Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Κούλη... άλλο γκρίζο, και άλλο άσπρο .



Το γκρίζο έχει και λίγο μαύρο μέσα.
Πακέτο στήριξης των αερομεταφορών (βλέπε μητσοτακική AEGEAN) ύψους 115 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση.  Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι «ο κλάδος των αερομεταφορών έχει πρόσβαση όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας στα εργαλεία ρευστότητας που έχουμε από την πρώτη στιγμή ανακοινώσει».
Όμως οι ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν δικαιολογούν καθόλου τις θριαμβολογίες της ελληνικής κυβέρνησης και των περισσότερων συστημικών ΜΜΕ. Πρώτα απ’όλα γιατί δεν είναι βέβαιο ότι το εν λόγω πακέτο θα εφαρμοστεί στην έκταση και τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή, ούτε είναι σαφές το πότε θα γίνουν διαθέσιμα τα κονδύλια.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ο βασικός όγκος του προγράμματος θα αρχίσει να υλοποιείται από 1/1/2020 (μόνο 11 δισ θα είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο), ενώ μέχρι τότε επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να κλείνουν και εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά ή μεγάλο μέρος του μισθού τους. Η ίδια η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πληγεί σκληρότερα από όλες, λόγω του ειδικού βάρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 70% στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.
Από χθες το βράδυ, αξιωματούχοι της Κομισιόν προσπαθούσαν να κατεβάσουν τους τόνους και να διαμηνύσουν ότι η πρόταση της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης είναι «απλά η πρόταση». Δεν έχει περάσει ακόμα από κανένα «σώμα» και «δεν υπάρχει καν η πρώτη γραπτή αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που εντέλει είναι αυτά που θα διαμορφώσουν την τελική μορφή».
Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το «κλειδί» για τον συμβιβασμό βρίσκεται σε δύο υπό συζήτηση ρήτρες: Η πρώτη προβλέπει πως η πρόσβαση στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνδέεται με «συνετές οικονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση των βασικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως είναι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η δεύτερη προβλέπει ότι η έγκριση των σχετικών αιτημάτων χρηματοδότησης δεν θα απαιτεί την έγκριση μόνον της Κομισιόν, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα ζητά πρόσθετες δεσμεύσεις πως οι χρηματοδοτήσεις θα συνδέονται και με δυσβάστακτες δημοσιονομικές πολιτικές.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα δώσουν λεφτά στον νότο που θα καταλήξουν στον βορρά.

Ανώνυμος είπε...

Το δανειο που χορηγησε στον Πρωθυπουργο τηs Ελλαδαs Κυριακο Μητσοτακη η ιδρυτρια και Προεδροs τηs Μ.Κ.Ο << Actionaid Hellas >>Gourdain Αλεξανδρα ποσου 150.000 Ευρω!
Εχει διαρκεια 17 χρονια με αρχη καταβοληs α΄δοσηs στιs 19 Απριλιου 2020 το πιθανοτερο με προυs εξυπηρετησηs!
asimpiestos.blogspot.com/2020/05/actionaid-hellas-gourdain-150000.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...