Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Κάνετε αργία το… Σάββατο, να τελειώνει και το.. έργο.



Θέσεις μάχης παίρνουν εργαζόμενοι και καταστηματάρχες εν όψει της λειτουργίας των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 13 Ιουλίου, που αναμένεται να είναι αν μη τι άλλο επεισοδιακή.

Η Ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή και προγραμματίζει συγκέντρωση στην Ερμού, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, εμμένοντας στη λειτουργία των καταστημάτων «μόνο 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου».

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε, για σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας.

Η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μπορεί να ξεκίνησε, πιλοτικά σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά η κίνηση ήταν ιδιαίτερα μειωμένη. Στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, αρκετά καταστήματα δεν άνοιξαν, ενώ στην Ερμού διοργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στον πεζόδρομο της Ερμού αρκετά καταστήματα είχαν κατεβασμένα ρολά, ενώ κάποια που λειτουργούσαν προέβησαν σε αυτή την κίνηση όταν πλησίασε η πορεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των σωματείων των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου. Πορεία έκανε την ίδια ώρα και το ΠΑΜΕ.

Σε κάποιες περιπτώσεις απεργοί απέκλεισαν την είσοδο των καταστημάτων που λειτουργούσαν και αποδοκίμαζαν τους πελάτες, που ούτως ή άλλως ήταν λίγοι με την εικόνα να θυμίζει αργία και όχι ημέρα που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Ήδη και την Παρασκευή το απόγευμα εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην Καπνικαρέα (επί της Ερμού) όπου ενημέρωναν τους πολίτες για τις θέσεις της Ομοσπονδίας κατά του ανοίγματος των καταστημάτων.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες (ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κοινή προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης. Με την προσφυγή ζητούνται ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή αναστολή της απόφασης.

Όπως επισημαίνουν η ΟΙΥΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, η υπουργική απόφαση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάπτυξη του τουρισμού, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων, που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από τον χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Επίσης, τονίζουν ότι πρόκειται για μία απόφαση που επιβλήθηκε από την τρόικα, μέσω της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και είναι πράξη απόλυτα εχθρική ενάντια στους εργαζόμενους.

Η ΟΙΥΕ θεωρεί ότι είναι μία απόφαση «προάγγελος» και από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει η πλήρης, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία όλων των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε όλες τις περιοχές της χώρας. 





2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σωστο ας τηρήσουμε οσα ελεγε και ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός.Την Κυριακη εκκλησία και το σάββατο δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΣ Ο ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ , ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ?????? ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΟΡΚΙΖΕΙ ΞΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ. ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΒΡΗΚΑΝΕ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...