Μαρτυρίες που παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο Νταχάου στην καρδιά της πόλης των Χανίων της Κρήτης έρχονγται στο φως της δημοσιότητας για όσα φοβερά και ανατριχιστικά εκτυλίσσονταν τα τελευταία χρόνια στο Ιδιωτικο Γηροκομείο “Η Αγία Σκέπη”. Ηλικιωμένοι ζούσαν μέχρι να πεθάνουν απο ασιτία, κακουχίες, χτυπήματα, χωρίς καμιά υγειονομική ή ιατρική φροντίδα ενώ απαγόρευαν στους συγγενείς τους να τους επισκέπτονται αλλά και να τους πάρουν από το γηροκομειο αν και οι περισσότεροι ήταν εντελώς μόνοι και τους είχαν υφαρπάξει υπογραφές για διαθήκες που άφηναν αγνωστο πού, ότι περιουσιακό στοιχείο κατείχαν.
Στις καταθέσεις αυτές φέρεται να αναδεικνύεται ότι οι θάνατοι των δεκάδων ηλικιωμένων –που αποδόθηκαν από γνωματεύσεις ιατρού σε ανακοπές καρδιάς- σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες, την ανύπαρκτη περίθαλψη όπως και τις μικρές ποσότητες τροφής που δίνονταν στους άτυχους ηλικιωμένους για λόγους κερδοσκοπίας.
Σε διάστημα δεκατριών μηνών έχουν καταγραφεί εξήντα οχτώ θάνατοι στο συγκεκριμένο γηροκομείο στην Κρήτη. Όλα τα πιστοποιητικά θανάτου έχουν εκδοθεί από τον ίδιο γιατρό και ως βασική αιτία αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς. Ιατροδικαστές χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ένας γιατρός να αναγράφει στο πιστοποιητικό θανάτου ως αίτιο την καρδιακή ανακοπή, χωρίς αιτιολογία. Η καρδιακή ανακοπή είναι το αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν δεκάδες λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.
Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους εξήντα οχτώ ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας και έχασαν τη ζωή τους, οι είκοσι τέσσερις ήταν Χανιώτες. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ίδια. Ανακοπή καρδιάς χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Το γηροκομείο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. Το 2010 ο τότε Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, διέταξε να σφραγιστεί η Μονάδα, καθώς δεν είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 να καταδικαστούν οι ιθύνοντες για μη συμμόρφωση της απόφασης για σφράγιση. Η δομή πήρε άδεια το 2012, αφού τακτοποίησε τις πολεοδομικές παραβάσεις.
Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Στο… μικροσκόπιο οι διαθήκες των 68 νεκρών ηλικιωμένων
68 θάνατοι με ίδια πιστοποιητικά από τον ίδιο γιατρό
2 σχόλια:
Χανιώτες δεν φημίζονται για τα ευγενή αισθήματα τους. Κλασικό παράδειγμα το κωλομητσοτακέϊκο.
H υπόθεση απαιτεί διερεύνηση .
Δημοσίευση σχολίου