Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ποιος ελέγχει την Σαββαϊδου; Oι Γερμανοί;



Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε η γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Με τον ν. 4093/2013 συστήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που απολαμβάνει την μεγαλύτερη θεσμική ανεξαρτησία. Βασικό στοιχείο αυτής της ανεξαρτησίας είναι η αρχή της νομιμότητας: δηλαδή ότι η υπηρεσία δεν κάνει ό,τι της ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός, αλλά μόνο ό,τι προβλέπει ο νόμος που όμως είναι κατόπιν Γερμανικής επιθυμίας.  

Το θέμα είναι αρκετά τεχνικό, αλλά θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδια για τα πληροφοριακά συστήματα της φορολογίας (το λογισμικό — software — π.χ. το TaxisNet) είναι η…..( μη συνεργάσιμη) Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ αρμόδια για τους υπολογιστές που τρέχουν τα συστήματα αυτά είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην οποία φέρεται να υπηρετεί ο άνθρωπος-κλειδί. Με κατάλληλους χειρισμούς κάποιος που έχει τον έλεγχο των υπολογιστών μπορεί, χωρίς να έχει εξουσιοδότηση, να αποκτήσει τον έλεγχο του λογισμικού που τρέχει σ’ αυτούς.

Ποιος μπορεί τώρα να μας βεβαιώσει ότι δεν έχουν τον έλεγχο του συστήματος όπως τον έχουν στις τράπεζες  οι Γερμανοί δανειστές, και για αυτό θέλουν πάση θυσία να μπουν όλα τα περιουσιακά και άλλα στοιχεία των Ελλήνων μέσα;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...