Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ξέρεται τι είναι το βαρυγδουπο “Fast Track” του εθνοπροδότη Γιωργάκη; Αμφιβάλουμε .



Το “Fast Track” προδιαγράφει Βατερλό για την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και ένα άρωμα ποινικών διώξεων εναντίον πολιτικών και επιχειρηματικών προσώπων…

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη μια «νέα» φράση προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας: επενδύσεις fast track. Τη σημασία της νέας φράσης που μπήκε στη ζωή μας ανέλαβαν να μας την εξηγήσουν τα media: επενδύσεις με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατία, οι οποίες θα σώσουν την ελληνική οικονομία. Καλό ακούγεται… Παρέλειψαν όμως να μας πουν ότι η εν λόγω επενδυτική διαδικασία πρωτοεμφανίστηκε ως πρακτική στη Χιλή της χούντας του Πινοσέτ. Ως αποτέλεσμα αυτής της επενδυτικής πρακτικής και διαδικασίας, ιδιωτικοποιήθηκαν ( επαναλαμβάνουμε, στη Χιλή της χούντας του Πινοσέτ) οι υδάτινοι πόροι της χώρας, συνολικά: Ποτάμια, λίμνες, πηγές, όλα πέρασαν σε ιδιωτικές (αμερικανικών συμφερόντων) εταιρείες. Ακόμη και σήμερα—σαράντα σχεδόν χρόνια από εκείνο το επενδυτικό fast track, εκατομμύρια Χιλιάνοι λένε το νερό- νεράκι…

Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, την οποία διασπείρουν απλόχερα τα media «τo fast track είναι η απάντηση της Κυβέρνησης σε αυτό που όλοι έχουμε κατά καιρούς και συχνά ακούσει “cost of doing business in Greece”. Αυτό το κόστος είναι για την επενδυτική κοινότητα όχι μονό υπαρκτό αλλά και μετρήσιμο και ακριβά κοστολογημένο. Και αυτή η κοστολόγηση είτε αποτρέπει εξ αρχής σοβαρούς επενδυτές να ασχοληθούν με την Ελλάδα, είτε απωθεί επενδυτές που αποφάσισαν να ασχοληθούν και ταλαιπωρήθηκαν στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας».

Στην πραγματικότητα όμως το επενδυτικό fast track που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η παράκαμψη της υπάρχουσας νομοθεσίας προκειμένου: πρώτον να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία του ξεπουλήματος κάθε πλουτοπαραγωγικού πόρου της χώρας. Και δεύτερον να υλοποιηθούν επιχειρηματικά πρότζεκτ που για λόγους περιβαλλοντικούς δύσκολα φιλοξενούνται (συνήθως απαγορεύονται απολύτως) σε αναπτυγμένες χώρες.

Δεν είναι μυστικό ότι στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ξαμοληθεί όπου κυκλοφορεί χρήμα, προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μυστικό δεν είναι επίσης ότι το χρήμα δεν προσελκύεται «τζάμπα». Με πιο απλά λόγια οι «αγορές» τοποθετούνται εκεί όπου μπορούν να κερδίσουν τα μέγιστα. Στην προκειμένη (ελληνική) περίπτωση, το χρήμα για να ρίξει ένα βλέφαρο προς τα εδώ απαιτεί υψηλότατες εγγυήσεις και ενέχυρα.

Το fast track είναι μια τέτοιου είδους αποδοτικότατη εγγύηση καθώς, για παράδειγμα, από τη στιγμή που αποφασιστεί να χτιστεί ένα ξενοδοχείο επάνω στην παραλία, (ή στις όχθες της λίμνης στον βιότοπο του Καϊάφα) καμία νομική ένσταση, καμία natura, καμία απόφαση δικαστηρίου, ΚΑΝΕΙΣ, δεν θα είναι σε θέση να σταματήσει την… επένδυση.

