Η Τουρκία θα είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα επισκεφτεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες από την Τουρκία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και πιθανότατα, ύστερα από την επίσκεψή του στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 στις στις 2 Απριλίου. Η επίσκεψη αυτή "αντανακλά την σημασία που δίνουμε στη φιλία μας με την Τουρκία" επισήμανε η Κλίντον.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Τα ζητήματα που καθιστούν αυτό το ταξίδι αναγκαίο είναι κρίσιμα αυτή τη στιγμή για τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, λόγω του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας-χώρας μέλους του ΝΑΤΟ: το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν, χώρα που συνορεύει με την Τουρκία, οι δύο πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν(η αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά στρατευμάτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν) την ώρα που η Ουάσιγκτον μελετά αλλαγές στην στρατηγική της στις δύο ζώνες, ο ρόλος της Τουρκίας στις προσπάθειες προσέγγισης Ισραήλ-Συρίας, καθώς και το άνοιγμα που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα στον μουσουλμανικό κόσμο.
"Θα ζητήσουμε τη βοήθειά σας στο ζήτημα του Ιράν" επισήμανε
η Χίλαρι Κλίντον. "Η δημοκρατία, ο νεωτερισμός και το Ισλάμ μπορούν να συνυπάρξουν", τόνισε και παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως οι Ην. Πολιτείες "υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο της διζωνικής και δικοινοτικής λύσης" . Ο Μπαμπατζάν είπε πως "η φετινή χρονιά είναι σημαντική" για το Κυπριακό και επεσήμανε ότι "όλοι πρέπει να συμβάλουν", αφού "η διαδικασία στο Κυπριακό, που είχε περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας του "Όχι" της ελληνικής πλευράς, βρίσκεται σε φάση συνομιλιών".
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε για την επίσκεψη της Κλίντον, υπογραμμίζεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ώστε να "στηριχθεί η επίλυση του Κυπριακού με μία αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να αρθεί ο αποκλεισμός που εφαρμόζεται σε βάρος των τουρκοκυπρίων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου