μας αντίπαλοι εντός των τειχών και ποιοι αυτοί στους οποίους θα μπορέσουμε ενδεχομένως να στηριχτούμε. Δεν μένει παρά να τους ζητήσουμε έργα και όχι μόνο λόγια…

Για άλλη μια φορά η Γερμανία ήταν αυτή που πρωτοστάτησε κατά των ελληνικών συμφερόντων και απροκάλυπτα προστάτεψε την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων καθώς άσκησε βέτο στο προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης προς την Τουρκία που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο των 27 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε το βράδυ και οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, αλλά δεν ανακοίνωσαν κάποια κύρωση κατά της Τουρκίας. Σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο όταν θα έχει τελειώσει τις έρευνες η Τουρκία .  
Ο Δενδιας δηλώνει ευχαριστημένος από τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο με του άλλους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, την ώρα που η Κύπρος εκφράζει απογοήτευση, ενώ ο Ιταλός εκπρόσωπος κάνει λόγο για μορατόριουμ συνεκμετάλλευσης σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν μπλοκάρει κάθε έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενθαρρύνοντας την τουρκική επιθετικότητα. Η στάση τους, καθώς και μιας άλλη ομάδας εταίρων μας, ξεπλύνουν την επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας και αφήνουν τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν να εφαρμόζει βαθμηδόν τη στρατηγική ελέγχου της ανατολικής Μεσογείου. Δίπλα στους Γερμανούς, σύμφωνα με ανάρτηση του Τούρκου νομικού, Musa Cömert, οι χώρες που έθεσαν βέτο στη δήλωση ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα
Βασικός στόχος του Βερολίνου είναι να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση με την Τουρκία καθώς οι Γερμανοί δεν κρύβουν το γεγονός ότι ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με τις τουρκικές θέσεις.

Σημειώνεται πως οι Γερμανοί έχουν δυσαρεστηθεί από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου. Άλλωστε τι να περιμένει κάποιος από μια χώρα η οποία διοργάνωσε πενταμερή για την Λιβύη και άφησε την Ελλάδα απ' έξω παρά το γεγονός ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κάνοντας χρήση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στον απόηχο των τηλεφωνικών επικοινωνιών της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων υπέρ της… διπλωματίας που σημαίνει πως έχουν γίνει οι κατάλληλες πιέσεις στην ελληνική  πλευρά για να θέσει υπό διαπραγμάτευση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στα πλαίσια των πιέσεων από Γερμανία και ΗΠΑ  για μια «συνεργάσιμη» Ελλάδα η οποία θα σπεύσει να διαπραγματευτεί για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία που προσδιορίζεται σε επίπεδο συμβούλων και συγκεκριμένα θα αναμειχθούν η Ελένη Σουρανή από την ελληνική πλευρά και ο Ιμπραήμ Καλίν από την τουρκική.

Προετοιμάζεται λοιπόν το κλίμα για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Θα ήταν ωραίο σαν ανέκδοτο αν δεν ήταν τόσο τραγικό.



Πρόκληση Oruc Reis: Αυτές είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες – Ραντεβού Πομπέο-Τσαβούσογλου – Μεσολάβηση Μέρκελ για διάλογο Αθήνας-Άγκυρας


Και κάτι για να γελάσουμε.

Την θέση πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο  αρχιτέκτονας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας, Ναύαρχος Cem Gurdeniz.
«Η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο.  Η απόσυρση της Τουρκίας από τη συμμαχία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγα του», δήλωσε όπως μεταφέρει το sigmalive.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου