Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ αν-ιερες ανταλαγές και παζάρια


Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου διαθέτει «ισχυρούς φίλους» που κινούνται σε όλα τα επίπεδα της πολιτική και επιχειρηματικής «διαπλοκής»,.τακτικά επισκέπτονται το μοναστήρι δεκάδες πολιτικοί, Έλληνες και ξένοι, ενώ τακτικός επισκέπτης και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος. που συνήθως για να φτάσει στη χερσόνησο χρησιμοποιεί την θαλαμηγό του Γιάννη Λάτση. Η σχέση που έχει αναπτύξει ο Κάρολος με την μονή την έχει κάνει γνωστή ακόμη και στον βρετανικό Τύπο, ενώ δεκάδες είναι οι αριστοκράτες της Αγγλίας που περνούν κάποιες ημέρες του έτους στο Άγιον Όρος και δη στο Βατοπέδι Η μονή διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις φιλοξενίας και σουίτες σε παραδοσιακό στιλ αλλά με όλες τις ανέσεις και προσωπικό WC για την καθεμία,.και μοιάζει με αληθινό φρούριο, με τείχος ύψους περίπου 30 μέτρων, Παλιά το μοναστήρι ήταν «πράσινο» αφού ο ηγούμενος Εφραίμ ειχε απ’ ευθείας επικοινωνία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Λαλιώτης, ο Βενιζέλος, ο Τσοχατζόπουλος Α.Παπαδοπουλος Α.Φωτιαδης Π.Ευθυμιου κ. α. Ύστερα όμως από τον Μάρτιο του 2004, συνεχίζοντας να πηγαίνει χέρι - χέρι με την εξουσία, η «Ιερά» Μονή έγινε «γαλάζια» με «βασικούς» το δεξί χέρι του πρωθυπουργού κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Χρ.Παχτα το μοναστήρι, είναι αγαπημένος προορισμός του πρωθυπουργού, του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Αγγέλου και πλειάδας κυβερνητικών στελεχών. το επισκέπτονται δεκάδες πολιτικοί, Έλληνες (όπως ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, , ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, όλοι οι υπουργοί Βορείου Ελλάδος – και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας),.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=902726



βουλευτής κάνει επίσης λόγο για ύποπτα εμβάσματα της Εμπορικής Τράπεζας ύψους 752.000€ με εντολές που υπογράφει ο Αναστάσιος, μοναχός της Μονής Βατοπεδίου και με αποδέκτη συγγενικό πρόσωπο του Υπουργού Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη.

όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση επέκρινε την τακτική του ηγούμενου Εφραίμ, που «περίφερε» μαζί με τους μοναχούς της μονής τη Ζώνη της Παναγίας σε «βίλες» της Αθήνας. Όπως, την Ζώνη της Παναγίας στο Καστρί έπειτα από παράκληση της κυρίας Δήμητρας Παπανδρέου, για την «ευλογία του» ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. η Ζώνη μεταφέρθηκε επίσης και στην οικία Μητσοτάκη, καθώς και στις βίλες γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών. Ο ηγούμενος Ευφραίμ (Κουτσού) δεν είναι οποιαδήποτε προσωπικότητα. Είναι αδερφός του προέδρου του κυπριακού κόμματος Νέοι Ορίζοντες κ. Νίκου Κουτσού. ενώ ο βουλευτής του ιδίου κόμματος –που πηγαίνει συχνά στο Βατοπέδι- κ. Χρήστος Κληρίδης είναι νομικός σύμβουλος του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου,.

http://www.antinews.gr/?p=3162


efraim.jpg

.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής Βατοπεδίου δεν «περιορίζονται» στα κτίρια που απαρτίζουν τη μονή, ούτε στα χιλιάδες στρέμματα εντός της αθωνικής χερσονήσου. Στη μονή ανήκουν δεκάδες πολυκατοικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γραφεία στο Μαρούσι, οικήματα σε όλη τη Ελλάδα, άλλα και μια λίμνη κι ένα νησάκι, τα οποία μάλιστα διεκδίκησε ο ηγούμενος Ευφραίμ δυναμικά από το Δημόσιο πριν χρόνια ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή της Ξάνθης. Πρόκειται για έκταση 30.000 στρεμμάτων χέρσας και καλλιεργήσιμης γης γύρω από τη Βιστωνίδα λίμνη στο Πόρτο Λάγος, επίσης την ίδια τη λίμνη και τη νησίδα Άντα Μπουρού,

