Μια χώρα που το ελαιόδεντρο το ξέρει μόνο από… τις εγκυκλοπαίδειες, είναι πάνω από την Ελλάδα σε εξαγωγή λαδιού στην Αγγλία .
Μπορεί το ελαιόλαδο να αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, η ουσία είναι όμως ότι στο παγκόσμιο καλάθι, το μερίδιό του μειώνεται δραματικά. Ωφελημένη κατά μεγάλο μέρος από αυτή την υποχώρηση είναι και η Γερμανία .
Για του λόγου το αληθές, στη Μεγάλη Βρετανία ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής της σε ελαιόλαδο την περίοδο 2010-2014 ήταν η... Γερμανία, η οποία δεν παράγει αλλά εισάγει και μεταποιεί το προϊόν, ακολουθούμενη από την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα ελαιολάδου παγκοσμίως, που δεν είναι άλλη από την Ελλάδα.
Οι κυριότεροι προμηθευτές του Η.Β. σε ελαιόλαδο ήταν η Ισπανία, με μέσο ποσοστό επί των εισαγωγών 46,79% σε αξία και 53,69% σε όγκο, η Ιταλία, με 40,75% και 35,04% αντίστοιχα, η Γερμανία, με μέσο ποσοστό επί των εισαγωγών 5,36% σε αξία και 5,45% σε όγκο, και τέταρτη η Ελλάδα, με 3,80% και 3,19% αντίστοιχα.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ελληνικό ελαιόλαδο είναι ο αφανής ήρωας των ιταλικών εξαγωγών, αφού πωλείται χύμα στη γείτονα και επανεξάγεται βαπτιζόμενο υπό άλλη σημαία.
Βέβαια η μείωση του μεριδίου και των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου συνδέεται και με το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες αυτού εισάγονται μέσω Ιταλίας, και αυτό γιατί οι μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών πωλούν ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας ελληνικό ελαιόλαδο που συσκευάζεται στην Ιταλία.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα μισά βρετανικά νοικοκυριά πλέον χρησιμοποιούν ελαιόλαδο από 31% που ήταν το 2001, ενώ την περίοδο 2013/2014 καταναλώθηκαν στο Η.Β. 62 χιλ. τόνοι ελαιολάδου, ποσότητα σχεδόν δεκαπλάσια από την αντίστοιχη του 1990, ενώ οι πωλήσεις με βάση τα στοιχεία του 2013 ξεπέρασαν τα 160 εκατ. λίρες Αγγλίας.
Μπλόκα:Άνοιξε η Θεσσαλονίκης - Σερρών / Κλειστή προς Αθήνα η Αθηνών- Θεσσαλονίκης στη Νίκαια (Photos)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου