Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Συγκοινωνούντα δοχεία η Ελλάδα και η Κύπρος.






Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινά τη διερεύνηση των περιπετειών της Τράπεζας Κύπρου και της δεύτερης μεγαλύτερης, της Λαϊκής, τραπεζίτες και δικηγόροι στη Λευκωσία έχουν αρχίσει να ισχυρίζονται ότι η καταστροφική επιχείρηση από την Τράπεζα  Κύπρου στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφευχθεί.
Οι ντόπιοι τραπεζίτες λένε ότι η τράπεζα έπρεπε να είχε περισσότερο ή λιγότερο ξεπουλήσει τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα  από τις αρχές του 2010 καθώς τα προβλήματα στην Ελλάδα έγιναν εμφανή. Αλλά τότε, στα τέλη της άνοιξης του 2010, καθώς ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας φαινόταν όλο και πιο πιθανό, η Τράπεζα Κύπρου βούτηξε στην αγορά, αγοράζοντας € 2,1 δισεκατομμύρια, σε προβληματικά ομόλογα, δελεαζόμενη από τις ολοένα και πιο υψηλές αποδόσεις παράλληλα με τον μεγάλο κίνδυνο. Εκείνη την εποχή, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν γύρω στα 70 σεντς στο ευρώ, και οι τραπεζίτες λένε ότι, στην ουσία, όταν η Τράπεζα Κύπρου αγόρασε τους τίτλους, στοιχημάτιζε ότι η απώλεια,  θα ήταν μικρότερη από ό, τι η αγορά ανέμενε.
Μια τέτοια ριψοκίνδυνη στρατηγική χρησιμοποιείται συχνά από τα hedge funds που ανακατεύονται με distressed debt. 
"Αυτό ήταν καθαρή κερδοσκοπία . Οι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Deutsche Bank προσπαθούσε απεγνωσμένα να απαλλαγεί από αυτά τα πράγματα», δήλωσε  Κύπριος τραπεζίτης.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2012, τα ελληνικά ομόλογα θα μειώνονταν στο 75 τοις εκατό, επιβαρύνοντας την Τράπεζα  Κύπρου με μια απώλεια περίπου 1,6 δισ. Ευρώ δηλαδή  περίπου το 4,4 τοις εκατό του ενεργητικού της.
Τα προβλήματα  που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη γιγαντώνονται καθώς η αβεβαιότητα ως προς την  Κύπρο συνεχίζεται. Πριν από λίγες εβδομάδες το ΔΝΤ, στην ετήσια οικονομική έρευνα της Σλοβενίας, προειδοποίησε ότι οι τράπεζες της χώρας, χωλαίνοντας από την αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήταν κάτω από «έντονη πίεση» και θα χρειαστούν 1 δισ. ευρώ μετρητά  ​​για να κρατηθούν ζωντανές. 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ιταλία είναι επίσης διαρκώς σε άνοδο. Και για να αποφύγουν το ρίσκο οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για την αγορά των ομολόγων των ιταλικών τραπεζών με το φόβο ότι, αν αποτύχουν οι τράπεζες, οι επενδυτές θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος της διάσωσης τους.
Πηγή : New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...