Από τα 625 εκατ. ευρώ, πάνω από 1 δισ. ευρώ
Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο χαρακτηριστική αν συγκριθεί ο αρχικός προϋπολογισμός με το σημερινό οικονομικό αποτύπωμα του έργου. Το αεροδρόμιο ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 625 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον το συνολικό κόστος έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ,
Την ίδια ώρα, ο Κεγκέρογλου που παράτησε το βουλευτιλίκι και έγινε δημαρχος γιατι μυρίστηκε πολύ ψητό, έχει ανοίξει ξεχωριστό μέτωπο, διεκδικώντας τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ για την απώλεια εσόδων που συνδέεται με την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου.
Το Καστέλι δεν είναι πλέον μόνο ένα τεράστιο έργο υποδομής. Είναι και μια τεράστια ρεμούλα , στην οποία κάθε νέα καθυστέρηση μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος και κάθε νέα απαίτηση αποζημίωσης προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο στον ήδη αυξημένο λογαριασμό.
«Η συμφωνία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ξεκίνησε με το Δημόσια να βάζει 180 εκ. ευρώ, οι ιδιώτες 158 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια συν 36 εκ. ευρώ δευτερεύον χρέος, να αναλαμβάνουν την υπόλοιπη χρηματοδότηση του έργου και να παίρνουν την πλειοψηφία με 54,1% έναντι 45,9 του Δημοσίου. Μέχρι εδώ, μια σύμβαση παραχώρησης.
Μόνο που μετά άρχισε να έρχεται ο λογαριασμός. Το έργο αυξάνει τον προϋπολογισμό του. Οι καθυστερήσεις μεγαλώνουν και οι πρόσθετες αποζημιώσεις και συμβατικές επιβαρύνσεις έχουν πλέον φτάσει, κρατηθείτε, τα 444,3 εκ. ευρώ. Μαζί με τα αρχικά 180 εκ. και περίπου 54 εκ. για απαλλοτριώσεις η συνολική Δημόσια οικονομική επιβάρυνση φτάνει ήδη σε τουλάχιστον 678 εκ. ευρώ. Όμως, η πλειοψηφία παραμένει στους ιδιώτες με 54,1%.
Για να καταλάβετε τι έχει συμβεί χωρίς να χαθούμε στα εκατομμύρια: Η αρχική συμφωνία στηρίχθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μοντέλο στο οποίο το Δημόσιο συμμετείχε με 180 εκ. και οι ιδιώτες αναλαμβάνουν τη δική τους επένδυση και χρηματοδότηση. Σήμερα όμως, η οικονομική έκθεση του Δημοσίου έχει εκτοξευτεί τουλάχιστον στα 678 εκ. ευρώ, δηλαδή έχει γίνει σχεδόν τετραπλάσια από την αρχική συμβολή και οι ιδιώτες εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία.
Και δεν τελειώσαμε. Γιατί το αεροδρόμιο δεν πάει πλέον για το 2027, πάει για τα τέλη του 2028. Άρα υπάρχει ένα ερώτημα πολλών εκατομμυρίων ευρώ: Η νέα καθυστέρηση θα φέρει και νέες αποζημιώσεις στους ιδιώτες; Γιατί ένα μέρος των προηγούμενων αποζημιώσεων δόθηκε ακριβώς για την προηγούμενη παράταση και την απώλεια εσόδων.
Και κάπως έτσι, ένα έργο που ξεκίνησε με οικονομικό αντικείμενο λίγο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, πλησιάζει πλέον τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, όλοι εμείς, φορτωνόμαστε ολοένα και μεγαλύτερο λογαριασμό και οι ιδιώτες κρατούν το 54,1%.
Kούλης κερνά, και Γεραπετρίτης - Κούλης ..τρώει
Ο υπερδανεισμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απειλεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου