Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Υπάρχει ήδη διακομματική διακυβέρνηση της χώρας;



Σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου, την ημέρα δηλαδή που θα ψηφίζεται το εργασιακό στην βουλή, ύστερα από την πρόσκληση που απηύθυνε από …το βήμα της Βουλής με την δικαιολογία δήθεν ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Το ζουμί είναι θέλουν να συνεννοηθούν για το εάν θα πάνε σε εκλογές μέχρι τον Απρίλιο που είναι και το πιθανότερο, με την δικαιολογία, ότι εθνικοί λόγοι επιβάλλουν την ….γρήγορη αναθεώρηση του συντάγματος. Για παραπληροφόρηση του κοσμάκη ο Σαμαράς έκανε την βλακεία και δήθεν οριοθέτησε προβάλλοντας την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής, για τη θέσπιση του καταστατικού χάρτη του 21ου αιώνα, τονίζοντας ότι «το πρώτο βήμα της εθνικής πορείας προς τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, είναι ο ορισμός της Βουλής, μετά τον Ιούνιο του 2013, ως Αναθεωρητικής». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουν στην παρούσα βουλή για την αναθεώρηση και τι θα αναθεωρηθεί, ούτος ώστε στην επομένη να γίνει πράξη, ανεξαρτήτως του πότε θα υπάρξει. Οπότε δεν συνέτρεχαν λόγοι να βάλει ημερομηνία. Όλα αυτά ειπώθηκαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της ΝΔ, όπου ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που -αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως- αλλάζει χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ πρόβαλε την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής, για τη θέσπιση του καταστατικού χάρτη του 21ου αιώνα, τονίζοντας ότι «το πρώτο βήμα της εθνικής πορείας προς τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, είναι ο ορισμός της Βουλής, μετά τον Ιούνιο του 2013, ως Αναθεωρητικής».

Επειδή όμως εμείς δεν ξεχνάμε υπενθυμίζουμε ότι Υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, είχε ταχθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.. υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτές δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για να μην προχωρήσουν οι αλλαγές, καθώς όπως τόνισε «...θεώρησα, και το έχω πει ότι στην προηγούμενη συνταγματική αλλαγή, χάθηκαν πολλές ευκαιρίες.
Ήταν μικρής σημασίας αλλαγές, αλλά βεβαίως οι συνταγματικές αλλαγές δεν μπορεί να είναι και άλλοθι για να μην κάνουμε άλλα σοβαρά πράγματα.
Και μπορούμε να κάνουμε πολλά, και μέσα στο πλαίσιο του υπάρχοντος Συντάγματος. Όμως, δεν θα διαφωνήσω, πρέπει να γίνουν και αυτές οι αλλαγές».

Τώρα λοιπόν έρχεται δήθεν ο ΣΑΜΑΡΑΣ να ζητήσει την αναθεώρηση του συντάγματος, μετά το 2013.

Υπενθυμίζουμε ότι: Κατά τις δύο φάσεις της αναθεώρησης (θέση από την πρώτη Βουλή συγκεκριμένων διατάξεων υπό καθεστώς αναθεώρησης – διαμόρφωση του περιεχομένου τους από τη δεύτερη, “αναθεωρητική” Βουλή) αρκεί να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε μια από τις φάσεις αυτές και όχι απαραιτήτως στη δεύτερη (αυτήν που είναι κρίσιμη για την κανονιστική εκφορά της νέας διάταξης). Μπορεί, όμως, να συμβαίνει το εξής: Δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνούν απόλυτα για την ανάγκη αναθεώρησης μιας διάταξης, αλλά να διαφωνούν κάθετα ως προς το περιεχόμενο που πρέπει να λάβει. Μοιραία, το αν το καθένα από τα συγκεκριμένα κόμματα θα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης της διάταξης στην πρώτη Βουλή συναρτάται με την πιθανότητα να κερδίσει στις εκλογές. Τούτο διότι, εφόσον η διάταξη «προταθεί» για αναθεώρηση με άνω των 180 ψήφους, το κόμμα που θα συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία κατά τις εκλογές που θα ακολουθήσουν θα διαμορφώσει ελεύθερα, κατά τη μονοδιάστατη και ουδόλως συναινετική δική του θεώρηση, το περιεχόμενο της νέας συνταγματικής διάταξης.

* Όταν κάποιος θέλει να είναι σοβαρός πολιτικός δεν πετά… πυροτεχνήματα αλλά εξηγεί για ποιο λόγο θέλει αναθεώρηση του συντάγματος και για ποια άρθρα. Το τάιμινγκ όμως της ταυτόχρονης σχεδόν ανακοίνωσης δείχνει …πολλά.

Τελικά λοιπόν μάλλον μας έχουν μοιράσει οι γερμανοί με τους αμερικανούς. Με τους πρώτους να σπρώχνουν τον Σαμαρά, με τις φιλογερμανικές τάσεις, λογω της αντίδρασης του στο αμερικανικό μνημόνιο, και τις φιλοαμερικανικες τάσεις του Γιωργάκη λόγω της στήριξης – επιβολής του μνημονίου, αλλά και της τελευταίας αντιγερμανικής πρότασης για την δημιουργία ευρωομόλογου που έκανε την ΜΕΡΚΕΛ…. Τουρκάλα, γνωρίζοντος ότι ουσιαστικά η πρόταση ήταν των αμερικανών, μέσω του φερέφωνου τους, για να της ανοίξουν …φάμπρικα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...