Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλικές εκλογές:

Πρωτιά Λεπέν  αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, δίνουν τα ανεπίσημα exit polls. Σύμφωνα με exit poll της Ipsos, το κόμμα της Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει 228 έδρες, ο αριστερός συνασπισμός 161 έδρες, το κόμμα του Μακρόν 124 έδρες και το γκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 50 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν συμμαχήσει το κόμμα της Λεπέν με τους Ρεπουμπλικανούς και άλλα δεξιά κόμματα δεν φθάνουν στην απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Διαφορετική εικόνα προκύπτει από το exit poll του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Harris, σύμφωνα με το οποίο το κόμμα της Λεπέν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν από 210 έως 260 έδρες, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και διάφορα αριστερά κόμματα από 140 έως 190 έδρες, το κόμμα του Μακρόν από 70 έως 120 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί και διάφορα δεξιά κόμματα από 30 έως 50 έδρες.

Σύμφωνα με άλλο exit poll, που επικαλείται η βελγική La Libre, η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν δεν αποκλείεται να μην κόψει πρώτη το νήμα, αφού εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από 130 έως 160 έδρες, πίσω από τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου (175 έως 215 έδρες) και ίσως και το κόμμα Μακρόν (150 έως 170 έδρες), με τους Ρεπουμπλικανούς και τα διάφορα δεξιά κόμματα να λαμβάνουν από 68 έως 74 έδρες.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις καθώς τα επίσημα exit polls αναμένονται στις 9 το βράδυ. Ως τότε θα παραμείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα σε μεγάλες γαλλικές πόλεις. Αλλού τα τμήματα έχουν κλείσει και η καταμέτρηση έχει ξεκινήσει.

 

Χωρίς αυτοδυναμία και με 200 έδρες το κόμμα της Λεπέν σύμφωνα με τα πρώτα Exit Polls.

 

Τα πέντε σενάρια μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ


 

Τι σημαίνει η πρωτιά της Λεπέν χωρίς αυτοδυναμία;

Σε αυτή την περίπτωση, η μετριοπαθής Αριστερά θα μπορούσε να διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Κέντρο και την Κεντροδεξιά και να θέσει τους όρους της στον πρόεδρο Μακρόν. Το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο διότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία (μια από τις συνιστώσες του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου) του εμπρηστικού Ζαν-Λικ Μελανσόν όσο και με τις έντονες πιέσεις της ενισχυμένης Ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Σανανές, διευθυντή του ινστιτούτου Elabe, το εύρος της πλειοψηφίας της RN θα είναι καθοριστικό: αν το κόμμα εκλέξει 250 βουλευτές, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Ζορντάν Μπαρντελά, τον αρχηγό του και υποψήφιο πρωθυπουργό, να αρνηθεί να κυβερνήσει (ο Μπαρντελά έχει δηλώσει ότι προτίθεται να κυβερνήσει μόνον σε περίπτωση αυτοδυναμίας της RN). Οι ψηφοφόροι της RN δεν θα δικαιολογούσαν την άρνησή του.

Ο φόβος της ακυβερνησίας

Παρότι οι πάντες στη Γαλλία δηλώνουν ότι την απεύχονται, η ακυβερνησία δεν είναι σενάριο που μπορεί να αποκλειστεί. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, σημειώνει η αρθρογράφος Φρανσουάζ Φρεσόζ στον «Monde», εισήγαγαν στη Γαλλία στοιχεία πολιτικής αστάθειας άγνωστα ως τώρα στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία (1958 – σήμερα). Η Φρεσόζ εκτιμά ότι το σενάριο της ακυβερνησίας ενισχύεται από το γεγονός ότι μετά το 2022, τόσο οι δυνάμεις της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Σε περίπτωση ακυβερνησίας, ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να απευθύνει έκκληση για να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα πρόσωπο συμβατό και αποδεκτό από το πρώτο κόμμα, το οποίο όμως να μην ανήκει σε αυτό. Αν για παράδειγμα η RN έρθει πρώτη χωρίς αυτοδυναμία και ο Μπαρντελά εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει την πρωθυπουργία, ο Μακρόν θα μπορούσε να προτείνει για το πρωθυπουργικό αξίωμα τον Ερίκ Σιοτί, πρώην αρχηγό του δεξιού (γκωλικού) κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος την επομένη του πρώτου γύρου των εκλογών συμμάχησε με την Ακροδεξιά. Εν όψει μιας τέτοιας εξέλιξης, ο Μακρόν θα μπορούσε να παραιτηθεί, έχει αυτό το συνταγματικό δικαίωμα, και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος πάντως έχει ρητώς αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησής του και διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει μετά από έναν χρόνο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εκ νέου διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.


Oποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του σημερινού δεύτερου γύρου των κρίσιμων γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η Γαλλία δεν θα είναι πια η ίδια.

 

ΤΡΙΤΗ Η ΛΕΠΕΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ… ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

 

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ

 

Γιατί η M.Λεπέν βρέθηκε από την πρώτη στην τρίτη θέση: Όλοι «εργάστηκαν» για να παραμείνει κυρίαρχος ο Ε.Μακρόν για τα επόμενα 3 χρόνια

 

Γαλλικές εκλογές: Αυτά είναι τα οριστικά αποτελέσματα – Πώς ο Ε.Μακρόν μπορεί να κερδίσει την βουλευτική πλειοψηφία χωρίς τον Μελανσόν

 

Κομμουνιστές και λοιποί ακροαριστεροί στην εξουσία στην Γαλλία και ο Θεός να βοηθήσει τους γνήσιους Γάλλους!

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΦΦΦ...

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΉΚΕ
Η ΔΙΧΌΝΟΙΑ ΤΟ ΜΙΣΟΣ
Η ΒΊΑ
ΣΤΗΝ ΑΜΈΡΙΚΑ
ΓΙΑ ΕΜΦΎΛΙΟ!!!

ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΖΑΡΟΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΙ
ΚΛΠ ΣΥΓΓΕΝΕΊΣ...
ΛΕΝ ΣΤΟΥΣ
ΑΔΑΕΊΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ
ΜΠΑΤΙΡΙΩΤ€$
ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΙΕΡΉ ΔΉΛΩΣΗ
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΦΦΦΧΟΥΧΑΧΑΧΙΙΙΧΙΧΑΑΑΧΑ 🤣 🤪
ΆΤΟΠΟ ΑΝΕΔΑΦΙΚΌ
ΙΕΡΉ...
ΚΑΙ ΝΑ ΠΆΝΕ ΠΟΥ!?
ΣΕ $€ΚΙΟΥΡΙΤΑΔ€$
ΧΑΖΆΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ
ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ
ΝΑ ΞΈΡΟΥΝ!!!
ΠΟΙΟΊ... ΕΊΝΑΙ
ΚΛΠ ΚΛΠ
ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΈΧΟΥΝ ΝΑ ΨΆΧΝΟΥΝ!!!
ΤΟΝ ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΟ
ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ.
ΔΕΝ ΦΤΆΝΕΙ ΜΌΝΟ ΑΥΤΌ
ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΚΟ
ΠΟΥ ΠΑΣ?
ΓΙΑ ΠΡΟΔΉΛΩΣ ΔΙΑΤΑΓΈΣ
ΣΕ ΔΑΥΤΟΥΣ...$€ΚΙΟΥΡΙΤΑΔ€$
ΧΑΖΆΡΩΝ
ΔΕΝ ΘΑ!?

ΈΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΛΛΟΎ
ΑΥΤΆ ΤΑ
ΧΑΖΑΡΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!?

ΧΛΑΠΑ ΧΛΟΥΠΕΣ ΑΜΑΣΙΤΑ ΣΑΝΟΜΠΕΕΕΤΑ ΝΑΝΑΙ ΕΥΗΧΑ ΜΌΝΟ...!
ΑΣΕ ΠΟΥΝ ΑΕ
ΌΠΩΣ ΟΙ ΔΉΘΕΝ
ΧΏΡΕΣ...!

ΣΑΣ ΛΕΝ ΑΥΤΆ!
ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΙ Η
ΑΓΡΟΤΟΡΑΜΠΟ
ΤΟΥΣ
ΠΡΟΔΌΤΕΣ!!!
ΩΣ $ΩΤΗΡ€$...!!!
ΨΤ!
ΈΧΕΤΕ ΣΣΣ 💩 ΤΑ!🧠
ΚΑΙ ΑΝΤΊΛΗΨΗ!!!
ΌΣΟΙ ΤΡΏΤΕ ΤΈΤΟΙΕΣ
ΠΑΠΑΤΖΕΣ.
ΚΛΠ ΧΑΖΑΡΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.

ΜΙΛΆΜΕ ΓΙΑ
ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ
ΗΛΊΘΙΟΥΣ!!!

ΑΛΛΆ!

Surprise...!
ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ
🧬 🇬🇷




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...