Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

KOMMATIKA TAMEIA??

ου Τασου Τελλογλου

Επί 17 χρόνια πλήρωνε στελέχη ελληνικών κομμάτων και εταιρειών για να αναλάβει έργα του ΟΤΕ και της ολυμπιακής ασφάλειας

«Μίζες» ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ διοχετεύτηκαν τα τελευταία 17 χρόνια στην Ελλάδα από τη δεύτερη πιο σημαντική εταιρεία της Γερμανίας, τον όμιλο «Ζήμενς». Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνουν δικηγόροι της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας «Ντεμπεβουάζ» και της Εισαγγελίας 1 του Μονάχου που ερευνούν την υπόθεση «Ζήμενς», μια τεράστια υπόθεση επιχειρηματικής διαφθοράς σε δεκάδες χώρες. Οι «μίζες» από «μαύρα ταμεία» τραπεζών στην Ελβετία, την Κύπρο, το Μονακό, το Λιχτενστάιν και την Αυστρία δεν διοχετεύτηκαν μόνο στον τομέα των επικοινωνιών, αλλά και στα ολυμπιακά έργα λένε μάρτυρες που κατέθεσαν τόσο στην Εισαγγελία όσο και στο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο. Αποδέκτες των χρημάτων ήταν ελληνικά πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2004, μέλη της διοίκησης και ορισμένοι από τους εργαζόμενους του ΟΤΕ και «αξιωματούχοι» των «ολυμπιακών» υπουργείων.

Πρόγραμμα αμνηστίας

Δεκάδες εργαζόμενοι της «Ζήμενς» παρουσιάστηκαν τους δύο τελευταίους μήνες στους δικηγόρους της εταιρείας «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» και τουλάχιστον τέσσερις παρέθεσαν επιβαρυντικά στοιχεία και για τη δραστηριότητα της «Ζήμενς Ελλάς» στο πλαίσιο ενός προγράμματος «αμνηστίας». Το μέτρο της αμνηστίας είχε εισηγηθεί το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» που προσέλαβε η διοίκηση της εταιρείας του Μονάχου μετά την αδυναμία της εσωτερικής επιθεώρησης να αποκαλύψει το δίκτυο των «μαύρων ταμείων».

Σύμφωνα μάλιστα με το πρόγραμμα αμνηστίας οι εργαζόμενοι που θα καταθέσουν στοιχεία σχετικά με δραστηριότητες που αφορούν «μαύρα ταμεία» και «μίζες» για τη διεκδίκηση συμβολαίων από τη «Ζήμενς» δεν θα αντιμετωπίσουν αγωγές από τη μητρική εταιρεία. «Αλλά ουδείς μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα διωχθούν ποινικά», μας είπε ο Χάραλντ Πίτερσεν εκπρόσωπος των μικρομετόχων της «Ζήμενς» στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Ο «νούμερο 2»

Ο Πίτερσεν και αλλοι μικρομέτοχοι επέκριναν τη διοίκηση της εταιρείας για τη «χλιαρή», όπως τη θεωρούν, αντίδραση της διοίκησης απέναντι στα στελέχη που θεωρούνται ότι κατηύθυναν χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» σε προσωπικούς τους λογαριασμούς. Περίοπτη θέση μεταξύ αυτών των πρώην στελεχών κατέχει ο έως το 2006 «νούμερο 2» στην ιεραρχία της «Ζήμενς Ελλάς» κ. Πρόδρομος Μαυρίδης. Ο Πίτερσεν ζήτησε, μιλώντας στον γράφοντα, να διωχθεί και ποινικά ο πρώην διευθυντής των τηλεπικοινωνιών της «Ζήμενς» στην Ελλάδα. Η «Ζήμενς» έκανε αγωγή στον κ. Μαυρίδη, ζητώντας του να επιστρέψει 8 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Μαυρίδης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι διακινούσε τα χρήματα μέσω προσωπικών του λογαριασμών για λογαριασμό του «πρώην εργοδότη του» λέγοντας ότι επέστρεψε στη «Ζήμενς» περίπου 7,8 εκατ. από τα 8 εκατομμύρια ευρώ που είχε διοχετεύσει από «μαύρα ταμεία» σε προσωπικούς του λογαριασμούς μεταξύ άλλων της «Societe Generale»* στην Αθήνα. Η θέση του κ. Μαυρίδη επιβαρύνθηκε και από τις καταθέσεις στελεχών της «Ζήμενς» στην εισαγγελία του Μονάχου, ιδιαίτερα από την κατάθεση του υπαλλήλου της επιθεώρησης της «Ζήμενς» κ. Μπούρκχαρντ που είπε στις 24 Ιουλίου 2007 στην Eισαγγελία: «Απ' όσο θυμάμαι ο Μαυρίδης μάς είπε ότι έπρεπε να επηρεάζει με χρήματα εργαζόμενους του ΟΤΕ, ώστε να μην ασκούν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο υφιστάμενης σύμβασης...».

Δωροδοκίες

«Ο Μαυρίδης μάς μίλησε ανάμεσα στα άλλα για δωροδοκίες ελληνικών κομμάτων, του ΟΤΕ (ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών) και σε διάφορους συμβούλους στα Βαλκάνια...», είπε στην κατάθεσή του ο δικηγόρος της «Ζήμενς», Βάλις.

Χωρίς την υπόθεση Μαυρίδη και το άνοιγμα των λογαριασμών που διαχειριζόταν στην Ελβετία δεν θα ήταν δυνατόν να αποκαλυφθεί η «μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία των παγκόσμιων χρηματαγορών...» - έτσι την χαρακτήρισε η Επιτροπή Ελέγχου του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου (SEC). Λόγω «περίεργων» κινήσεων του λογαριασμού στην τράπεζα «Ντρέσντνερ Μπανκ», η ελβετική Εισαγγελία άνοιξε τους λογαριασμούς, συγκέντρωσε στοιχεία πληρωμών σε εκατοντάδες πρόσωπα και «συμβούλους», καθώς και κινήσεις λογαριασμών προς «δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...