Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ιταλία: Η επιστροφή του νεοφασισμού


Τουλάχιστον 150 χιλιάδες Ιταλοί νέοι κάτω των τριάντα ετών ζουν με τη λατρεία του φασισμού ή του νεοφασισμού. Και όχι όλοι, αλλά πολλοί με τον μύθο του Χίτλερ, γράφει ο Πάολο Μπερίτσι στη "Ρεπούμπλικα".

Ένας γεωγραφικός χώρος που διασχίζει όλη την Ιταλία, από το Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε στο Βορρά, ώς την Καλαβρία, στον Νότο, από τη Λομβαρδία ώς το Λάτιο, από το Μιλάνο ώς τη Ρώμη, περνώντας από τη Βερόνα και τη Βιτσέντσα, τα λίκνα της άκρας δεξιάς. Πέντε κόμματα (Forza Nuova, Νέα Δύναμη, Fiamma Tricolore. Τρίχρωμη Φλόγα, La Destra, Η Δεξια, Azione Sociale, Κοινωνική Δράση, Fronte Sociale Nazionale Εθνικό Κοινωνικό Μέτωπο), έξι αν λογαριάσουμε και την ισχυρή ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία που πέρασε στο κόμμα του Μπερλουσκόνι «Popolo della Libertà». Τα πρώτα πέντε κόμματα συγκεντρώνουν το 1,8% των ψήφων (μεταξύ 450 και 480 χιλιάδες ψήφους).

Αλλά το «μαύρο» κύμα που απλώνεται όλο και πιο πολύ μέσα από καμιά εκατοστή λέσχες και συλλόγους, διεισδύει στα σχολεία, επιστρατεύει δυνάμεις μέσα στα στάδια. Εξήντα πέντε από τις 85 ομάδες των «ultra» είναι ακροδεξιές, στην πράξη το 75% των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων, επιδίδονται σε πράξεις βίας μέσα στα στάδια, προβάλλοντας πλακάτ με σβάστικες και άλλα σύμβολα του φασισμού και του χιτλερισμού. Οι επιθέσεις νεοφασιστών μεταξύ 2005 και 2008 ανέρχονται σε 330, συγκεντρωμένες κυρίως στη Βερόνα, τη Βιτσέντσα, την Πάδοβα, το Μιλάνο και το Βαρέζε, στη Ρώμη και το Βιτέρμπο.

Πρωτεύουσα του εξτρεμισμού η Ρώμη. Η δραστηριότητά τους συγκεντρώνεται στα δεξιά κοινωνικά κέντρα, στις αίθουσες των λυκείων και των πανεπιστημίων. Ο γαλαξίας του νεοφασισμού αποτελείται από διάφορα κοινωνικά στρώματα με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Το πιο πρωτότυπο πείραμα είναι ο Οίκος ζρα Πάουντ στη Ρώμη, το πρώτο ιταλικό δεξιό κοινωνικό κέντρο. Από τους κόλπους του γεννήθηκε το φοιτητικό Μπλοκ, που κατέβηκε στους δρόμους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στο Μιλάνο έχουμε τη "Μαύρη Καρδιά", τη νεοφασιστική λέσχη που ίδρυσαν ο Ρομπέρτο Λόνγκι Λαβαρίνι και ο αρχηγός των ουλτρά της ΙΝΤΕΡ Αλεσάντρο Τοντίσκο, άλλοτε ηγέτης των Χάμμερσκιν, δημιούργημα του Κου Κλουξ Κλαν. Μετά την απόπειρα πυρκαγιάς στην έδρα τους, που δέχτηκαν στις 11 Απριλίου του 2007, οι ναζιφασίστες της Μαύρης Καρδιάς εξέδωσαν επίσημο ανακοινωθέν με το οποίο ευχαριστούσαν όσους εξέφραζαν αλληλεγγύη, μεταξύ των οποίων και η τότε συντονίστρια της Φόρτσα Ιτάλια και σήμερα υπουργός Παιδείας. Μαριστέλλα Τζερμίνι. Προσχώρησαν στο κόμμα του Μπερλουσκόνι. Υποστηρίζουν τις «γερμανικές δεξιές», το νοτιαφρικανικό κόμμα των Μπόερς που είναι υπέρ του απαρτχάιντ, έχει για σύμβολό του μια σβάστικα με τρεις βραχίονες κι έναν αετό, υπερηφανεύονται ότι ανήκουν στο ακροδεξιό ίδρυμα Αύγουστος Πινοσέτ. Στην Καλαβρία, η άκρα δεξιά και η Μαύρη Καρδιά συνδέονται με τον Μαύρο Βαρόνο Λόνγκι.

ΠΛΑΓΙΟΣ

Εξήντα πέντε από τις 85 ομάδες των «ultra» είναι ακροδεξιές, στην πράξη το 75% των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων, επιδίδονται σε πράξεις βίας μέσα στα στάδια, προβάλλοντας πλακάτ με σβάστικες και άλλα σύμβολα του φασισμού και του χιτλερισμού

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?depID=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...