Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Να και η «επιβεβαίωση» από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές και παρά το ικανοποιητικό για τον Γ. Καρατζαφέρη αποτέλεσμα, ο ΛΑΟΣ κλυδωνίζεται: διαγραφές και αποχωρήσεις γνωστών στελεχών, ομαδοποιήσεις διαφωνούντων και κριτική για τη φυσιογνωμία του σχήματος αλλά και για τους χειρισμούς του αρχηγού διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο για το κόμμα σκηνικό.

*Η αρχή έγινε με την αποχώρηση της πρώην βουλευτού Πειραιά Δήμητρας Αράπογλου, η οποία έκανε λόγο για «καπηλεία αξιών και συνειδήσεων», αλλά και για «παπατζήδες» της πολιτικής. Στην έξοδο από το κόμμα την ακολούθησε και ο δις υποψήφιος, ιδρυτικό μέλος του ΛΑΟΣ και στέλεχος της Εκτελεστικής του Γραμματείας Τρ. Μπουγάς.

Ο ίδιος ενώ έστειλε την παραίτησή του στις 6 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες αργότερα είδε το όνομά του στην εφημερίδα του κόμματος «Α1» ανάμεσα σε ακόμη πέντε στελέχη που διαγράφτηκαν για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

*Την αποχώρηση επέλεξαν και άλλοι, όπως το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και εκπρόσωπος του κόμματος στις εκλογές Αλ. Μανθεάκης και ο υποψήφιος στην Α' Αθηνών, παλαιός ολυμπιονίκης Θ. Ρουμπάνης.

*Επισήμως στην Καλλιρρόης ερμηνεύουν τα παραπάνω με βάση «τον εκνευρισμό κάποιων υποψηφίων που δεν εκλέχτηκαν». Οι εξελίξεις, ωστόσο, παραπέμπουν περισσότερο στα δρώμενα της Ν.Δ. Απόδειξη;

Περίπου 70 πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, με συντονιστή τον Τρ. Μπουγά, συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο του Π. Φαλήρου και αποφάσισαν να συστήσουν «Όμιλο Προβληματισμού», αναμένοντας την «επόμενη μέρα» στη Ρηγίλλης. Μεταξύ τους οι Στ. Μέλλος, Γ. Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφαλά, Α. Μητσόπουλος, Ηλ. Παπάζογλου και Α. Τσόγκας.

*Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατεύθυνση της κίνησης, είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά μέλη της εισηγήθηκαν να ψηφίσουν από τώρα Α. Σαμαρά, επιστρέφοντας στη Νέα Δημοκρατία.

Επικράτησε, ωστόσο, η άποψη να περιμένουν πρώτα την εκλογή νέου αρχηγού και ύστερα, με πρωτοβουλίες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, να καταλήξουν αν θα προσχωρήσουν στη Ν.Δ.

*Αναταραχή επικρατεί και στη νεολαία του κόμματος, με βασικούς πόλους τον πρόεδρο της ΝΕ.Ο.Σ., Γ. Παναγιωτακόπουλο, και τον (παραιτημένο πλέον) πρόεδρο της Φοιτητικής Οργάνωσης Συναγερμού (Φ.Ο.Σ.) Ρ. Αρβανίτη.

Πού εδράζεται η κριτική των «αμφισβητιών»;

1 Οτι ο ΛΑΟΣ και ο πρόεδρός του έχουν απεμπολήσει τις αρχές του πατριωτικού χώρου και ετεροκαθορίζονται από τις εξελίξεις στην «πολυκατοικία» και τη Ν.Δ. «Σ' αυτό οφείλεται και το γεγονός ότι δεν κερδίσαμε το μεγάλο κομμάτι των δυσαρεστημένων απ' αυτήν», όπως παραδέχεται βουλευτής του ΛΑΟΣ, συμπληρώνοντας ότι ώς τώρα «δεν έχει συζητηθεί ποτέ στα όργανα η τακτική μας απέναντι στη Ν.Δ.».

3 Ότι ο Γ. Καρατζαφέρης διοικεί τον ΛΑΟΣ «αυτοκρατορικά», ότι υπέστειλε τον αγώνα κατά των «συμφερόντων» και της «διαπλοκής».

*Εσωκομματικό προβληματισμό προκαλεί, τέλος, και η απόφαση του προέδρου να θέσει θέμα εκλογής νέου γραμματέα, τη στιγμή που ο Απ. Μπαμίχας εκλέχτηκε σ' αυτή τη θέση μόλις τον Ιούλιο, στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

*Πληροφορίες ήθελαν τον Γ. Καρατζαφέρη να προωθεί για το πόστο αυτό τον Αδ. Γεωργιάδη και οι σχετικές διαδικασίες αναμένονταν χθες, σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ωστόσο, και οι οργανωτικές αλλαγές φαίνεται να αντιμετωπίζονται πλέον με πολιτική καχυποψία στο ΛΑΟΣ: «Πρόκειται για προσπάθεια μεγαλύτερου ελέγχου του κόμματος, γι' αυτό και η Κ.Ε. συγκλήθηκε την ίδια ημέρα με το συνέδριο της Ν.Δ., ώστε το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο εκεί», εκτιμά χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» έμπειρο στέλεχος της Καλλιρρόης. Πηγή ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου