Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Επανάσταση έμεινε ανολοκλήρωτη

 

 

Το 1821 από τις Πηγές για την Ελληνική Επανάσταση.

 

Αυτό ήταν το τέλος μερικών ένδοξων ηρώων και μεγάλων μορφών του 1821.

Νικηταράς: Από τουρκοφάγος, ζητιάνος και τυφλός. Ο Νικηταράς πήρε μέρος σε πολλές ακόμη μάχες μέχρι που απελευθερώθηκε η χώρα. Επί Καποδίστρια και Όθωνα ανήκε στο κόμμα των Ναπαίων (Ρωσόφιλων). Η ελληνική κυβέρνηση, κατηγόρησε, αδίκως,  τον Νικηταρά ότι συμμετείχε σε κίνημα ανατροπής του  βασιλιά Όθωνα. Συνελήφθη, βασανίστηκε   και  το 1839  καταδικάστηκε, παρότι παντελώς αθώος και εξέτισε την ποινή του  στις φυλακές της Αίγινας. Μετά την 2ετη έκτιση της ποινής του αποφυλακίστηκε σχεδόν τυφλός. Έζησε λίγα ακόμη χρόνια, χωρίς σύνταξη και πέθανε  πάμφτωχος το 1849  στον Πειραιά. Ήταν μάλιστα τόσο φτωχός που κατάντησε ζητιάνος στα σοκάκια του Πειραιά. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, τον περιέπαιζαν οι «μάγκες» του Πειραιά. Του έβαζαν εμπόδια και επειδή ήταν τυφλός δεν τα έβλεπε σκόνταφτε και έπεφτε και οι «δράστες» γελούσαν με τον …  Νικηταρά!
 

Οδυσσέας Ανδρούτσος: Ο αγωνιστής που "έφυγε" από χέρι Ελληνικό. Δολοφονήθηκε από πρωτοπαλίκαρα του Μαυροκορδάτου στις φυλακές της Ακρόπολης στις 5 Ιουνίου 1825.
Ο γενναίος πολεμιστής λόγω της έντονης προσωπικότητάς του ήρθε σε σύγκρουση με σημαντικούς πολιτικούς της εποχής, γεγονός που οδήγησε σε συνεχείς προσπάθειες για την εξόντωσή του. Κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον εχθρό, φυλακίστηκε και τελικώς δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο. Οι δολοφόνοι του πέταξαν το σώμα του από την Ακρόπολη και εμφάνισαν την υπόθεση ως απόπειρα δραπέτευσης.

Ο Γέρος Του Μωριά: Φυλακίζεται Δις. Ο Θ. Κολοκοτρώνης υπήρξε ένθερμος υποστηριχτής του Ι. Καποδίστρια και μέλος του ρωσικού κόμματος.  Ίσως και για αυτό, μετά την  εκλογή του Όθωνα  ως Βασιλιά και την εγκατάστασή  του  στην Ελλάδα (30 Ιανουαρίου 1832),  έγινε στόχος συκοφαντιών και ραδιουργιών εκ μέρους των πολιτικών του αντιπάλων και των Βαυαρών.  Έτσι ο Θ. Κολοκοτρώνης  κατέληξε  να κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία και να συλληφθεί (6 Σεπτεμβρίου 1833), μαζί  με τον Πλαπούτα, τον Τζαβέλα, τον Νικηταρά και άλλους στρατιωτικούς ηγέτες με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν συνομωσία εναντίον του ανήλικου βασιλιά  Όθωνα. Ο  Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας καταδικάστηκαν σε θάνατο και φυλακίστηκαν στο Παλαμήδι. Ο Γέρος του  Μωριά ήταν 64 ετών.  Έντιμοι δικαστές ο Γ. Τερτσέτης  μαζί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αναστάσιο Πολυζωίδη, γνωρίζοντας πολύ καλά την αθωότητα των κατηγορουμένων, αρνήθηκαν  να υπογράψουν  την απόφαση καταδίκης τους σε θάνατο δια αποκεφαλισμού για εσχάτη προδοσία!!   Λίγο αργότερα βέβαια η ποινή του μετατράπηκε σε εικοσαετή κάθειρξη από τον βασιλιά, με τον Κολοκοτρώνη να υποδέχεται τα νέα της μετατροπής της ποινής του ως εξής: «Θα γελάσω τον βασιλιά! Δεν θα ζήσω τόσους (χρόνους)!»…
 Δημήτριος Πλαπούτας: Από την επανάσταση σε κελί
 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η μεγάλη ηρωίδα της επανάστασης στην εξορία

 Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο Αρχιστράτηγος του '21: θάνατος στη μάχη ή δολοφονία από Ελληνικό χέρι. Παρότι άρρωστος βαριά, έφτασε στον τόπο της συμπλοκής στο ΚΕΡΑΤΣΊΝΙ . Εκεί μια σφαίρα τον τραυμάτισε θανάσιμα στο υπογάστριο. Φήμες επιμένουν ότι  δολοφονήθηκε συνεργία του Κίτζιου Τζαβέλα και Λάμπρου Βεΐκου, αφού  «επληγώθη από το μέρος των Ελλήνων». Ο Γ. Καραϊσκάκης ετοιμοθάνατος είπε, ότι γνώριζε τον αίτιον και ότι, «αν ήθελε ζήση, ήθελε να τον κάμει γνωστόν και εις το στρατόπεδον». Υπάρχει και συνέχεια.    Τα τρία ανήλικα ορφανά παιδιά τού Γ. Καραϊσκάκη με επιστολή τους της 2-10-1827 από τον Κάλαμο παρακαλούν τη «Σεβαστή Διοίκηση» να τους εξασφαλίσει τα προς το ζην, διότι δυστυχούν…


 Μαντώ Μαυρογένους: Η πλούσια αρχόντισσα της Μυκόνου διέθεσε όλη της την περιουσία για τον μεγάλο Αγώνα. Πέθανε φτωχή και εγκαταλειμμένη από όλους σε ηλικία 44 ετών από τύφο στην Πάρο το 1840!

Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα:
Δολοφονήθηκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι στις Σπέτσες στις 22 Μαΐου 1825 από Σπετσιώτες «πατριώτες» καθώς προσέβαλε την τιμή τους κι ενώ η Ελλάδα σπαράσσονταν από τον εμφύλιο!!! Η Μπουμπουλίνα, η μεγάλη καπετάνισσα, έδωσε την περιουσία της για τον αγώνα, και θρήνησε ένα γιο στην επανάσταση.
Θύμα και αυτή του εμφυλίου πολέμου αποσύρθηκε στις Σπέτσες, όπου έπεσε θύμα δολοφονίας από την οικογένεια της γυναίκας που ερωτεύτηκε ο γιός της.
Η ελληνική πολιτεία έκλεισε την υπόθεση και δεν αναζήτησε καν τους δράστες.


 Πάνος Κολοκοτρώνης: Ο υιός του γέρου του Μοριά θύμα του εμφύλιου σπαραγμού.

 Παπαφλέσσας: Ο ήρωας που κατάλαβε το λάθος του και θυσιάστηκε για την πατρίδα.
 

Στρατηγός Μακρυγιάννης: Από αγωνιστής του '21 και αγωνιστής για την δημιουργία συντάγματος (1843) στη φυλακή. Καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία και έμεινε φυλακισμένος και σε απομόνωση επί τριετία (1851-1854). Πέθανε από τις κακουχίες αυτές το 1864 σε ηλικία 67 ετών. Έγραψε «Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης

 

Ανατριχιαστική Ημερήσια Διαταγή τού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την 25η Μαρτίου 2023

 

1 σχόλιο:

  1. ΗΘΙΚΏΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ 🇬🇷

    ΓΡΆΨΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΆ ΟΛΟΥΣ ❗❗❗

    ΖΉΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΧΑΡΕΊΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ.

    ΠΊΣΤΗ ΜΌΝΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΎΡΙΟ ΗΜΏΝ ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ❗ ΑΠΌΛΛΩΝ... ΤΥΑΝΕΎΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΌΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΎ ΓΑΙΑΣ 🇬🇷


    ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΤΕΣ ΣΑΤΑΝΙΛΕΣ ΧΑΖΆΡΟΙ ΚΟΜΟΥΝΟΝΑΖΙΔΕΣ ΑΛΕΞΟΚΟΥΛΙΔΕΣ ΓΙΩΡΓΑΚΙΔΕΣ ΚΛΠ ΞΕΣΑΜΑΡΟΤΟΙ ΔΑΜΑΛΟΙ ΚΛΠ ΣΥΓΓΕΝΕΊΣ ΑΝΑΡΧΟΑΝΩΜΑΛΙΑΡΕΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΜΠΤΣΟΙ ΕΡΓΑΤΟΜΠΝΔΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΓΛΙΦΤΡΕΣ


    🪖🗡️⚖️

    ΑπάντησηΔιαγραφή