Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Όταν «καυγαδίζουν» στον βάλτο, την πληρώνουν τα… βατράχια



Η «τυραννία της εγγύτητας»

Διαβάζουμε οτι......η Ουάσιγκτον δείχνει «αδιάφορη» κλιμάκωση απέναντι στην Πιονγκ Γιανγκ σε ένα παιχνίδι που πλέον έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ψυχροπολεμικού "chicken game": Όποιος στρίψει, χάνει!
Επτά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer προσγειώθηκαν στην βάση της νήσου Γκουάμ την οποία απειλεί να πλήξει με πυρηνικά όπλα το βορειοκορεατικό καθεστώς. Δεκαοκτώ μαχητικά  F/A-18E/F Super Hornet προσγειώθηκαν σε βάση των Φιλιππίνων πετώντας κατ'ευθείαν από τις ΗΠΑ με διαδοχικούς ανεφοδιασμούς στον αέρα.
Ο σχηματισμός των B-1B γνωστά και ως “Bones” πραγματοποίησε απευθείας ανάπτυξη από τη βάση του Dyess στο Τέξας (έδρα της 7ης Bomb Wing) στη βάση Andersen (νήσος Γκουάμ) στον Ειρηνικό.
Η Νότια Κορέα έχει διπλάσιο πληθυσμό και 40 φορές την οικονομική δύναμη της Βόρειας Κορέας. Ο Νότος έχει μια υπερσύγχρονη στρατιωτική μηχανή και μια ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ. Όμως, η Βόρεια Κορέα είναι ένα  από τα πιο στρατιωτικοποιημένα έθνη στη Γη, με πυρηνικά και συμβατικά όπλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στην τ νότιο γείτονά της, ίσως  και με αυτοκτονικές τάσεις. Η Πομπώδης μηχανή προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας απειλεί να μετατρέψει την Σεούλ σε μια "θάλασσα φωτιάς".
"Είναι δύσκολο κάποιος να κρατήσει τη Βόρεια Κορέα υπό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα είναι ανώτερες σε στρατιωτική δύναμη. Νοτιοκορεάτες είναι εξοικειωμένοι με τις συνεχείς απειλές, αλλά ορισμένοι πιθανολογούν πλέον μια εισβολή  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε έναν  πλήρους κλίμακας πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να νικήσουν εύκολα την Βόρεια Κορέα  σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, σε λιγότερο από τρεις ημέρες.
Αλλά η νίκη θα έρθει με ένα αδιανόητο κόστος. Το ήμισυ των 50 εκατομμυρίων της Νότιας Κορέας ζουν μέσα μικρής εμβέλειας εντυπωσιακή απόσταση από τη Βόρεια Κορέα, και η ακμάζουσα μητρόπολη της Σεούλ απέχει μόλις 30 μίλια μακριά. Η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, βρίσκεται σε απόσταση 70 μιλίων από τα σύνορα. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναμένουν τρομακτικές απώλειες.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει λειτουργικό πυρηνικό όπλο ή διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι τώρα, αλλά έχει τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, περισσότερο από 1,1 εκατομμύρια στρατιώτες με όπλα και 4,7 εκατ. ευρώ στο αποθεματικό, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του Βορρά έχει καρφωθεί σαν ένα στιλέτο στην Νότια Κορέα και έχει 8.000 συστήματα πυροβολικού στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα.
Μια προσομοίωση σε υπολογιστή που έγινε το 1994, από την κυβέρνηση Κλίντον προβλέπεται ότι αν η Βόρεια Κορέα πήγαινε σε αντίποινα, ένα εκατομμύριο Νοτιοκορεάτες θα μπορούσαν να σκοτωθούν, καθώς και χιλιάδες των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν κοντά στην DMZ. Στρατιωτικοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν τη φράση η «τυραννία της εγγύτητας» για να περιγράψουν τη γεωγραφική κατάσταση.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκινήσουν  ένα γρήγορο πόλεμο  κατά της Βόρειας Κορέας, θα υπάρξουν σοβαρές απώλειες από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες στα νότια των συνόρων..
"Σε τελική ανάλυση, η Βόρεια Κορέα είναι βέβαιο ότι θα χάσει, αλλά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θα πεθάνουν», θα είναι και από τις δύο πλευρές.  
Ένα άλλο τρομακτικό σενάριο: Ένας συμβατικός πόλεμος θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί πυρηνικό. Σε ένα πολυσυζητημένο άρθρο που πρόσφατα έτρεξε στην ιστοσελίδα Εξωτερικών Υποθέσεων ο Κιμ Γιονγκ Ουν, φοβούμενος την ίδια μοίρα με άλλους  ηγέτες, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ και της Λιβύης Μουαμάρ kadafi , θα μπορούσε να παραστήσει τον Σαμψών και μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο, ή κάποια άλλα μη συμβατικά μέσα.

Αποθέματα

Πυραυλικές άμυνες



Η τελευταία τρομολαγνική είδηση που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap της Νοτίου Κορέας, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στη Σεούλ αναφέρει ότι …Δύο πύραυλοι μέσου βεληνεκούς έχουν τοποθετηθεί σε κινητούς εκτοξευτήρες που βρίσκονται στην ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας και είναι έτοιμοι να εκτοξευτούν, όπως
Πρόκειται για πυραύλους τύπου Musudan, οι οποίοι πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές περίπου 3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ.
Ως απάντηση, η Νότια Κορέα έβγαλε στα νερά της διαιρεμένης χερσονήσου πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με αντιπυραυλικά συστήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...