Στα πεπραγμένα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank ρίχνει φως σήμερα η Süddeutsche Zeitung, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για το διεθνές δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η τράπεζα φαίνεται πως είναι υπερδραστήρια στον τομέα της off shore οικονομίας. Η Deutsche Bank, μέσω του υποκαταστήματός της, στη Σιγκαπούρη ίδρυσε για λογαριασμό πελατών της μέχρι το 2010 περισσότερες από 300 εταιρείες «μαϊμού» σε φορολογικούς παραδείσους, ως επί το πλείστον στις Παρθένους Νήσους ..που τα δημοσιεύματα τις ξεπαρθενεύουν
Άγνωστο παραμένει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες και ποια η επιχειρηματική τους δράση. Το εύρος δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης τράπεζας είναι σχετικά περιορισμένο σε σχέση με την USB, η οποία φέρεται να είναι αναμεμειγμένη σε 2.900 εξωχώριες εταιρείες, αλλά είναι βέβαιο ότι η Deutsche Bank παρείχε υπηρεσίες ίδρυσης υπεράκτιων εταιρειών για πλούσιους ιδιώτες.
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτς απέκρουσε κάθε κατηγορία περί συνευθύνης των τραπεζών. «Εν πρώτοις πρόκειται για ιδιώτες και οργανώσεις που μεταφέρουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ελέγξουν την φορολογική «ειλικρίνεια» των πελατών τους γιατί απλά δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να το κάνουν, εξάλλου εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθούν στρατηγική του διάφανου και καθαρού χρήματος».
α) Η φοροαποφυγή των υπόχρεων φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από τις offshore εταιρείες, β) Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και γ) Η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με κρατικές επιδοτήσεις, όταν μάλιστα από επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ημερίδα προέκυψε ότι οι υπερτιμολογήσεις υπερβαίνουν ακόμα και το 500%».
Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστική περίπτωση, κατά την οποία επιχειρηματίας για προμήθεια μηχανημάτων αξίας 3 δισ. δραχμών, εξέδωσε, μέσω της offshore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο 6 δισ. δραχμών και έλαβε επιδότηση τρία 3 δισ. δρχ. καρπώθηκε δηλαδή 1,5 δισ. δρχ. σε βάρος του Δημοσίου.
Βάσει στοιχείων που κατατέθηκαν, κατά τις εργασίες επίμαχης ημερίδας, προέκυψε ότι «από τις δράσεις των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, η απώλεια εσόδων του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του Δημόσιου χρέους της χώρας μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου