Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Η μεγάλη ΚΟΡΟΪΔΙΑ της «καταπολέμησης» των ναρκωτικών





Όλο και πιο δυνατή γίνεται η φωνή της Ευρώπης για την αντιμετώπιση, την πρόληψη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Αύξηση του οπίου

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών στοιχίζει στον ευρωπαϊκό κορβανά 40 δισ. ευρώ, όμως υπάρχουν ακόμη αμέτρητα «αγκάθια» και δυστυχώς θανατηφόρα: Ένας ευρωπαίος πολίτης χάνει κάθε ώρα τη ζωή του από υπερβολική δόση και σε αυτό συμβάλλει η ανεξέλεγκτη παραγωγή οπίου από το Αφγανιστάν με 8.200 τόνους ετησίως και αποτέλεσμα την υπεραφθονία της ηρωίνης, και τη συνεχή αύξηση της χρήσης κοκαΐνης

1 Στην Ε.Ε. οι χρήστες οπιοειδών υπολογίζονται σε 1,7 εκατ. ενώ μόνο 600.000 υποβάλλονται ετησίως σε θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών.

2 Σε 7.000-8.000 ανέρχονται ετησίως οι θάνατοι, από τους οποίους ποσοστό 80% οφείλεται στη χρήση οπιοειδών.

Το 2003 παρατηρήθηκε μια πτωτική τάση, όμως το πρόβλημα επιδεινώνεται και οι περισσότερες χώρες αναφέρουν αύξηση με μέσο όρο ηλικίας τα 35, ενώ ορισμένες, (μεταξύ τους και η Ελλάδα), καταγράφουν θανάτους σε νέους που είναι κάτω των 25 ετών.

3 Το 50% έως 80% των αιτήσεων θεραπείας αφορά τη χρήση οπιοειδών

4 Οι διεγερτικές ναρκωτικές ουσίες όπως αμφεταμίνες, έκσταση, κοκαΐνη, είναι τα ναρκωτικά με τη δεύτερη μετά την κάνναβη συχνότερη κατανάλωση. Αν και η χρήση αμφεταμινών και έκστασης βρίσκονται σε πτώση, υπολογίζεται ότι 11 εκατ. Ευρωπαίοι καταναλώνουν αμφεταμίνες και 9,5 εκατ. έκσταση.

5 Η ηρωίνη συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την παραγωγή να ξεπερνά τη ζήτησή της! Η παγκόσμια παραγωγή οπίου σημείωσε σημαντική αύξηση (34%) το 2007, 8.870 τόνους, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα η δυνητική παραγωγή της ηρωίνης να απογειωθεί στους 733 τόνους.

Υπερπαραγωγή ηρωίνης

Επίσης στο Αφγανιστάν οφείλεται η μετατροπή του οπίου σε ηρωίνη, γεγονός που διαπιστώθηκε από τα εργαστήρια που εξαρθρώθηκαν.

6 Η ηρωίνη εισάγεται στην Ευρώπη από δύο κύριες οδούς διακίνησης: τη Βαλκανική και τα διάφορα παρακλάδια της που δέχονται τη διακίνηση μέσω του Πακιστάν, του Ιράν, της Τουρκίας. Και από την ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούμενη «βόρεια οδό», μέσω της κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.

7 Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρώπης, δηλαδή 71 εκατ. ενήλικες (15-64 ετών) έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους κάνναβη, 23 εκατ. έκαναν χρήση το τελευταίο έτος, ενώ 4 εκατ. ενήλικες τη χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

8 Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 41.600 τόνους, εκ των οποίων τουλάχιστον το ήμισυ προέρχεται από Βόρειο και Νότιο Αμερική. Η τροφοδοσία, όμως, της Ε.Ε. γίνεται κυρίως από το Μαρόκο.

Ωστόσο και η ευρωπαϊκή παραγωγή ινδικής κάνναβης αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα το 2006 να έχουν κατασχεθεί 2,3 εκατ. δενδρύλλια.

9 Περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ηλικίας 15-64 ετών, έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη ενώ, 3,5 εκατ. 15-34 ετών έκαναν χρήση κοκαΐνης το τελευταίο έτος, και 1,5 εκατ. κατά τον τελευταίο μήνα.

Πεντακόσιοι θάνατοι συνδέθηκαν μόνο το 2006 αποκλειστικά με την κοκαΐνη.

10 Η Καραϊβική παραμένει βασική ζώνη διαμετακόμισης, όμως η εντυπωσιακή αύξηση της διακίνησης μέσω της δυτικό-αφρικανικής οδού είναι αυτή που θεωρείται ότι έχει συμβάλει στις αυξανόμενες ποσότητες και στην πτώση της τιμής της κοκαΐνης,

Ναρκωτικά «ευφορίας»

Περισσότερες από 200 ψυχοτρόπες ουσίες διαφημίζονται σε ηλεκτρονικά καταστήματα, συχνά ως «νόμιμα ναρκωτικά ευφορίας».

Τα περισσότερα καταστήματα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία και στην Αυστρία.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ http://new.enet.gr/?i=news.el.article&id=10794

Διαστάσεις πρωτοφανούς αγριότητας παίρνει ο πόλεμος για τα ναρκωτικά στο Μεξικό

Το παλιό σύνθημα οι μπάτσοι πουλούν την πρεζα θα έπρεπε να αντικατασταθεί με το οι Αμερικάνοι μέσω Αφγανισταν και Τουρκίας πουλούν την πρεζα Αυτοί πήγαν εκεί για να κάνουν ντηλ και όχι για την «τρομοκρατία» ΚΑΙ ΝΑ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...