Δύο αλλαγές που λένε ότι οδηγούν σε χαλάρωση των capital controls εξετάζει σοβαρά να θέσει σύντομα σε εφαρμογή το Ελληνογερμανικό Υπουργείο Οικονομικών μετά μάλιστα την αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το γ' τρίμηνο του 2017.
Με την εφαρμογή των αλλαγών θα αρθούν δύο σημαντικοί περιορισμοί των capital controls που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα νέου λογαριασμού σε τράπεζα και την εισαγωγή φρέσκου χρήματος από τράπεζες του εξωτερικού και την κατάθεσή του σε ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, δεν θα απαιτείται πλέον βεβαίωση εργοδότη, όπως ισχύει σήμερα. για να ανοίξει κάποιος νέο τραπεζικό λογαριασμό (κατά βάση λογαριασμό μισθοδοσίας), αλλά θα μπορεί να το κάνει ελεύθερα όπως και επίσης νέο τραπεζικό λογαριασμό θα μπορεί να ανοίγει και μια επιχείρηση
Από την άλλη, όσοι αποταμιευτές φέρουν φρέσκο χρήμα στη χώρα μας από τράπεζες του εξωτερικού και το καταθέσουν σε ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να το αποσύρουν οποτεδήποτε και εξ ολοκλήρου και δεν θα ισχύει για αυτούς ο σημερινός περιορισμός για ελεύθερη ανάληψη μόνον σε ποσοστό 50% του ποσού.
Πολύ …φρεσκαδούρα έπεσε.
Με καταθέσεις 115 δισ. ευρώ να έχουν χαθεί στην οκταετή κρίση, από το 2010 μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν έναν άθλο να επιτύχουν. Συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά μεγέθη, μάλιστα, ο άθλος της επιστροφής καταθέσεων είναι μεγαλύτερος αναλογικά. Ενώ στο πανευρωπαϊκό "στοκ" μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, τα 100 δισ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα, οι ελληνικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανέρχονται σε 122,5 δισ. Ευρώ. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αν και έχουν σταθεροποιηθεί και πλέον δεν υπάρχουν οι εκροές που σημειώνονταν μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή των capital controls, εντούτοις παραμένουν αναιμικές: στα 122,577 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 120,833 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2010, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 237,531 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 115 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Από τον Δεκέμβριο του 2014 (160,285 δισ. ευρώ) μέχρι τον Ιούλιο του 2015 (120,833 δις. ευρώ) χάθηκαν καταθέσεις περίπου 40 δισ. ευρώ, καταφέρνοντας στις τράπεζες το "τελειωτικό χτύπημα" και κρατώντας την Οικονομία δέσμια της ελλιπούς χρηματοδότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου