Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Μεγάλε? Μητσοτάκη. Κάθε βράδυ πάρτυ ε;


Κάθε βράδυ έχουν πάρτυ στου Μητσοτάκη οι Γερμανοί! αναφώνησε ο αγανακτισμένος μουστακαλής αντάρτης ,φέρνοντας στο μυαλό εκείνο το αξέχαστο "Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!" του κινηματογραφικού δωσίλογου Αρτέμη Μάτσα ..

Καιροσκοπισμός ,δολοπλοκίες και ιδιοτελή συμφέροντα υπέρ πάντων , σε 3 λέξεις η πορεία της ¨Αγίας οικογένειας¨ από την Κατοχή μέχρι της ημέρες μας ..

Παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από το αρκετά σπάνιο (πλέον) βιβλίο του Ιωάννη Παίζη "Η μάχη της Κρήτης"
,για να δούμε πως ορισμένα πράγματα παραμένουν διαχρονικά σε αυτόν τον καταταλαιπωρημένο τόπο .Οι επίγονοι αυτής της "δοξασμένης" κληρονομιάς -εκτός των άλλων- σήμερα είναι στο τιμόνι της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής και φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν στο άμεσο μέλλον...


Κυριάκος Μητσοτάκης (σ.σ πατέρας του Κ. Μητσοτάκη) μετά την επικράτηση των Γερμανών στην Κρήτη ,φάνηκε ότι πολύ ευχερώς προσαρμόστηκε με την δημιουργηθήσα νέα κατάσταση και σαν επιβεβαίωση τούτου εθεωρήθη η πρόσληψης της κόρης του Καίτης σχεδόν ευθύς αμέσως στην υπηρεσία των Γερμανών ως διερμηνέας όπου και παρέμεινε μέχρι τέλους της αποχωρήσεως των Γερμανών.

Ο υιός του , Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο και ήδη θεωρούμενος εν δράση πολιτικός ,ηρθε στην Κρήτη ,αν καλώς έχω σημειώσει, τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 1941 και η δημιουργημένη καλή ατμόσφαιρα της οικογένειας με τους Γερμανούς φάνηκε ότι τον βόλευε στην προσαρμογή του με την νέα κατάσταση. Ελέγετο ότι είχε λάβει το δίπλωμα του της Νομικής ,και σαν γνώστης της Γερμανικής γλώσσας ,παρίστατο στα ψευδοστρατοδικία που είχαν συσταθεί από τους Γερμανούς και σε λίγο καιρό μάλιστα οι Γερμανοί του παραχώρησαν και αυτοκίνητο.

Μαζί μου σαν υπευθύνου της αντιστάσεως του Νομού Χανίων ,δεν ζήτησε ούτε είχε καμία επαφή και η δημιουργηθήσα εντύπωσης περί το πρόσωπο του ,την οποία συμμερίζομαι ανεπιφυλάκτως ,ητο ότι κράτησε από την αρχή καιροσκοπική θέση ,μη πιστεύοντας στον σκληρό συμμαχικό αγώνα. Η όλη πολιτική τακτική του άλλως τε μέχρι σήμερον με τους μύριους επίμεμπτους πολιτικούς ελιγμούς του και της μύριες υστερόβουλες πολιτικές εκδηλώσεις του, θα επισφράγιζε άνετα σαν ορθή την αντίληψη της εποχής εκείνης.

Εδώ δύναμαι να μνημονεύσω σαν εκδήλωση χαρακτηριστική με το πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη το εξής περιστατικό.
Όταν οι κομουνιστές του Νομού Χανίων ζήτησαν να συμμετάσχουν στην αντιστασιακή οργάνωση μας και ορίστηκε συνάντησης μου με τον αρχηγό του Κ.Κ Κρήτης Γαλάνη (Μανουσάκη) ,στην σπηλιά που είχε γίνει στο γκρεμισμένο μέγαρο Ανιτσάκη ,βρήκα μαζί με τον Γαλάνη και τους Κων .Μητσοτάκη και Νικ .Ξηρά νεαρόν επίσης δικηγόρο από τους Λάκκους. Ομολογώ ότι ένοιωσα ταραχή από την εμφάνιση εκείνη για την οποία ήμουν απροειδοποίητος , ίσως γιατί είχε προηγηθεί έκπληξης και αγανάκτηση μου από πληροφορίες ότι στο σπίτι του Μητσοτάκη οι Γερμανοί έκαναν κάθε βράδυ πάρτυ διασκεδάσεως. Την πληροφορία αυτή είχε αναφέρει στην οργάνωση μας ο Νίκ. Λαμπαθάκης που από δική του πρωτοβουλία παρακολουθούσε το σπίτι του Μητσοτάκη ,σαν μυημένος στην οργάνωση μας ,και που έλεγε με ασυγκράτητη αγανάκτηση περίπου τα εξής -αν έλεγε την αλήθεια:

<<Δεν μπορώ πλειά ,κάθε βράδυ έχουν πάρτυ στου Μητσοτάκη οι Γερμανοί και κουβαλούν γλυκά, ανθοδέσμες και τρόφιμα ,θα τους ρίξω χειροβομβίδες να τους σκοτώσω όλους μαζί κτλ κτλ>>

Το περιστατικό συνδυάστηκε με το ευέξαπτο του χαρακτήρα του Λαμπαθάκη και τον ορμητικό χαρακτήρα του ,που δεν απέκλειαν την εκτέλεση των απειλών του πράγμα που δεν εκρίνετο σκόπιμο την στιγμή εκείνη από την οργάνωση μας και γιαυτό μετά από συνεννόηση με τον Ανδρέα Παπαδάκη και τους Άγγλους συνδέσμους που μέναμε μαζί του στο Βουρβουρέ ,στείλαμε τον Λαμπαθάκη στην Αίγυπτο.

Την μαρτυρία όμως αυτή του Λαμπαθάκη
περί συμποσίων των Γερμανών στο σπίτι του Μητσοτάκη ,που θα εκρίνετο ίσως υπερβολική ,επιβεβαίωσε και ο σεμνός υπολοχαγός .... (για την συνέχεια κάντε κλικ στην εικόνα στην αρχή της ανάρτησης)
http://enkripto.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...