Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Θέλει να γίνει…. Άκης ο Πάνος , αλλά… λεφτά δεν υπάρχουν .



Τα φράγκα φτάνουν μέχρι… κινέζικα μπλουζάκια, και τουρκικές στολές.  

Mε εντολή του και μετά από εισήγηση των γενικών επιτελείων, θέλει να ξεκινήσει  εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ στον Ελληνικό στρατό αλλά χρειάζεται απόφαση των τοκογλύφων εκτός ένα πληρωθούν με αγγουράκια και άλλα ζαρζαβατικά που παράγουμε. Συγκεκριμένα άναψε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αλλά και η Πολεμική Αεροπορία να προβεί στο αίτημα για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.
Βέβαια όλα αυτά τα προγράμματα χρειάζονται χρήματα και μάλιστα αρκετά εν μέσω της κρίσης που συνεχίζει να μαστίζει την χώρα μας. Μόνον τα δύο προγράμματα αναβάθμισης είναι πιθανόν να κυμαίνονται περί τα δύο δισ. Εάν σε αυτά προστεθούν και αγορές των πιο ακριβών σήμερα στον κόσμο αεροσκαφών, F-35, που καθένα εξ αυτών κοστίζει περί τα 100 εκατομμύρια χωρίς εξοπλισμό, τότε το πρόγραμμα «απογειώνεται» σε αδιανόητα -για τα δεδομένα της Ελλάδας  ύψη.
Το F-35, που θεωρείτε το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος αυτή τη στιγμή, είναι πολύ ακριβό για τα οικονομικά της χώρας μας. Υπολογίζεται ότι ένα F-35 θα κοστίσει γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια σε κατάσταση «fly away» και από εκεί και πέρα χρειάζονται άλλα 50 εκατομμύρια ανά μονάδα για εκπαίδευση χειριστών, κόστος ενσωμάτωσης, όπλα κλπ. Να σημειώσουμε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, επανειλημμένως έχει βάλλει κατά του F-35, επικρίνοντας τη λίαν τσουχτερή τιμή του.
Όσον αφορά τα F-16, κατά πληροφορίες το κόστος υπολογίζεται έως και 1,7 δισ. Μέχρι πρόσφατα εξεταζόταν η εκδοχή να πουληθούν περί τα 38 στη Βουλγαρία για να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά τώρα φαίνεται ότι θα μετατραπούν όλα τα F-16 (Block 50 και 52) σε «V». Όμως σε αντιπαράθεση με τα F-35  που παίρνουν οι τούρκοι, τα δικά μας F16, μόνο ως στόχοι εκπαίδευσης των Τούρκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν . Η διαφορά είναι τρομακτική . Βασική  επίσης θεωρείται και η αντικατάσταση των «ληγμένων» πυραύλων των S-300. Εκτός των δύο συστοιχιών που βρίσκονται στην Κρήτη, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, TOR-M1 και OSA, τα οποία επίσης χρειάζονται προγράμματα συντήρησης.
Οι S-300 πρακτικά ήταν παροπλισμένοι για αρκετά χρόνια στην Κρήτη. Μόλις το 2013 έγινε η πρώτη τους, επιτυχημένη, δοκιμή. Κάθε πύραυλος εκτιμάται ότι κοστίζει περί το ένα εκατ. δολάρια. Τυπικώς, βάσει των προδιαγραφών, κάθε συστοιχία έχει 6-8 μονάδες-εκτοξευτές βλημάτων με συνολικά 24-32 πυραύλους έτοιμους για βολές. Δεν αποκλείεται οι Ε.Δ. να έχουν πάνω από 90 πυραύλους που χρειάζονται αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...