Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

«Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΣΗΛΘΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ».

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου 1974. Η μεγάλη προδοcia.

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα που έγινε κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου, με σκοπό την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’, και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 είχε ληφθεί αρκετούς μήνες πριν από την εκδήλωσή του από την τότε ηγεσία της χούντας (Ιωαννίδης, Γκιζίκης, Ανδρουτσόπουλος, Μπονάνος, Γαλατσάνος). Χρονικά προσδιορίζεται στο φθινόπωρο του 1973, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1974 άρχισε η συστηματική προπαρασκευή του.

Η ημερομηνία η 15η Ιουλίου είναι μαύρη για τον Ελληνισμό. Ειδικότερα για την Κύπρο, η 15η Ιουλίου του 1974 , αποτελεί το εισιτήριο της τραγικής 20ής Ιουλίου 1974. Γι’ αυτό ακριβώς , οι ημερομηνίες αυτές είναι εφιαλτικές, λόγω των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν σε βάρος της Δημοκρατίας, και σε βάρος του Ελληνισμού της Κύπρου. Η «ηγεσία» του συνόλου των Ελλη­νικών Ενόπλων δυνάμεων κατά το πενθήμερο 15/7 έως 19/7 πού όλα έδειχναν ότι θα γίνονταν Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εφησύχαζε στα θέρετρα της και δεν ελάμβανε  κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση  του επικείμενου κινδύνου.

Μετά τις ξένες επεμβάσεις και συνωμοσίες, η μεγαλύτερη κατάρα για την Κύπρο αποδείχθηκε η ατιμωρησία. Η εσχάτη προδοσία του 1974 όχι μόνο δεν επέβαλε τιμωρία σε αυτούς που οδήγησαν τον τόπο στο αιματοκύλισμα της πατρίδας μας και στην παράδοση του 1/3 των εδαφών της στην Τουρκία, αλλά τους δόθηκε και το δικαίωμα να έχουν λόγο για το μέλλον της, το οποίο, αρχής γενομένης από τη συνομωσία του 1974, προδιαγράφεται δυσοίωνο και αβέβαιο.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την προδοσία του 1974, βλέπουμε άτομα που τότε έσπευδαν να καρπωθούν θέσεις και αξιώματα από το πραξικόπημα, να απολογούνται για τον πρότερον βίο τους. Να λένε τη δική τους συγγνώμη, επειδή υποστήριξαν και ζητωκραύγασαν υπέρ της τότε κατάλυσης της νόμιμης κυβέρνησης υπό τον Εθνάρχη Μακάριο.

Επτά καταδρομείς εκτελέστηκαν επειδή δεν έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα

Κατά το πραξικόπημα 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν.

 

Από τις 8 το πρωί, άρματα της Ε.Φ. από το στρατόπεδο Κοκκινοτριμιθιάς και από το στρατόπεδο του «Λοχαγού Καποτά» στην Παλουριώτισσα βγήκαν στους δρόμους και κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό για να εξουδετερώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις του Μακαρίου.
Παράλληλα, 300 άνδρες των στρατιωτικών σωμάτων και καταδρομείς της 31ης  και 33ης Μονάδας Καταδρομών επιτέθηκαν με όπλα κατά του Μακαρίου και της φρουράς του. Παράλληλα, κατά του Μακαρίου επιτέθηκαν 2 Τάγματα Πεζικού από την Κερύνεια και 2 Λόχοι της ΕΛΔΥΚ.
Ηγετικές μορφές στο Πραξικόπημα και στις πρώτες επιθέσεις κατά του Προεδρικού ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Λαμπρινός  και ο Επίλαρχος Κορκοντζέλος των Τεθωρακισμένων αλλά και ο Ταγματάρχης Δαμασκηνός των Καταδρομέων.  
Υπεύθυνος για την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου ήταν ο έχων την Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου, συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κομπόκης, ενώ επικεφαλής των εισβολέων καταδρομέων της Μοίρας Καταδρομών ήταν ο διοικητής της ταγματάρχης Ναπολέων Δαμασκηνός, και των αρμάτων ο επίλαρχος Κορκόντζελος.

 Ο Γλεντζές, υπολοχαγός της 31 ΜΚ το 1974, ήταν "προδότης" όταν έκανε την επίθεση στο Προεδρικό στις 15/7/74, αλλά ήταν και Ήρωας το βράδυ της 20 προς 21/7/74 όταν "πατούσε" το Κοτζάκαγια στον Άγιο Ιλαρίωνα και στις 17/8/74 όταν οι άντρες του αμύνθηκαν με αυτοθυσία στο Πυρόϊ ! ! !

 Το ίδιο "προδότης" και ο Κατσάνης Τχης Διοικητής της 33 ΜΚ το 1974 που ενώ έλαβε μέρος στο Πραξικόπημα μετά απο ληφθείσα διαταγή ανωτέρων του την 15/7/74, αλλά ήρωας όταν έδωσε την ζωή του στον Αγιο Ιλαρίωνα την νύχτα 20/21-7-74 !

 Και ο Λοχαγός Κατούντας της 33 ΜΚ "προδότης" γιατί και αυτός διαταχθείς έλαβε μέρος στο Πραξικόπημα της 15/7/74 αλλά και "Λεωνίδας της Κερύνειας" επειδή έδωσε την ζωή του μαχόμενος στον Αττίλα 1.

 Τέλος ο Τσομάκης υποπλοίαρχος ΝΔ Κερύνειας το 1974, ήταν "προδότης" όταν συνελάμβανε Μακαριακούς και τους φυλάκιζε στο Κάστρο της Κερύνειας την 15/7/74, αλλά και Ήρωας το χάραμα της 20/7/74 όταν ορμούσε με την τορπιλάκατο του Τ3 κατά του τουρκικού αποβατικού στόλου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ! ! !

15 Ιουλίου 1974: Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ...

 

47 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο…

 

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Ντοκουμέντα για το πραξικόπημα που οδήγησε στον Αττίλα!

 

ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 1974: “Όποιος αντιστέκεται να εκτελείται”! Τα ντοκουμέντα της προδοσίας

 

15 Ιουλίου 1974: Οι εμπνευστές, οι σχεδιασμοί, οι επιστρατευμένοι και οι χρήσιμοι ηλίθιοι

 

Κύπρος 44 χρόνια από το πραξικόπημα .

 

















3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά την απόσυρση της μεραρχίας από την Κυπρο η χούντα είχε φροντίσει να «φυτεύσει» στις διοικήσεις των μονάδων καταδρομών της Κύπρου ελλαδίτες αξιωματικούς που ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτήν.

Ανώνυμος είπε...

Μην μπερδευετε τον Παπαδόπουλο με τον ηλιθιο προδοτη ιωαννιδη. Ο μακαριος ειχε αγαστη συνεργασια με τον παπαδοπουλο επι 6 χρονια και καμια τουρκια δεν τολμουσε να απειλησει την κυπρο η την ελλαδα.

Ανώνυμος είπε...

Αφού τα πήγαινε τόσο καλά με όλους ο Παπαδόπουλος γιατί απέσυρε την Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο τα τέλη του 67;.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...