Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επανάσταση στην…. Λιβύη. Μια βρώμικη υπόθεση.



Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε. Η βία "που διαπράττεται από την κυβέρνηση στη Λιβύη είναι απαράδεκτη", και προειδοποίησε όσους είναι ακόμη πιστοί στον Καντάφι ότι θα κληθούν να απολογηθούν για τις βιαιότητες που διαπράττουν. «Θέλω να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα σε εκείνους που είναι γύρω από το συνταγματάρχη ," δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, θα λογοδοτούν για την συνέχιση της βίας που λαμβάνει χώρα.

Η Αμερική έχει όμως ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να προμηθεύσει όπλα τους αντάρτες της Λιβύης στη Βεγγάζη για καταπολέμηση του καθεστώτος Καντάφι ,και οι ειδικοί φοβούνται για μήνες εμφυλίου πολέμου καθώς και οι δύο πλευρές είναι ανυποχώρητες και η ανθεκτικότητα των στρατευμάτων του Καντάφι για την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών και την ικανότητά τους να αντεπιτίθενται θέτει την προοπτική ότι η χώρα οδεύει προς μήνες αιματοχυσίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως μια προσπάθεια να αποφευχθεί η άμεση αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του . Μέχρι στιγμής, η Σαουδική βασιλική οικογένεια δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent. Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ, ήταν ο στόχος μιας απόπειρας δολοφονίας πέρυσι από Καντάφι.

Τα Κράτη του Κόλπου Αραβικά τη Δευτέρα ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει μια ζώνη "μη πτήσεων πάνω από τη Λιβύη σε μια προσπάθεια βοήθειας στους «αντάρτες» και ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητήσουν την κατάσταση. Σήμερα, η αυτοαποκαλούμενη επαναστατική κυβέρνηση λέει ότι έχει αρκετά μετρητά για να πληρώσει μισθούς για τους επόμενους δύο μήνες, ζητώντας ταυτόχρονα από τις ξένες χώρες να αρχίσουν την αναγνώριση τους ως νόμιμη αρχή της Λιβύης, ξέρεται για ποιο λόγο; Για να καταβάλλουν οι εταιρείες πετρελαίου σε αυτούς και όχι στην κυβέρνηση του Κανταφι το αντίτιμο του ..πετρελαίου . Λένε επίσης τουλάχιστον μία εθνική εταιρεία πετρελαίου, η Σερτ Oil Company που βρίσκεται στο Ras Lanuf, τα έχει σπάσει με την Τρίπολη και συντάχθηκε με τους αντάρτες, καθώς και ότι τα διυλιστήρια στο Ras Lunuf ανεφοδιάζουν δωρεάν τα οχήματα της αντιπολίτευσης. Οι αντάρτες παίρνουν επίσης τις ξένες δωρεές τροφίμων και φαρμάκων που παραδίδονται στο λιμάνι της Βεγγάζης . Μπορεί οι μάχες στη Λιβύη έχει μονοπωλήσει την προσοχή αν και σπουδαιότερης σημασίας της είναι ότι μια μέτρια παραγωγή της σε πετρέλαιο που αντιστοιχεί μόνο 1 τοις εκατό της ημερήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης, φέρνει την τιμή του στα 106,75 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2008, πριν μειωθεί απότομα, και του Μπρεντ σε 118,4 δολάρια. Αυτό δείχνει πως παίζονται μεγάλα παιχνίδια στις πλάτες των Λιβύων από τους πετρελαιάδες.

Σήμερα άρχισε και ο βομβαρδισμός προετοιμασίας της μάζας με ελεγχόμενη διαρροή δηλώσεως, περί δημιουργίας ελεύθερης ζώνης πτήσεων, περί πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων, κ.α.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών William Hague δήλωσε τη Δευτέρα. "Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους σχετικά με μια non-fly-zone, καθιστώντας σαφή την ανάγκη για ένα τέτοιο ψήφισμα και την κατάλληλη νομική βάση». Ο Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, από το Αφγανιστάν είπε, οποιαδήποτε ενέργεια στη Λιβύη »θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου και του οπλισμού στους αντάρτες.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με εξουσία βέτο, είπε ότι είναι αντίθετη σε ξένη στρατιωτική παρέμβαση. " «Οι Λίβυοι πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους," δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε την ανάγκη για την έγκριση του ΟΗΕ. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν άπραγοι αν Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίζουν να επιτίθενται στους δικούς τους πολίτες," Ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς μας τη διεξαγωγή όλων των αναγκαίων σχεδιασμών έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ίβο Daalder είπε πως το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει 24-ωρη εναέρια επιτήρηση της Λιβύης από αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS. Η επιτήρηση θα δώσει στη συμμαχία μια καλύτερη εικόνα τόσο των ανθρωπιστικών και στρατιωτικών καταστάσεων επί τόπου, για να καταλήξουμε σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πρέπει να εξεταστούν στη συνεδρίαση των υπουργών άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, και πως οι αντιπρόσωποι ετοιμάζονταν να συζητήσουν άλλες πιθανές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της non-fly-zone με εντολή του ΟΗΕ.

Εμείς πιστεύουμε ότι στην όλη αυτή βρώμικη υπόθεση, δηλαδή του ξαφνικού ξεσηκωμού των χωρών του Μαγρέμπ, τελικά το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός χαμένος, και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το διορθώσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ένας ηττημένος. Ότι κι αν συμβεί, η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο αντιαμερικανισμό. Το γεγονός είναι ότι οι Άραβες βλέπουν γενικά τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον προστάτη των διεφθαρμένων αυτοκρατόρων που τους κυβερνούσαν, και ο σωτήρας του μισητού Ισραήλ. Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να ακολουθήσει το «τουρκικό μοντέλο», που περιλαμβάνει ένα μίγμα δημοκρατίας και ελεγχόμενου Ισλάμ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, Η Τουρκία θα αποτελέσει πρότυπο για αραβικά έθνη, και θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος της πολιτικής ισορροπιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κρατών του Ισλάμ, φροντίζοντας να παίζει καλά το αντιισραηλινό χαρτί. Εσωτερικά, η Τουρκία ισορροπεί μεταξύ ισλαμισμού και ενός κοσμικού κράτους αλλά έχει έστω προσωρινά εσωτερική σταθερότητα, και μια πολλά υποσχόμενη οικονομία. Έτσι αναδεικνύεται ως ο μεγάλος νικητής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...