Με την δικαιολογία ότι έχουμε πολλά ανεκμετάλλευτα στις αποθήκες.
«Φάμπρικα» δανεισμού έργων τέχνης και εκθεμάτων μουσείων ακόμα και για έναν αιώνα επιχειρεί να στήσει η υπουργός Λίνα Μενδώνη, με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκεται ακόμα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η υπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει το χρονικό όριο σε 50 χρόνια (25 + δυνατότητα ανανέωσης για 25 χρόνια). Δηλαδη επίκεται «Μόνιμη μετακίνηση αρχαίων για μια ή και δύο γενιές». Στο αρχικό σχέδιο, η Λίνα Μενδώνη προέβλεπε τον δανεισμό μουσειακών συλλογών και εκθεμάτων για 50 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα 50, περίοδο δηλαδή ίση με την μισή διάρκεια ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η διάταξη για τα 50+50 χρόνια «φύτρωσε» στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, αφού πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί προέβλεπε 10+10 χρόνια, τα οποία στην πορεία πενταπλασιάστηκαν. Έπειτα από τις πρώτες αντιδράσεις, η υπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει τη διάταξη σε «με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής καθώς και η διάρκειά της η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 έτη δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ»,
Όπως σημειώνει, η υπουργός Πολιτισμού, με το προτεινόμενο άρθρο 59, θεσμοθετεί την εξαγωγή συλλογών αρχαιοτήτων σε μουσεία ή άλλα ιδρύματα του εξωτερικού για 50 χρόνια.
Τονίζει δε ότι «η χρονική διάρκεια της εξαγωγής έχει γίνει λάστιχο, αφού στη διαβούλευση ήταν 10+10, στο σχέδιο νόμου έγινε 50+50, για να καταλήξει στην Επιτροπή να ειπωθεί το 25+25» χρόνια. Πρόκειται για διάταξη που αντιμετωπίζει τις αρχαιότητες και τα έργα τέχνης ως απλά εξαγώγιμα προϊόντα.
Δηλαδή χαρίζουμε ελληνικές αρχαιότητες σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, σαν φτωχοί συγγενείς.
«Ενοικιαστήριο» στα μουσειακά εκθέματα για μισό αιώνα από τη Μενδώνη.
Σφοδρές αντιδράσεις για την διάταξη Μενδώνη που προβλέπει μακρόχρονο δανεισμό αρχαιοτήτων.
ΘΑ ΤΑ ΈΧΕΙ ΥΠΌ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΗΣ Η ΕΒΡΑΪΚΉ ΝΟΜΕΓΚΛΑΤΟΥΡΑ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΊΤΕ......