Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ο Τράμπ κατάπιε αμάσητη την Περσική «πρόκληση»


Ο μπουρδολόγος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απεύθυνε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το απόγευμα μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ τα ξημερώματα της ίδιας μέρας.
Ο Ντόναλντ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχαν απώλειες Αμερικανών στρατιωτικών ενώ την ίδια στιγμή ανέφερε πως οι ΗΠΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι έτοιμες για όλα.
Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος ανεφέρε ότι εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή. «Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ευγνώμων και ευτυχής. Δεν επλήγησαν Αμερικανοί από τις επιθέσεις. Μικρές ζημιές υποστήκαμε. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα. Το Ιράν εμφανίζεται να υποχωρεί. Κανένας δεν απώλεσε τη ζωή του, λόγω των προφυλάξεων που λάβαμε» «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη. Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε.
«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοτνας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του ΙράνΑγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ ήταν "ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των ΗΠΑ.
"Χθες το βράδυ δόθηκε ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των Αμερικανών, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο οποίο απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015.
"Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή", πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το "αλαζονικό σύστημα".




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Η Τεχεράνη φαίνεται ότι πραγματοποίησε μια «συμβολική επίθεση», διασώζωντάς την υπόληψή της, μετά τη δολοφονία Σουλειμάνι, στο πλαίσιο της οποίας έκανε λόγο για 80 νεκρούς, προφανώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Πρόεδρος Τραμπ στη συνέχεια κάνοντας αναφορά για «μηδενικές απώλειες, και θριαμβολογώντας για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε ως νικητής. Με αυτό τον τρόπο και οι δύο πλευρές μπορούν να παρουσιαστούν ως νικητές (win - win situation) και να αποφύγουν τον πόλεμο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...