Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Γέμισε «μαϊμούδες» η… ΚΡΗΤΗ



Μαϊμού επενδύσεις ξενοδοχείων και...εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων, που παρανόμως εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο με «χορό» εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αποκαλύπτεται στοχοποιούνται και οι 9 περιπτώσεις, φερόμενες στα χαρτιά ως... επενδύσεις ξενοδοχείων, εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων, αναπαλαιώσεις κτιρίων κ.ά., συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιδότηση που είτε έλαβαν ή επρόκειτο να λάβουν οι αιτούντες... επενδυτές αντιστοιχεί στο 45% του προϋπολογισμού του έργου (περίπου 8 εκατ. ευρώ) και μάλιστα από εθνικούς πόρους. «Καίει» το 12σέλιδο πόρισμα -Υπερβάσεις, υπερκοστολογήσεις, πλαστές άδειες και δικαιολογητικά . Το 12σέλιδο πόρισμα «καίει» τις 8 από τις 9 καταγεγραμμένες επενδύσεις, οι οποίες ζητούσαν από 2 εκατ. ευρώ η καθεμία, το ανώτατο της επιδότησης του νόμου 3299/2004, και στις οποίες εντοπίστηκαν εξόφθαλμες υπερβάσεις, πλαστές άδειες, πλαστά δικαιολογητικά, υπερκοστολογημένες δαπάνες, ελλιπή στοιχεία επιμετρήσεων κ.ά.

Στις «σκαστές» περιπτώσεις παρανομιών καταγράφονται:

Εταιρεία αρτοσκευασμάτων στο Ηράκλειο «χρυσοκοστολόγησε» τα τετραγωνικά σε επένδυση μεταλλικού κτιρίου. Στο πόρισμα επισημαίνεται η τεράστια διαφορά κόστους της επένδυσης, η οποία ξεκίνησε το 2003 με κόστος 230 ευρώ το τ.μ., το 2006 το κόστος υπολογίστηκε στα 612 ευρώ το τ.μ. και πριν από ενάμιση χρόνο το κόστος πιστοποιήθηκε στα 827 ευρώ το τ.μ.!! Η συγκεκριμένη εταιρεία ήδη έχει πάρει έναντι του ποσού της επιδότησης περισσότερα από 500.000 ευρώ.

Επένδυση για αναπαλαίωση μεγάλου κτιρίου για χρήση παραδοσιακού τουριστικού καταλύματος στην πόλη του Ηρακλείου βρέθηκε να έχει τον ίδιο αριθμό με άλλο κτίριο, που ανήκει σε άλλο άτομο σε δήμο της ενδοχώρας, και να έχει εισπράξει μέρος της επιδότησης. Για την περίπτωση αυτή εντοπίσθηκαν πλαστογραφίες εγγράφων και αδειών.

Σε επένδυση θερμοκηπίου στη Νότια Κρήτη καταγράφηκε σοβαρή αμφισβήτηση για το ύψος της επένδυσης 2 εκατ. ευρώ που είχε εγκρίνει η γνωμοδοτική επιτροπή.

Για εκσυγχρονισμό μονάδας επεξεργασίας μετάλλου στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν τιμολόγια με ποσά κατά πολύ υψηλότερα από το πραγματικό κόστος των πιστοποιημένων μηχανημάτων της επένδυσης, ενώ κατά την αυτοψία δεν βρέθηκε ο πιστοποιημένος αριθμός των μηχανημάτων.

Σε επένδυση εκσυγχρονισμού μεγάλου ξενοδοχείου 1.047 κλινών στο Ρέθυμνο διαπιστώθηκε ότι η περιγραφή της υπάρχουσας ξενοδοχειακής μονάδας (υφιστάμενη κατάσταση πριν την επένδυση) δεν είναι επαρκής και δεν υπάρχουν αναλυτικές προσμετρήσεις, σχέδια και φωτογραφικό υλικό.

ethnos.gr

Πάντως εμείς δεν βλέπουμε να τιμωρηθεί κανένας, διότι η ρεμούλα και η διαφθορά είναι πλέον... καθεστώς στο νησί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...