Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

«Προετοιμάζεται» ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του 13ου μισθού


Ένα ταμπού σπάει στην Ευρώπη. Οι χώρες που πλήττονται από την κρίση και είναι υποχρεωμένες να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποφασίζουν να μειώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Τον χορό άνοιξαν η Ιρλανδία, η Λετονία και η Ουγγαρία. Το μέτρο όμως θα μπορούσε να απλωθεί σαν λεκές από λάδι, εντός και εκτός ευρωζώνης.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έλαβε την απόφαση να μειώσει τους μισθούς πλέον του 7% στον δημόσιο τομέα προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Την ίδια περίοδο, η Λετονία υποχρεώθηκε να μειώσει κατά 15% τους μισθούς στον κρατικό τομέα, στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που προωθούν για τη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεθνής πίεση υποχρέωσε και την Ουγγαρία να καταργήσει τον 13ο μισθό στον δημόσιο τομέα. Πιθανότατα το ίδιο θα αναγκαστεί να κάνει και η Ρουμανία αν το ΔΝΤ και οι «27» της Ε.Ε. κληθούν να παρέχουν τη βοήθειά τους τις επόμενες βδομάδες. Ο Τρισέ πιστεύει ότι η Ιρλανδία, όπως και όλες οι χώρες της ευρωζώνης που είχαν ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, πρέπει να μειώσουν τους μισθούς για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Οι αντιδράσεις για τη μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα είναι αναπόφευκτες και προκαλείται έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Στο Δουβλίνο, στις 21 Φεβρουαρίου περίπου 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει στη χώρα. Στη Λετονία τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις στη Ρίγα. Σε πολλές χώρες όπου η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, τέτοιου είδους μέτρα είναι αδιανόητα ενώ οι αρχές εκταμιεύουν δεκάδες
δισεκατομμύρια ευρώ για να διασφαλίσουν την επιβίωση του τραπεζικού τομέα. Κόβουν μισθούς στο ευρω-δημόσιο

Δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κρίση είναι ένα στημένο παιχνίδι για να πέσουν οι μισθοί και να καταργηθούν τα κεκτημένα εργατικά δικαιώματα; Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να εφαρμόσουν αυτά που λέει το ευρωσυνταγμα και που τα περάσανε νύχτα για να μην πάρουμε είδηση. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Εάν «καταλάβαιναν» οι πολίτες το τι λέει ίσως υπήρχαν εξεγέρσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Οπότε λένε ας τους «στριμώξουμε» να μας πουν και ευχαριστώ για τα ψίχουλα που θα τους αφήσουμε να «απολαύσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...