Μέρος της έκτασης αυτής είναι υγροβιότοπος και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, κάποια έκταση είναι καλλιεργήσιμη και υπάρχουν και κάποια χέρσα τμήματα που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι. Ανάμεσα σε αυτές τις εκτάσεις υπάρχουν ερείπια της ρωμαϊκής και βυζαντινής Αναστασιούπολης καθώς και ατείχιστος βυζαντινός οικισμός. Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί το 80% της περιοχής εκμεταλλεύσιμη, ενώ η μονή τη χαρακτηρίζει βάλτους και έλη. Η Μονή αποσπά δύο θετικές για τΙς ίδιες γνωματευτικές αποφάσεις (26/3-12-1998, 17/18-7-2002) του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες έκαναν αποδεκτές με υπουργικές αποφάσεις οι υφυπουργοί Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ (5/2/1999) και Φωτιάδης (5/8/2002) και μία τρίτη σύσταση του ιδίου συμβουλίου (46/28-12-2002) να μην προβάλει το δημόσιο δικαίωμα κυριότητας στην εν λόγω περιοχή η οποία έγινε και αυτή αποδεκτή με υπουργική απόφαση στις 4-6-2003 η οποία αναγνωρίζει την κυριότητα της Μονής <επί της λίμνης Βιστωνίδας και των οχθών αυτής στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης όποιας έκτασης και αν είναι αυτή> Η Μονή (πιθανότατα για να ξεκαθαρίσει το εύρος της ιδιοκτησίας της δικαστικά) καταθέτει αγωγή κατά του Δημοσίου διεκδικώντας την αναγνώριση της κυριότητας της επί της λίμνης Βιστωνίδας, του ιχθυοτροφείου των Αγ. Θεοδώρων και νησίδων Αντά-Μπουρού, Αγ. Νικολάου και Παναγιάς Παντάνασσας και των παραλίμνιων όχθων συνολικής έκτασης 27.500στρ. (23.500 από το Ν. Ροδόπης και 4.000 από το Ν. Ξάνθης). Ο δικηγόρος του Δημοσίου (Γεώργιος Πεταλωτής) σημειώνει ότι Από το 1922 υπάρχει αμφισβήτηση της λίμνης Βιστωνίδας-Νταλιάνη <με τις επ'αυτής νησίδες και την περί αυτήν εκτάσεις> μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ι.Μ. Βατοπεδίου. Ομάδα νομικών θα διερευνήσει την διεκδίκηση της μονής Βατοπαιδίου Ο αρχιμανδρίτης και ηγούμενος της μονής κ. Εφραίμ, μπήκε στο θέμα τονίζοντας ότι η “διεκδίκηση της περιουσίας της μονής δεν γίνεται ετσι αλλά υπάρχουν αρχεία κι έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι έτσι ο κ. Γιαννακίδης είπε για το 80% καλλιεργούμενης γης και αγροτεμάχια με τίτλους κυριότητας, ενώ ο πατήρ Αρσένιος επισήμανε ότι από τα 23.000 στρέμματα τα 3.000 περίπου είναι καλλιεργούμενα. Αυτό, αναίρεσε ο κ. Ερελιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή από τα 23.000, τα 20.000 είναι καλλιεργούμενα και τα 3.000 στρέμματα δεν είναι κι ότι πρόκειται να ανοιχτεί πληγή για τους αγρότες της περιοχής. Ο κ. Ερελιάδης σαν διευθυντής αγροτικής ανάπτυξης είπε ότι λόγω μονής χάνονται 150 εκατομμύρια δρχ. ετησίως από προγράμματα της Ε.Ε. για το ζωικό κεφάλαιο κι ότι τίθεται μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα για την Ροδόπη. “

