Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Οι τραπεζο-απατεωνιές

Κάνε κλικ στήν εικόνα

Ανοίγει ο δρόμος για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες να εισπράξουν αποζημιώσεις από τράπεζες για κόλπα που έκαναν εις βάρος τους με κυμαινόμενα επιτόκια σε στεγαστικά δάνεια.
Περισσότερες από 20 δικαστικές αποφάσεις Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων που εκδόθηκαν από τις αρχές του έτους καταδικάζουν τράπεζες γιατί δεν μείωσαν τα κυμαινόμενα επιτόκια σε κατηγορίες στεγαστικών τους δανείων ανάλογα με τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με τις αποφάσεις αυτές επιβάλλεται η επιστροφή χρηματικών ποσών στους συγκεκριμένους δανειολήπτες, που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ. Οι αποφάσεις αφορούν κυρίως δάνεια που χορηγήθηκαν στο διάστημα 2001-2003 και δέχονται ότι οι τράπεζες δεν μείωσαν, όπως όφειλαν, τα επιτόκιά τους ανάλογα με την αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι ραγδαία, με αποτέλεσμα να έχουν πέσει στο 1,5%.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, στις συμβάσεις των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί μέχρι το 2003, οι τράπεζες δεν ανέφεραν κριτήρια ή δείκτες με βάση τα οποία θα έπρεπε να διακυμαίνεται το επιτόκιο. Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για επιτόκια που δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Το γεγονός αυτό, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εκμεταλλεύτηκαν οι τράπεζες για να διαμορφώνουν κατά βούληση τα επιτόκια των δανειοληπτών τους, τα οποία κρατούσαν αδικαιολόγητα σε υψηλότερα επίπεδα.

Στηρίχτηκαν σε απόφαση του Αρείου Πάγου
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων στηρίζονται σε τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία είναι παράνομος και καταχρηστικός ο μονομερής προσδιορισμός του κυμαινόμενου επιτοκίου από τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...