Μέσα σε αυτό το νομικό πλαίσιο οι επενδυτές (πρόκειται για τους τοκογλύφους μας έχουν ξεζουμίσει και τώρα ζητούν και τα ρέστα) πράγματι ακούνε πιο προσεκτικά τις προσφορές της ελληνικής κυβέρνησης για δουλειές στην πυρόπληκτη Ηλεία, στη Μήλο, στην Κρήτη, στη Ρόδο, στη Χαλκιδική και αλλού. Μέσα στο επενδυτικό fast track το ξεπούλημα ( Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τράπεζας Αττικής, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κλπ) θα εξελιχθεί εν ριπή οφθαλμού…

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας ανασχηματισμένης πεντηκονταμελούς κυβέρνησης στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης, το πρόσωπο της ημέρας ήταν ο Χάρης Παμπούκης. Ο στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού είναι ο άνθρωπος που ήδη έχει ξεκινήσει να τρέχει το επενδυτικό fast trck της κυβέρνησης (επένδυση υγροποίησης φυσικού αερίου από Άραβες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας η οποία έχει αρχίσει να ξεσηκώνει τον τοπικό πληθυσμό που συνειδητοποιεί ότι οι υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας ήταν ένα μεγάλο ψέμα και ότι το έργο θα καταστρέψει κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης που διαθέτει ο τόπος ). Τώρα, ως υπουργός επενδύσεων, ο Χάρης είναι και θεσμικά υπεύθυνος για το fast truck ξεπούλημα…

Όταν μέσα στον Αύγουστο είχε εμφανιστεί στην Αθήνα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τα media υπογράμμισαν τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στο στρατιωτικό και οικονομικό τομέα. Τότε είχε γίνει λόγος για τουριστική συνεργασία και για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φιλοξενήσει τον αγωγό φυσικού αερίου μέσα από τον οποίο το γιγαντιαίο υποθαλάσσιο κοίτασμα (Λεβιάθαν) του Ισραήλ θα βρει διέξοδο στις ευρωπαϊκές αγορές. Λίγοι, ωστόσο, εκείνες τις μέρες πρόσεξαν ένα σχόλιο του αμερικανικού εξειδικευμένου στα οικονομικά ειδησεογραφικού — και όχι μόνο οργανισμού Bloomberg. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Bloomberg ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Παπανδρέου να εξετάσει την πρόταση ασφαλούς ταφής των πυρηνικών αποβλήτων σε ελληνικό έδαφος.

Το πρόβλημα του Ισραήλ για τη διαχείριση των πυρηνικών του αποβλήτων είναι γνωστό. Το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύεται στην νεκρά θάλασσα. Ωστόσο, το ραδιενεργό υλικό, πέραν των περιβαλλοντικών κινδύνων, μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στην περίπτωση που κάποιοι από τους πολλούς εχθρούς αυτής της χώρας καταφέρουν να πυροδοτήσουν εκεί μια έκρηξη. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του Ισραήλ προσφέρει πολλά για να εξασφαλίσει χώρους αποθήκευσης των αποβλήτων…

Μια τέτοια μπίζνα, όπως είναι η διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, προφανώς θα ενταχθεί σε διαδικασία fast track προκειμένου να ολοκληρωθεί στα γρήγορα ξεπερνώντας κάθε νομική (δίκες, ενστάσεις, Άρειος πάγος κλπ) «κωλυσιεργίες. Γι αυτό το λόγο άλλωστε οι fast track διαδικασίες προσελκύουν τον υπόκοσμο της παγκόσμιας αγοράς. Γι αυτό το λόγο γίνονται σε τριτοκοσμικές ή καταχρεωμένες χώρες

Ίσως να είναι σύμπτωση, αλλά όπως πληροφορούμαστε στη Χαλκιδική στο Χρυσωρυχείο Χολομόντα (συμφερόντων Μπόμπολα) έχουν ξεκινήσει εργασίες στεγανοποίησης. Τα εκατομμύρια τόνοι μπετόν που ρίχτηκαν εκεί δημιουργούν την βεβαιότητα ότι σταμάτησε η αναζήτηση χρυσού και ότι οι στοές προετοιμάζονται για άλλη χρήση. Λέτε; Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά το συνήθως καλά πληροφορημένο Bloomberg έχει υποστηρίξει ότι ο Παπανδρέου δεν είπε ξεκάθαρο όχι στον Νετανιάχου…

Πηγές:

- Skakistis’s Weblog

- axinosp: «fast track»: ψεκάστε- σκουπίστε, τελειώσατε.

Από bobolasgate.info


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...