Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Από σήμερα πλέον μπορείς να.... τα αρπάζεις ελεύθερα.



Ένα από τα τελευταία νομοθετήματα- κατορθώματα  του Στουρνάρα τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και καταργεί την Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης μετά από σχεδόν 160 χρόνια λειτουργίας. Η κατάργηση από το πρωί της ανεξάρτητης αρχής της Οικονομικής Επιθεώρησης, που είχε επιφορτιστεί κυρίως με τον έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τον έλεγχο επίορκων δημοσίων υπαλλήλων όλων των βαθμίδων και τοπικών αρχόντων για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, όπως και επιχειρήσεων που επιμένουν να μην αποδίδουν φόρους στο κράτος, λαθρεμπόρων κλπ. δίχως καμία δικαιολογία, είναι αξιοπερίεργη αλλά και ύποπτη .
Τον περασμένο Μάρτιο τέθηκε ως τελευταία ημέρα λειτουργίας της Υπηρεσίας την 30η Ιουνίου 2014, με τον κατακερματισμό και την παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης στον ίδιο τον υπουργό, στην Γενική Γραμματεία Εσόδων και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την εξίσου παράλληλη μετακίνηση των 203 οικονομικών επιθεωρητών που στελεχώνουν της υπηρεσίες ολόκληρης της Επικράτειας.
Αφού λοιπόν ουδέν το δημοσιονομικό όφελος αυτής της απόφασης είναι εύλογο ότι έγινε για να αποτραπούν οι έλεγχοι, αφού οι υποθέσεις τεράστιας σημασίας για τα συμφέροντα του Δημοσίου που ερευνούν και παραμένουν ανοιχτές θα φύγουν από τα έμπειρα χέρια των ανακριτικών υπαλλήλων της διεύθυνσης και θα καταλήξουν στα χέρια απλών εφοριακών και υπαλλήλων του υπουργείου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ενώ καταργείται και ο έλεγχος σε εφορίες και τελωνεία!
Για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος της ...κυβερνητικής απόφασης, θα μείνουν στα συρτάρια, υποθέσεις όπως το Βατοπέδι, περιπτώσεις επίορκων δημάρχων ακόμα και η υπόθεση του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, συν το πλήθος των επιχειρηματιών που θα πίνουν στην υγεία του συνταξιούχου και του μισθωτού την μη απόδοση ΦΠΑ στο κράτος σε πολλές εκ των περιπτώσεων για σειρά ετών.
Με λίγα λόγια κάνουν ότι έκαναν και με τον ΣΔΟΕ που τον έσπασαν σε δύο κομμάτια και έδωσαν τον προληπτικό έλεγχο στον πρώην Γ.Γ. Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, όπου όπως αναφέρουν οι επιθεωρητές μόνο ελέγχους δεν έκανε...
Για να καταλάβει κανείς ποιες υποθέσεις έχουν βγάλει οι οικονομικοί επιθεωρητές, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και χρήμα, μερικές από αυτές ήταν οι υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Ιθάκης, Νεάπολεως Λασιθίου, Παγγαίου, Καλαμαριάς, Ημαθίας, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, πλήθος υποθέσεων λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων κλπ.
Περίπου τα 2,5 δις. είναι τα βεβαιωμένα πρόστιμα των οικονομικών επιθεωρητών σε βάρος φυσικών προσώπων και 700 εκατ. ευρώ σε βάρος των νομικών προσώπων. Οι οικονομικοί επιθεωρητές βρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και ζήτησαν 6μηνη παράταση για να φέρουν τουλάχιστον σε πέρας το έργο τους και η Υπηρεσία τους ζήτησε τρίμηνη, αλλά όπως οι ίδιοι αναφέρουν η εισήγηση Μαυραγάνη ήταν αρνητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...