Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, ιδρύθηκε το σωματείο «Άγιος Στυλιανός», που ίδρυσε και το ομώνυμο βρεφοκομείο, που έκτοτε λειτούργει διαρκώς, παρέχοντας προστασία, στοργή και εκπαίδευση σε έκθετα βρέφη. Ἡ ίδρυσή του στηρίχτηκε σε κληροδότημα.
Το βρεφοκομείο διοικείται από τὸ1938 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης υπό την επωνυμία «Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης Ἅγιος Στυλιανός». Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, διατάχθηκε ἡ εγκατάσταση του σε κτήριο της ισραηλίτικης κοινότητας. Το εν λόγω δημοτικό σχολείο βρισκόταν κτισμένο σε έναν χώρο περίπου 1 στρέμματος. Ἔκτοτε, με το πέρασμα των χρόνων, στο χώρο τού βρεφοκομείου ὁ Δήμος ενέταξε όμορες εκτάσεις, μὲ αποτέλεσμα σήμερα να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του έναν χώρο περίπου 14 στρεμμάτων, και θεωρείται ἕνα οικονομικό «φιλέτο».
Αρκετά χρόνια, ἡ ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης προσπαθεί διά της νομικής της ὑπηρεσίας να οικειοποιηθεί όλη αὐτὴ την ἔκταση, ἡ οποία ισχυρίζεται ότι της ανήκει. Δεν τόλμησε βεβαίως ποτέ να διεκδικήσει τις παράλογες απαιτήσεις της σε δικαστικὲς αίθουσες. Πάντοτε κινείτο εκτός δικαστικών αιθουσών, προσπαθώντας να πείσει τα μέλη των διαφόρων δημοτικών επιτροπών του Δήμου (Κτηματολογίου κ.λπ.) να εισηγηθούν θετικά και να....φέρουν προς ψήφιση την απαίτηση τους στο δημοτικό συμβούλιο. Ἡ προηγούμενη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, δεν ὑπέκυψε ποτὲ στις παράλογες απαιτήσεις των εβραίων της Θεσσαλονίκης και, στηριζόμενη και στις σχετικὲς γνωμοδοτήσεις της νομικής της ὑπηρεσίας (σύμφωνα με τις οποίες, ἡ κοινότητα, αν πήγαινε το θέμα στα δικαστήρια, ίσως κατάφερνε να διεκδικήσει το 1 στρέμμα στο οποίο στεγαζόταν το αρχικό κτίσμα), ηρνείτο να παραπέμψει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Όλα αυτά, βεβαίως, μέχρι την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τον Πασά Μπουτάρη. Τότε, ξαφνικά, ἡ Νομική Ὑπηρεσία του Δήμου άλλαξε τροπαρι και γνωμοδότησε ότι όλη ἡ ἔκταση των 14 στρεμμάτων ανήκει στην ισραηλίτικη κοινότητα και πρέπει να της αποδοθεί!
Το θέμα ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο και, ὢ του θαύματος!, το ψήφισαν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις (ὁ μόνος που μειοψήφησε, με λευκή ψήφο, ήταν ὁ δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Γκιουλέκα, ὁ κ. Ἐρωτόκριτος Θεοτοκάτος).
Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του Δ.Σ. της Θεσσαλονίκης, ἡ ἔκταση τῶν 14 στρεμμάτων εκχωρείται στην ισραηλίτικη κοινότητα.
Ολόκληρο το θέμα εδώ
1 σχόλιο:
Αυτοι θα το δωσουν εμεις θα το παρουμε απο τα γκοεμ.
Δημοσίευση σχολίου