Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Λίγο πριν την δραχμή.



Η απόφαση συγκεκριμένων εργοδοτικών φορέων  να συμφωνήσουν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι αυξάνονται γεωμετρικά μια και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα για προορισμούς όπως η Βουλγαρία, πρέπει να καταχωρηθεί στα Παγκόσμια Χρονικά Οξυδερκούς Επιχειρηματικότητας.
Εάν επρόκειτο να απονείμουμε τα σχετικά βραβεία το Χρυσό Βατόμουρο θα πήγαινε στον ΣΕΒ.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις λοιπόν  δημιουργεί το ασφαλιστικό και η «δήθεν» συναίνεση των εργοδοτικών φορέων που πολυδιαφημίστηκε χθες όμως σήμερα ανατρέπεται από τις πολεμικές δηλώσεις πλήθους φορέων της αγοράς. Υπό το βάρος πιέσεων ακόμα και μελών του ΣΕΒ ο πρόεδρος του κ. Θόδωρος Φέσσας πριν από λίγη ώρα βγήκε στον ΒΗΜΑ FM για να εξηγήσει τη στάση συναίνεσης με την κυβέρνηση ως προς το θέμα της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φέσσας υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στην παραμονή της πρώτης αξιολόγησης όπως μας είπε ο πρωθυπουργός. Ένα από αυτά είναι το ασφαλιστικό. Εάν κλείσει αυτή η αξιολόγηση επιτυχώς, είμαστε διατεθειμένοι να εισηγηθούμε να πάρουμε ως ΣΕΒ ένα μικρό κόστος για να περάσουμε τον κάβο της αξιολόγησης ώστε να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Στο βωμό της ανάκτησης της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, τέτοιες μικρές παρεμβάσεις που είναι αντίθετες στο συμφέρον των επιχειρήσεων – μελών μας αλλά και την ανταγωνιστικότητα, είπαμε πως θα πρέπει να τις πάρουμε». Για να συμπληρώσει: «ο χρονικός ορίζοντας είναι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια όπου θα ισχύσει τα θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν δεχθήκαμε κάποιον συγκεκριμένο συντελεστή. Είπαμε περίπου 0,5% με 1%. Πάγια θέση μας είναι η μη αύξηση του μη μοσθολογικού κόστους. Όμως η μεγάλη εικόνα είναι η πρώτη αξιολόγηση…»
Ο Φέσσας εμφανίζεται  σε ρόλο υφυπουργού του Τσίπρα να στηρίζει μια έωλη και μικρόνοη πρόταση του Κατρούγκαλου, η οποία όχι μόνο δεν έχει προοπτική επιβίωσης αλλά θα συμπαρασύρει στην καταστροφή και την έξοδο από τη χώρα χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις.
Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τα τεκταινόμενα καθώς και σκοτεινά πολιτικά παράκεντρα (βλέπε Ραφήνα) τα οποία επιχειρούν για ιδιοτελή κίνητρα την επιστροφή στη δραχμή και τον διαμελισμό του κράτους.
Είναι λυπηρό άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου να πέφτουν σ΄αυτού του είδους τις παγίδες. Το τίμημα θα είναι πολύ ακριβό για όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου