Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Βαίνωμεν ολοταχώς προς κουκούλωμα.



Έντεκα μέρες από το θάνατο της 4χρονης Μελίνας από τη Νεάπολη, ύστερα από μια απλή επέμβαση ρουτίνας για αφαίρεση σε "κρεατάκια", δέκα μέρες μετά την πρώτη φάση της ιατροδικαστικής εξέτασης με νεκροψία και νεκροτομή, και λίγες μέρες πριν το ιατροδικαστικό πόρισμα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, η υπόθεση έχει πάρει μια ανεξέλεγκτη τροπή, από την οποία κινδυνεύει να χαθεί η ουσία της υπόθεσης. Δηλαδή, τα αίτια θανάτου της μικρής κι αν αυτά συνιστούν μεμονωμένη υπόθεση αναζήτησης ευθυνών ή αν το θέμα έχει ευρύτερες και σοβαρότερες διαστάσεις.
Ταυτόχρονα, φήμες, πληροφορίες και γεγονότα για το παρελθόν πρωταγωνιστών της υπόθεσης, γεγονότα που σε πρώτο βαθμό δε σχετίζονται άμεσα με το θάνατο της 4χρονης, αλλά αφορούν γιατρούς, ιδίως αναισθησιολόγους, που χειρίστηκαν το περιστατικό, ακόμη και συγγενικές σχέσεις τους με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, έρχονται στο προσκήνιο ως μείζονος σημασίας, γίνονται πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης, και η πολύ σοβαρή υπόθεση του χαμού ενός μικρού παιδιού κινδυνεύει να εμπλακεί σε άλλες ατραπούς.
Την ίδια ώρα που μια οικογένεια, της μικρής Μελίνας, βυθισμένη στον πόνο και την προσωπική της τραγωδία, με τα πολλά αναπάντητα γιατί, ακούγοντας όλο αυτόν τον κυκεώνα φημών, είναι λογικό να στρέφεται και με ένταση πλέον κατά πάντων, που με βάση τα όσα διαδίδονται, είναι λογικό να πιάνεται από το παραμικρό που θα μπορούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα για τον απρόσμενο χαμό του παιδιού τους, σε μια κατά τ' άλλα επέμβαση ρουτίνας. Πολύ περισσότερο που μια μερίδα του κεντρικού Τύπου και ενημέρωσης φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την προσωπική και πολιτική αποδόμηση των δύο Κρητικών πολιτικών και γιατρών που ηγούνται του υπουργείου Υγείας, παρά για την αναζήτηση της αλήθειας στην υπόθεση.
Από την άλλη, η διαρκής αναβλητικότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο να κλείσει τις εκκρεμότητες με τη στελέχωση των διοικήσεων στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, με αφορμή αυτό το περιστατικό, γίνεται μπούμερανγκ, έστω και εκ των υστέρων, σε μια σειρά ενεργειών που θα είχαν άμεση και διαφορετική τροπή αν υπήρχε διοίκηση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια κλίμακα στο χώρο της υγείας και όχι λύσεις «υπηρεσιακού» χαρακτήρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα συμπτωματικά γεγονότα, άσχετα με τον τραγικό χαμό της 4χρονης Μελίνας, αλλά σχετικά με γιατρούς που χειρίστηκαν την υπόθεσή της, διαμορφώνουν ένα κλίμα περί δήθεν επιχείρησης συγκάλυψης της υπόθεσης.
Αλλά την ίδια ώρα που όλοι επικεντρώνονται ακόμη και στις συγγενικές σχέσεις γιατρού με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κρίσιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτίσουν την υπόθεση και να σημάνουν συναγερμό για το τι πραγματικά συνέβη και οδήγησε στο θάνατο την 4χρονη Μελίνα περνούν σε δεύτερο πλάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου