Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σπρώχνουν το Κατάρ στην αγκαλιά της Ρωσίας;



Ο Ντόναλντ Τραμπ με δική του ανάρτηση στο twitter, ομολόγησε πως «Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή δήλωσα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ριζοσπαστικής Ιδεολογίας. Οι ηγέτες έδειξαν προς το Κατάρ – δείτε!»
Αμέσως μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν Αμπντουλαζίζ ξεχώρισε το Ιράν ως τον βασικό χορηγό της τρομοκρατίας παγκοσμίως. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατηγόρησαν το Κατάρ πως υποδαυλίζει τις προσπάθειες απομόνωσης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Εφημερίδες, κληρικοί ακόμα και celebrities, ξεκίνησαν μια επίθεση εναντίον του Σεΐχη του Κατάρ.

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΦΕΡΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟ! Γιατί τρέμουν Μέρκελ, Πούτιν και Τραμπ

Η υπόθεση ΚΑΤΑΡ όμως δεν είναι κάτι απλό διότι το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ που ονομάζεται Qatar Investment Authority, έχει αποκτήσει εκτός Κατάρ, περιουσιακά στοιχεία άνω των 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς.

Μετά όσα έγιναν στην Αγγλία και τη συμμαχία μεταξύ σουνιτικών κρατών και ΗΠΑ στη περιοχή του Κόλπου είναι προφανές, ότι κάποιος ένοχος έπρεπε να βρεθεί για να καλυφθούν οι πολιτικές επιλογές Donald Trump. Αυτός βρέθηκε εν μια νυκτί ότι είναι το Κατάρ.  Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση στο Κατάρ και φαίνεται να της έχει γίνει γνωστό από τις ΗΠΑ ότι το ΝΑΤΟ θέλει να της κόψει ένα κομμάτι για να το δώσει στο νεοσχηματιζόμενο Σουνιτικά ελεγχόμενο Κουρδιστάν. Διαφαίνεται ότι το Κατάρ με τη βοήθεια του Πακιστάν βοήθησαν τη Τουρκία να αναπτύξει όπλα πάσης φύσης, κάτι που δεν περίμενε να συμβεί το ΝΑΤΟ. H Τουρκία έκανε ότι μπορούσε για να προετοιμασθεί για αυτό που της έχουν προετοιμάσει.

Τα Αραβικά κράτη κατονόμασαν σαν κράτος ενισχυτή τρομοκρατών το Κατάρ. Το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Η κατηγορία αυτή επεκτείνεται και στη Τουρκία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Κατάρ. Έτσι έχουμε τη μεν Τουρκία (και τελευταία και τη Γερμανία) να λέει τρομοκράτες τους Κούρδους, το δε ΝΑΤΟ να λέει τρομοκράτες το Κατάρ και τη Τουρκία, δύο κράτη που φαίνεται να έχουν περάσει στο σιιτικό μπλόκ που στηρίζεται από τη Ρωσία.

Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα στη Μέση Ανατολή.

Τό ένα είναι Σουνιτικό (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, ΗΑΕ κλπ) με τη στήριξη των ΗΠΑ, στο οποίο αρχικά ανήκε και η Τουρκία και το άλλο είναι Σιιτικό (Συρία, Ιράν, Ιράκ, μέρος του Πακιστάν κλπ) με τη στήριξη της Ρωσίας. Όλα δείχνουν προς σχηματισμό Σουνιτικού Κουρδιστάν, κάτι προς το οποίο είναι αντίθετη η Τουρκία, που για το λόγο αυτό προχώρησε στο Σιιτικό σχηματισμό της Ρωσίας. 


Το Κατάρ είναι σουνιτικό αλλά κάπως πιο ανοιχτό στις πεποιθήσεις του. Διαθέτει μια ισχυρή Τουρκική βάση στο έδαφός του ενώ φέρεται ότι εμφανίζεται ανοιχτό και προς το Σιιτικό Ιράν (ακριβέστερα προς της Σιιτική Συμμαχία της Ρωσίας).
Το Κατάρ έχει λόγους να το κάνει αυτό, αφού μπορεί να περάσει το φυσικό του αέριο προς τη Τουρκία μέσω ακόμη και του υπάρχοντος αγωγού προς τη Τουρκία που διαθέτει το Ιράν, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή δεν επιθυμούν οι άλλες Αραβικές χώρες. Αυτή του η επιλογή είναι έξυπνη, υπό την έννοια ότι μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς σημαίνει χαμηλότερο κόστος στον καταναλωτή και μεγαλύτερο κέρδος στον παραγωγό παρά στο μεταφορέα (εφοπλιστή).

Όπως καταλαβαίνετε το Κατάρ δεν έχει και τόσο ισχυρούς λόγους για να συνεχίσει να ενισχύει το ISIS (αν το έκανε) αφού έχει ευκολότερη λύση να επιλέξει, καλύτερη ακόμη και από το να πουλάει LNG που ανεβάζει το κόστος του προϊόντος του!

Τα υπόλοιπα Αραβικά κράτη όπως και οι εφοπλιστές δεν επιθυμούν τη χρήση αγωγών αλλά μεταφορά με πλοία LNG. Είναι ευνόητο γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κρήτη αλλά και γιατί έχει αργήσει τόσο πολύ η κατασκευή του Ρωσικού αγωγού προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας (σας λέει κάτι αυτό;). Είναι ευνόητο επίσης, γιατί οι εφοπλιστές δεν φεύγουν από την Ελλάδα. Την έχουν κάθε μέρα μεροδούλι-μεροφάι. Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα τους αλλάζουν pumpers και τους ρουφάνε μέρα νύχτα το... καπνό.

Το Κατάρ είναι μέτοχος κατά 10% τουλάχιστον της Deutsche Bank. H στοχοποίηση του απο τα άλλα Αραβικά κράτη δεν πείθει και γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ώστε τα υπόλοιπα Αραβικά κράτη να μη θεωρηθούν φανερά ένοχα για ότι συμβαίνει από τους φανατικούς μουσουλμάνους στα κράτη της ΕΕ που τους φιλοξενούν αλλά και για να δικαιολογηθούν ως αμέτοχα στα πρόσφατα συμβάντα στη Βρεττανία. Η ξαφνική συμπάθεια Donald Trump προς της Σαουδική Αραβία και η πώληση όπλων σε αυτή που θα φτάσει τα 300 δις ευρώ χρειαζόταν μια εξιλέωση. Θα την  πληρώσει το Κατάρ; ΙΔΩΜΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου