Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Έβαλαν τον ..λύκο να κουμαντάρει τα… πρόβατα.



Σε. ρόλο ..Δούρειου  Ίππου η Alvarez & Marsal .Δεξί χέρι της είναι ο συμβουλευτικός οίκος Rothschild. εισδύει με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στα ενδότερα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.  Ο διεθνής οίκος,  που χρησιμοποιείται στην Κύπρο ως το άλλοθι της διαφάνειας φαίνεται να  αποκτά πολύ μεγαλύτερη εξουσία και παρέμβαση από τον ρόλο που θα του αναλογούσε. Η Alvarez συνέταξε μια έκθεση με βασικό αντικείμενο, την διερεύνηση τυχόν ευθυνών των τραπεζιτών για την πτώση της Κύπρου ως χώρας και κυρίως για το τραπεζικό σύστημα.
Η έκθεση της κρατήθηκε μυστική από το πολιτικό σύστημα της Κύπρου ,όπως επίσης ο διορισμός μελών του ξένου οίκου στο δ.σ. της νέας Κύπρου. Δηλαδή η ΚτΚ παραδίδει τα ΄΄κλειδιά΄΄ του συστήματος στον ξένο οίκο, του παρέχει πάσα διευκόλυνση να ενεργήσει ακόμη και για ίδιον, ιδιοτελές ή άλλο δόλιο όφελος όπως τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου-πετρελαίου του νησιού. Μόλις δύο χρόνια πριν στην Ελλάδα μία άλλη Alvarez & Marsal η Black Rock, έλεγξε ενδελεχώς τα φανερά και τα...απόκρυφα των τραπεζών, και τα δεδομένα ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν καν στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.
Με βάση όμως τα στοιχεία των ελέγχων της Black Rock έγινε ο διαχωρισμός των ελληνικών τραπεζών σε ΄΄συστημικές΄΄ και ΄΄μη συστημικές΄΄. Με τις γνωστές λίγο ως πολύ συνέπειες.
Σκοτεινά σημεία λοιπόν και βαριές ευθύνες εντοπίζουν στην έρευνα τους για την κατάληξη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής οι Alvarez & Marsal. Το ογκωδέστατο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας,, αλλά δεν θα το μάθουν οι πολίτες, διότι θέλει πάρα πολύ… ανάλυση  από ειδικούς, που μπορεί να διαρκέσει ..χρόνια.  
Το πόρισμα της Alvarez & Marsal, αναμένεται κάποτε να καταδείξει πολλές σκοτεινές πτυχές και γκρίζες ζώνες στα όσα τα τελευταία χρόνια και δη την τελευταία τετραετία συνέβησαν στην τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα. Αντικείμενο της έρευνας ήταν μόνο αυτές οι δύο τράπεζες, διότι, προς το παρόν, μόνο αυτές οι δύο χρειάστηκαν κρατική στήριξη και ουσιαστικά τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη.
Η έκθεση επικεντρώνεται στις διαδικασίες που έχουν ακολουθήσει η Τρ. Κύπρου και η Λαϊκή για την απόκτηση ελλαδικών ομολόγων. Παράλληλα ασχολείται με την επέκταση των δύο τραπεζών στο εξωτερικό.
Για τα ελληνικά ομόλογα η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων έως το ποσό των €2,4 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου. Χαρακτηριστικά:
1. Το τέλος του 2008 η αξία των Ελλαδικών ομολόγων ήταν σχεδόν 500εκ. Ευρώ.
2. Τον Ιούνιο του 2009 η αξία των Ελλαδικών ομολόγων έφτασε το 1,7δις Ευρώ.
Και ενώ φαίνεται πως τον Οκτώβριο του 2009 η Τρ. Κύπρου είχε πουλήσει σχεδόν όλα τα ελλαδική ομόλογα, μέσα σε ένα εξάμηνο η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να προχώρησε σε μαζικές αγορές που έφθασαν στα €2,3 δισ.
Στην έκθεση της Alvarez and Marsal γίνεται αναφορά σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας Κύπρου που είχαν εμπλοκή στην εξαγορά μεριδίου 9,7% της Banca Transilvania και πιθανότατα απέκρυψαν από το Δ.Σ την πραγματική εικόνα.
Στην έκθεση όμως γίνεται αναφορά και για το θέμα εξαγορά του 80% της Uniastrum Bank με την καταβολή τιμήματος €371 εκατ. το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2008. Τονίζεται ότι υπάρχει γνωμάτευση των νομικών συμβούλων White & Case που είχαν αξιολογήσει τις πρόνοιες της σχετικής συμφωνίας ότι η εξαγορά μπορεί να αποδειχθεί μια κακή ή απαράδεκτη συναλλαγή για την Τράπεζα Κύπρου.
Τέλος για την κεντρική Τράπεζα η έκθεση τονίζει ότι δεν διέθετε μηχανισμό παρακολούθησης για τη συγκέντρωση ομολόγων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Φιλελεύθερος σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος, καταλογίζονται βαριές ευθύνες για το κατάντημα των δύο τραπεζών, αφού όπως αναφέρεται, πολλοί είναι αυτοί που μένουν εκτεθειμένοι και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και ποινικές διώξεις.
To μέγα ερώτημα όμως είναι το γεγονός, ότι στον ίδιο οίκο ανατέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα να διεξάγει πέραν από αυτή την έρευνα, και το θέμα εξυγίανσης των τραπεζών αλλά και το κούρεμα καταθέσεων, και ότι εργαζόμενος στον οίκο  παρουσιάζει δύο διαφορετικές επαγγελματικές κάρτες της εταιρείας Alvarez & Marsal, αλλά παράλληλα κατέχει και κάρτα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Το καλύτερο το φυλάξαμε για το τέλος  Κατέστρεψαν υλικό της έρευνας του οίκου "Alvarez & Marsal" για το τραπεζικό σκάνδαλο Καταστροφή σημαντικού υλικού από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο, διαπιστώνει ο διεθνής οίκος «Alvarez & Marsal», σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε απόψε στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων το ΡΙΚ. Mήπως σας ΘΥΜΙΖΕΙ..ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...