Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

32 τρισ. δολ. κρύβονται σε offshore παράδεισους.



Στο φως βγήκαν περίπου 2 εκατ. email και άλλα έγγραφα με στοιχεία κατόχων offshore εταιρειών κυρίως από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, εξέλιξη που ενδεχομένως να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
Ο επικεφαλής ανάλυσης της McKinsey εκτιμά ότι ανά τον κόσμο, περίπου 32 τρισ. δολ. κρύβονται σε offshore παραδείσους.

Τα ονόματα αποκαλύπτονται από την έρευνα της Διεθνούς Συνεργασίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που έγινε σε συνεργασία με αρκετά διεθνή μέσα και κοινοποιούνται ταυτόχρονα από πολλά ΜΜΕ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικογένειες κρίσεων από όλο τον κόσμο και χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Ιράν, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και πρώην κομουνιστικά κράτη.

Ξεχωρίζουν ονόματα όπως ο Σκοτ Γιάνγκ, δικηγόρος του δισεκατομμυριούχου Μπόρις Μπερεζόφσκι που προσφάτως βρέθηκε νεκρός, ο Αχιλλέας Καλλάκης, που είχε συνταράξει το βρετανικό real estate και έχει καταδικαστεί για απάτη, ο Jean-Jacques Augier, ταμείας της προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου προέδρου Φρανουσά Ολάντ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μογγολίας Bayartsogt Sangajav, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και η οικογένειά του, η Olga Shuvalova, σύζυγος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, ο Tony Merchant, σύζυγος γερουσιαστή του Καναδά, η Maria Imelda Marcos Manotoc, κόρη του δικτάτορα των Φιλιππίνων και η Denise Rich, σύζυγος του διαβόητου επενδυτή της αγοράς πετρελαίου Marc Rich.

Περισσότερα από 175.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο εγγεγραμμένες εταιρείες έχουν υπεράκτιες διευθύνσεις. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από την εταιρική υπηρεσία πληροφοριών Duedil αποκαλύπτει 177.020 εταιρείες αναφέρονται σε χώρες όπως τα νησιά της Μάγχης, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι , η Κύπρος, το Ντουμπάι και των Σεϋχελλών.
Περισσότερες από 60.000 από αυτές τις εταιρείες αναφέρονται ενεργές στη Companies House, το επίσημο μητρώο επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν την τεράστια κλίμακα της σχετικής εγγραφής των  εταιρειών σε μερικά από τα μικροσκοπικά  νησιά: 47.161 εταιρείες αναφέρονται στο Isle of Man  που αντιστοιχούν για κάθε 1,8 κατοίκους του νησιού.
Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στο καταφύγιο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, όπου υπάρχει μια για κάθε 1,3 κατοίκους των νησιών, για το σύνολο των 17.959 βρετανικών επιχειρήσεων.
Στο μικρό νησί της Μάγχης Sark , υπήρξαν 24 οfshore του Ηνωμένου Βασιλείου για κάθε κάτοικο του νησιού.
Η έρευνα για τις Offshore  που λειτουργούν στο Ντουμπάι και τις Σεϋχέλλες, δείχνει  έξι  διευθυντές να υποτίθεται ότι ελέγχουν πάνω από 5.400 διεθνείς εταιρείες.
Ένα άλλο ζευγάρι των Βρετανών οι Sarah και ο Edward Petre-Mears , φάνηκε να έχουν μια παγκόσμια αυτοκρατορία με πάνω από 2.250 διευθυντικές θέσεις σε offshore .


 Γνωστοί επιχειρηματίες, δικηγορικά γραφεία, αχυράνθρωποι,
διευθυντές-βιτρίνα και φιλάνθρωπες κυρίες στη βιομηχανία των offshore!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...