Η μονή υποστηρίζει ότι ουδέποτε τα επίδικα εδάφη ανήκον στο ελληνικό δημόσιο και ότι η λίμνη και οι όχθες τις περιήλθαν σε αυτήν, <από αμνημονεύτων χρόνων αναγομένων γραπτώς στο 1080 μ.Χ., πέραν της παλιάς παραδόσεως αναγομένης στον 5ον αιώνα μ.χ.> και συγκεκριμένα ότι τις έχουν παραχωρηθεί ήδη <με χρυσόβουλλους λόγους> του αυτοκράτορα Νικηφόρου Βοτανειάτη από το 1080 του Ανδρονίκου του Γ του Παλαιολόγου του 1329, του Ιωάννη του Παλαιόλογου το 1357 και του Σέρβου του ηγεμόνα του Ιωάννη Ουγκλέση το 1371, όταν η περιοχή ανήκε στη Σερβία. Επίσης η μονή επικαλείται συνοδικά έγγραφα και πατριαρχικά συγγίλλια Πατριαρχών της Κων/λεως.
τον νοεμβριο 2003 Εκδικάζεται στο μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, η αγωγή που κατέθεσε η Μονή σε βάρους του Ελληνικού Δημοσίου. Στο δικαστήριο το Δημόσιο υπερασπίζεται την κυριότητα του με την συνδρομή παρέδρου του ελληνικού δημοσίου του Κράτους τοπογράφου και του Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Μετά τις εκλογές του 2004 και την επικράτηση της ΝΔ με την υπ'αριθμ απόφαση 26/20-5-3005 γνωμοδότησης του το γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων γνωμοδοτεί ότι (<δεν συντρέχει λόγος επανεξέτασης>) των παλαιότερων γνωμοδοτήσεών του. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Αλογοσκούφης (ΝΔ) με απόφασή του (7-6-2004) κάνει αποδεκτή την τελευταία γνωμάτευση δηλ. ότι δε χρειάζεται να επανακριθεί η υπόθεση από το γνωμοδοτικό συμβούλιο του Υπουργείου όπως ζητούσε ο πρώην Υφυπ. Απ. Φωτιάδης και αποδέχεται ως ισχυρές τις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις που αναγνωρίζουν την κυριότητα της Μονής στη λίμνη και τη γύρω περιοχή έπειτα από διαμάχη ενός αιώνα περίπου, δίχως να έχει στα χέρια έστω μία απόφαση δικαστηρίου και παρά το γεγονός ότι την αγωγή κίνησε το μοναστήρι. Έτσι στις 25-6-2004 και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου κατατίθεται κοινή δήλωση της ενάγουσας Μονής και του ελληνικού δημοσίου ( με εντολή του υφυπουργού Π. Δούκα) ότι δεν επιθυμούν την έκδοση απόφασης από τα Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τέσσερις μόλις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, έστειλε τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους μαζί με τον εκπρόσωπο της Μονής στο πρωτοδικείο Ροδόπης, να παραιτηθούν από την έκδοση απόφασης ενώ είχαν καταρριφθεί ως αβάσιμες νομικά οι αιτιάσεις της μονής.

http://chalkidiki-sos.blogspot.com/

http://krogias.blogspot.com/search?updated-max=2008-09-01T15%3A04%3A00%2B03%3A00&max-results=5




