«Οι οικονομικές αγορές έχουν καταλάβει πως με ή χωρίς διάσωση, η Ελλάδα έχει στην ουσία χρεοκοπήσει», αναφέρει σε ανάλυσή του στην εφημερίδα Financial Times τη Δευτέρα (19/04), ο οικονομικός αναλυτής, Μίνχαου, ο οποίος υποστηρίζει πως η θέση σε ισχύ του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, «απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο». Ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας εκτιμά πως για να καλυφθεί το τρέχον χρέος και οι τόκοι της Ελλάδας, χρειαζόμαστε περίπου 50 δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη 5ετία, ποσό που ισοδυναμεί με το 100% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ τονίζει πως το 2010 η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 3% και 5%, ο πληθωρισμός θα πέσει προς το μηδέν, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ πιθανώς θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2011 και ίσως ακόμα και το 2012 και μετά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διέξοδος για την αποφυγή της πτώχευσης, βρίσκεται σε ένα πολυετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα σταθεροποιήσουν το χρέος.
Ο Μίνχαου χαρακτηρίζει «φιλόδοξο» αλλά όχι «αξιόπιστο» το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς βασίζεται στην αύξηση φόρων, χωρίς να προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για το πακέτο διάσωσης είναι ότι κερδίζει χρόνο για τη διαπραγμάτευση μίας οργανωμένης πτώχευσης. Η αναδιάρθρωση και η αναδιάταξη του χρέους είναι πιθανώς η μόνη ευκαιρία για την Ελλάδα και τους κατόχους των ομολόγων της να βγουν από αυτό το μπέρδεμα όρθιοι», συνεχίζει ο Μίνχαου.
«Κατά την άποψή μου, έχουμε παρέλθει το σημείο της μη-επιστροφής και δε θα πρέπει πλέον να επικεντρωνόμαστε στο κατά πόσο μπορούμε να αποφύγουμε την πτώχευση, αλλά πώς να τη διαχειριστούμε καλύτερα», αναφέρει και προσθέτει πως σε ό,τι αφορά τους πιστωτές της Ελλάδας, δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν μείωση της αξίας των τίτλων που έχουν στην κατοχή τους.
Και όλη αυτή η καθυστέρηση γίνεται για να προλάβουν κάποιοι φίλοι τους, να βγάλουν τα λεφτά τους έξω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου