Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Συνεχίζετε το μαρτύριο των …300 ευρώ στην Κύπρο



Νέο διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5 του περί της επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης Νόμου, το ένατο στη σειρά, εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο διάταγμα προνοεί, όπως και το προηγούμενο, μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα. Η εξαργύρωση επιταγών εξακολουθεί να απαγορεύεται.
Με το νέο Διάταγμα επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων, εντός της Δημοκρατίας, από λογαριασμό ενός πιστωτικού ιδρύματος σε λογαριασμό άλλου πιστωτικού ιδρύματος, για ποσό μέχρι €300.000 ανά συναλλαγή, όταν η εν λόγω συναλλαγή εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων χωρίς την έγκριση της Επιτροπής.
Επίσης σε σχέση με το προηγούμενο διάταγμα επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων σε φοιτητές εκτός Κύπρου, μέχρι €5.000 το τρίμηνο για έξοδα συντήρησης με το πιστωτικό ίδρυμα να υποχρεώνεται τώρα να διατηρεί κατάλογο στον οποίο θα καταγράφει και θα παρακολουθεί όλες τις πληρωμές. Η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την υποβολή του καταλόγου ή και πληροφορίες για οποιαδήποτε πληρωμή διενεργείται για σκοπούς εξόδων συντήρησης φοιτητών στο εξωτερικό.
Επίσης στο νέο διάταγμα ξεκαθαρίζεται ότι το ποσό των €2.000 που μπορούν να μεταφέρουν σε μετρητά, επιβάτες που ταξιδεύουν εκτός της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αποσύρεται από το πιστωτικό ίδρυμα πέραν του ποσού των €300 ημερησίως που είναι το επιτρεπόμενο ποσό ανάληψης, ανά πρόσωπο, ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα χρήματα που μεταφέρονται από το εξωτερικό, οι πληρωμές και οι εισπράξεις της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας, οι ξένες διπλωματικές αποστολές και οι αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στη Δημοκρατία βάσει των εξαιρέσεων που καθορίζονται από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και τις συμφωνίες μεταξύ της Δημοκρατίας και των ΗΕ και άλλες διεθνείς συμφωνίες που υπερτερούν της εθνικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...