Μετά την παρέμβαση δικ. συλλόγου ξανθης στις 30 Απριλίου ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης ανακαλεί τις προηγούμενες αποφάσεις και επανεισάγει προς κρίση την υπόθεση στο γνωμοδοτικό συμβούλιο δημοσίων κτημάτων.!
Με την υπ'αριθμ. 15 γνωμοδότηση του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποδέχεται και κρίνει ορθές και σύννομες όλες τις υπουργικές αποφάσεις. Μετά τη νομική δικαίωσή της η Μονή αλλάζει επιδιώκει τώρα ανταλλαγή της λίμνης και των γύρω εκτάσεων με άλλα ακίνητα του δημοσίου, προκειμένου να παραχωρήσει στο δημόσιο τη λίμνη. Ο λόγος πια δεν είναι για 27.500 στρ. αλλά για 48.000 στρ. (45.000 της λίμνης Βιστωνίδας και 3.000 της λίμνης Νταλιάνη). το δημόσιο αποδέχεται την ανταλλαγή αυτή, αναθέτει σε ορκωτούς εκτιμητές την εκτίμηση της αξίας της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής, οι οποίοι εκτιμούν την αξία της στα 60 εκατομμύρια, και δέχεται να παραχωρήσει στη Μονή ανάλογης αξίας ακίνητα του δημοσίου εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξανθής. Έτσι ξεκινά μια διαδικασία ανεύρεσης των κατάλληλων ακινήτων που το δημόσιο θα παραχωρήσει και θα αποδεχθεί η Μονή. Στην διαπραγμάτευση μπαίνουν ακίνητα στο Νομό Θεσσαλονίκης (στους Δήμους Μίκρας, Πανοράματος, Θερμαΐκού, Θέρμης, Ωραιοκάστρου και στη Νεά Μεσημβρία..., 76 οικόπεδα συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων στις περιοχές Καρδίας, Ν. Επιβατών, Ν. Ραιδεστού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, 46 οικόπεδα στους Δήμους Μίκρας σε Καρδία, Σχολάρι, Τρίλοφο) Πανοράματος, Θερμαικού (στην Αγ. Τριάδα και στους Ν. Επιβάτες) Θέρμης και στη Ν. Μεσημβρία και 2 ακόμη ακίνητα έκτασης 629 στρ. δίπλα στο αεροδρόμιο < Μακεδονία> στο Ν. Καβάλας (στις παραλίες Ακροποτάμου, Οφρυνίου, Ν. Περάμου και Ν. Ηρακλείτσας 1240 στρ. Παραλιακής και καλλιεργήσιμης γης, και τα οποία αποτιμήθηκαν στο 60% της αξίας της λίμνης), στο Ν. Χαλκιδικής (στους Δήμους Καλλικράτειας, Τρίγλιας, Ιερισσού Ακάνθου και στα γύρω,... ειδικά περίπου 9.000 βρίσκονται στις περιοχές Ουρανούπολης, Αμμουλιανής, Ιερισσού), στο Ν. Τρικάλων, και σε οποιες άλλες περιοχές της χώρας. Προταθηκαν από την ΚΕΔ στη Μονή για ανταλλαγή 94 οικόπεδα στους Δήμους Μίκρας, Θερμαικού, Θέρμης, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου και έγιναν αποδεκτά στην πλειοψηφία τους από τη Μονή. Τα οικόπεδα αυτά μεταβιβάστηκαν από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΚΕΔ και από την ΚΕΔ στη Μονή. Όσα από τα οικόπεδα αυτά έγιναν αποδεκτά ως το Νοέμβριο του 2006 πουλήθηκαν με βάση τις αντικειμενικές αξίες της Εφορίας και όχι τις πραγματικές της αγοράς (δημοπρασίες στις 5 Ιουλίου, στις 26 Ιουλίου και 17 Νοεμβρίου 2006) με τις ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται για το Αγ. Όρος. Συγκεκριμένα πέρασαν στην εταιρεία <Ανθεμίας Αναπτυξιακή Α.Ε.>, Στην Ουρανούπολη ορκωτοί εκτιμητές αποτιμούν σε 1.107.044€ δάσους την αξία του που το δημόσιο παραχωρεί στη Μονή προς αγροτική εκμετάλλευση, αφού αυτό αποχαρακτηρίστηκε από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνοπτικές διαδικασίες, γιατί τα δάση παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο και δε μεταβιβάζονται. Μέρος της δασικής αυτής έκτασης εξάλλου είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της κυριότητας τους όπως γνωματεύει εκ των υστέρων ο προϊστάμενος της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η εκτίμηση της Εφορίας ήταν 8.740.695€,, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών έβγαλε ανακοίνωση με τη οποία εξηγεί ότι το Δημόσιο δεν ενημέρωσε ότι αποχαρακτήρισε ή σκόπευε να αποχαρακτηρίσει οπότε αυτοί αποτίμησαν την αξία του ως δάσος. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο παρέλειψε να ζητήσει νέα εκτίμηση μετά τον αποχαρακτηρισμό του, με αποτέλεσμα να απολέσει τουλάχιστον 10.000.000€, εφόσον σύμφωνα με το ΣΟΕ, η εκτίμηση της ίδιας έκτασης αποχαρακτηρισμένη θα ήταν 10-20 φορές πάνω από το 1,1 εκατ. € που επικαλείται το συμβόλαιο! τον Μάιο του 2007 Επιχειρείται να «τακτοποιηθούν» τα εναπομείναντα από την πρώτη φάση οικόπεδα στους Δήμους Μίκρας, Θερμαικού και στη Ν. Μεσημβρία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα δύο οικόπεδα (συνολικής έκτασης 629 στρεμμάτων) μέρος των οποίων το Υπ. Υγείας είχε προτείνει στο Δήμο Μίκρας ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου των 127 δικών τους στρεμμάτων, για να αναγερθούν στο χώρο εκείνο δύο νοσοκομεία, το παιδιατρικό και το ογκολογικό Θεσσαλονίκης.

