Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Κύπρος 74. Επιχείρηση Νίκη. Μια υπόθεση που σηκώνει πολύ συζήτηση, και δυστυχώς δεν έγινε.





Η επιχείρηση "Νίκη" εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, η χούντα θεωρεί πως η αποστολή Ειδικών Δυνάμεων θα επιφέρει τακτικό πλεονέκτημα χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί επίσημα η Ελλάδα σε πόλεμο.

Μετά την εσκεμμένα  ανεπιτυχή απόπειρα αποστολής της Β' Μοίρας Καταδρομών με επιστρατευμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Α' Μοίρα Καταδρομών υπό τον Ιωαννιδικό  Ταγματάρχη Γεώργιο Παπαμελετίου ενημερώνεται πως θα μεταφερθεί στην Κύπρο.

Μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της Πολεμικής Αεροπορίας παραλαμβάνουν τους άνδρες και τον εξοπλισμό τους και κατευθύνονται προς την Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή φρουρά του αεροδρομίου δεν ενημερώνεται έγκαιρα και μόλις τα Noratlas προσεγγίζουν εξαπολύει εναντίον τους σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη ενός (Νίκη 4) ενώ άλλα τρία προσγειώθηκαν με σοβαρές ζημιές. Σύνολο 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς φονεύθηκαν από φίλια πυρά ενώ άλλοι 10 καταδρομείς τραυματίστηκαν. Μετά τις ανωτέρω απώλειες η μάχιμη δύναμη της Α'ΜΚ ανέρχεται σε μόλις 279 άνδρες.

Όπως σε ανύποπτο χρόνο είπε ο στρατηγός Νικόλαος Ντούβας ( ο μοναδικός αξιωματικός της μοίρας που εξελίχθη σε αρχηγός του Στρατού, και ο οποίος πήρε μέρος ως νεαρός υπολοχαγός στην αποστολή "Νίκη", τους άλλους τους έφαγε το σκοτάδι )… "Για να φτάσει μια Μοίρα Καταδρομών να χάσει το 10% της δύναμης της πρέπει να πολεμάει επί ένα χρόνο".
Στις μάχες που ακολούθησαν η Α'ΜΚ επέφερε καίρια πλήγματα στον εχθρό και κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Λευκωσίας.
Αποτέλεσμα; Tην ηρωική Α.Μ. Καταδρομών  αντί να την κρατήσουν ζωντανή για την προσφορά της στον αγώνα ως παράδειγμα, την…. ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ μετονομάζοντας την  σε 35Η μοίρα.
Για την ιστορία, η Τουρκική εισβολή έγινε σε δύο φάσεις, με τον -ΑΤΤΙΛΑ 1- στις 20 Ιουλίου 1974 και με τον -ΑΤΤΙΛΑ 2- στις 14 Αυγούστου 1974. Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις “κέρδισαν” περίπου το 37% του νησιού αφήνοντας στην Ελληνική στρατιωτική πλευρά 46 νεκρούς και 59 αγνοούμενους της ΕΛΔΥΚ, 29 νεκρούς καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών και 4 αεροπόρους της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ρε ixnos προχώρησε μόνο ο Ντούβας και όχι οι υπόλοιποι; Δεν ξέρεις;

Ixnos είπε...

Καλύτέρα να μην μιλήσω γιατί θα γίνω …κακός.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...