Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Απίστευτο και όμως πραγματικό.

 Αν τα μπαρ Principote και Nammos κατεδαφίσουν έως τις αρχές Μαΐου το σύνολο των παράνομων... κατασκευών τους, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο… μόλις 500 ευρώ.

 Η δυνατότητα αυτή δίνεται με νέα νομοθετική διάταξη, που θέσπισε προ δεκαπενθημέρου το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι δύο επιχειρήσεις ήδη κατέθεσαν στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου αίτημα να προβούν αυτοβούλως στην κατεδάφιση. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 13 Απριλίου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 5043/23, με τον οποίο προστέθηκε ένα άρθρο στις προηγούμενες διατάξεις. Από τη μία πλευρά, ορίζεται ότι οι αυθαιρεσίες, για τις οποίες το πόρισμα των επιθεωρητών οριστικοποιείται, πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ επιβάλλονται κανονικά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και αναστέλλεται η άδεια λειτουργίας του χώρου (εφόσον πρόκειται για χώρο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας).

Τι σημαίνουν αυτές οι δύο ρυθμίσεις για τη Μύκονο; Στη μεν περίπτωση του Principote στον Πάνορμο, ο ιδιοκτήτης μπορεί αντί να καταβάλει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης 22,2 εκατ. ευρώ, να κλείσει τις υποχρεώσεις του με 500 ευρώ. Σύμφωνα όμως με το πόρισμα των επιθεωρητών (βλ. «Κ», 22.4.23, «Μύκονος: Με διαδικασία εξπρές οι κατεδαφίσεις στο Nammos – 40.000 τετραγωνικά παρανομιών στο «Πριγκιπάτο»») θα πρέπει να κατεδαφίσει 40.000 τετραγωνικά παράνομων κατασκευών, που έχουν καταγραφεί στην έκθεση αυτοψίας, κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην προθεσμία των 10 ημερών που ορίζει ο νόμος.

Για το δε Nammos, η παρανομία ήταν σαφώς μικρότερη (ουσιαστικά δύο κτίρια 520 τ.μ. και 40 τ.μ.) και ευκολότερα κατεδαφίσιμη – ωστόσο, επειδή οι εργασίες βρέθηκαν σε εξέλιξη, προβλέπεται διαφορετική διαδικασία: άμεση κατεδάφιση και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας (σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία). Επομένως και αυτή η επιχείρηση έχει συμφέρον να προχωρήσει μόνη της σε άμεση κατεδάφιση των παρανομιών.

Επειδή όμως στο παρελθόν, ειδικά για τις λυόμενες κατασκευές, έχει πολλάκις διαπιστωθεί ότι οι παρανομούντες τις απομάκρυναν προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα και… τις ξαναέστηναν, ο νόμος προβλέπει ότι η διαδικασία οικειοθελούς απομάκρυνσης εφαρμόζεται μόνο μία φορά στο ίδιο ακίνητο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλονται κανονικά τα πρόστιμα.

 

ρεπορτάζ για το «νησί της χλιδής» που δεν αγγίζει κανένας! Παραμύθια της Χαλιμάς τα πρόστιμα των δεκάδων εκατομμυρίων για τις αυθαιρεσίες στην Μύκονο. Πέρασαν τροπολογία μια μέρα πριν κλείσει η βουλή για να μην πληρώσουν ούτε 1 ευρώ οι «εργολάβοι - νονοί» και οι ολιγάρχες των Beach Bar που «σπρώχνουν» την κοκαΐνη με τους τόνους.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑΣ ΧΛΙΔΉΣ ?
ΠΟΥ Ο ΆΛΛΟΣ ΕΦΟΠΛΥΣΤΑΡΙΟ ΧΑΧΑΧΑΑΑ
ΈΛΕΓΕ ΞΈΡΩ ΤΟΝ ΤΆΔΕ
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΗΜΌΣΙΕΣ ΣΧΈΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΏΣΟΥΝ ΤΣΆΜΠΑ !!! ΠΟΤΌ !!!

ΌΛΟΙ ΟΙ ΨΡΙ@ΡΕΟΙ
ΌΛΟΙ ΟΙ ΜΠΕΕΕΚΡΕΣ !

ΈΤΣΙ ΕΊΝΑΙ Η ΧΛΙΔΉ ?
ΜΠΑ !?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...