Μετά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών για το δεύτερο κύκλο παραχωρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, και Τρίκαλα ακυρώνεται η ανταλλαγή των νέων ακινήτων με μέρος της ιδιοκτησίας της Μονής και επιστρέφονται τα ανταλλασσόμενα οικόπεδα και πάλι στην κυριότητα της ΚΕΔ. Αναζητείται σε πολύωρη σύσκεψη στη ΚΕΔ το ακίνητο του Δημοσίου στην Αθήνα που θα παραχωρηθεί στη Μονή σε αντάλλαγμα. Αποφασίζεται η επιστροφή των ακινήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Τρικάλων, με αντάλλαγμα ακίνητο στην Αθήνα. Παραμένουν σε ισχύ τα συμβόλαια για 1.240 στρέμματα στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας.

και τα 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη που η 10η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, λέει ότι προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 30/8/2002 "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι χαρακτηρισμένες στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου ως κοινόχρηστο δάσος. Για να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο της μονής Βατοπεδίου στην προ του Άθω περιοχή πρέπει να αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) -εάν εγκριθεί- και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ίδιος ο δήμος Σταγείρων-Ακάνθου.

Εμπιστευτική επιστολή του καθηγουμένου της μονής Βατοπεδίου προς το δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου και προς το νομάρχη Χαλκιδικής,

περιέχει τα μεγαλόπνοα σχέδια του μοναστηριού για την εκμετάλλευση της προ του Άθω περιοχής. Η περιοχή των 8.600 στρεμμάτων

http://krogias.blogspot.com/


η τοποθέτηση καθηγητή Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ότι τα 8.600 στρέμματα στο Δήμο Ακάνθου-Σταγείρων παραχωρήθηκαν παράνομα, Στις (26-07-2007) ενεργοποιείται επίσημα η β' φάση ανταλλαγών, εκδίδεται η υπ'αριθμ. 16651 κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών που αναθέτει στην ΚΕΔ τη διαδικασία ανταλλαγής της λίμνης < με διαθέσιμα κάθε μορφής εδαφοκάλυψης και χρήσεων γης ακίνητα του Δημοσίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτός των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης>.

Για την λήψη κονδυλίων από την Ε.Ε. ενεπλάκη πνευματικό τέκνο του ηγούμενου, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Τράπεζας κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης, που «βιάστηκε» να υπογράψει έγγραφο παράδοσης και παραλαβής της έκτασης στις 25 Ιουνίου του 2003, προτού καν εκδικαστεί η υπόθεση(!!). Αυτά τα ολίγα ως αρχή γιατί το θέμα θα έχει πολύ «συνέχεια»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...