Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ένα είναι σίγουρο. Πως οι τράπεζες δεν θα είναι κλειστές μόνο για δυο-τρεις μέρες.



Οι εικόνες της Κύπρου, με τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ πλανώνται ήδη στον αέρα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν πολύ αυστηρότερους περιορισμούς, λόγω και του μεγαλύτερου μεγέθους της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το μοντέλο της Κύπρου, για όσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές, δεν θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις ούτε από τα ΑΤΜ.
Τι θα γίνει στη συνέχεια;
Περιορισμοί στις αναλήψεις και στις μεταφορές κεφαλαίων εκτός Ελλάδας. Στην Κύπρο το ημερήσιο όριο αναλήψεων ήταν 300 ευρώ, ενώ τα εμβάσματα στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να υπερβούν τις 5.000 ευρώ και μόνο μετά από έγκριση αρμόδιας επιτροπής. Επιπλέον, δεν μπορούσαν να «σπάσουν» οι προθεσμιακές καταθέσεις, τέθηκαν περιορισμοί στις πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (5.000 ευρώ), ενώ δεν μπορούσαν να εξοφληθούν οι επιταγές.

Πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κύπρο ήρθησαν και οι τελευταίοι περιορισμοί μόλις τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η επιβολή και η άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης- κατόπιν εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδας- και όχι κάποιας άλλης Αρχής. Το κρίσιμο, όπως δείχνει το παράδειγμα της Κύπρου, είναι, πάντως, η αντίδραση των πολιτών, δηλαδή το πόσο ψύχραιμα θα αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων. Στην Κύπρο μετά το σοκ των πρώτων ωρών και ημερών, επήλθε σχετική ηρεμία αλλά όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές η σύγκριση μπορεί να είναι λανθασμένη, καθώς οι περιορισμοί λειτούργησαν υπό την «ομπρέλα» του Προγράμματος που εφαρμόστηκε εκεί, κάτι που δεν είναι δεδομένο στην περίπτωση της Ελλάδας.


Η επιβολή capital controls θα συνοδεύεται από αναλυτική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα προσδιορίζει ακριβώς τις τραπεζικές λειτουργίες.

Δηλαδή τι θα γίνει με:

Τις αναλήψεις μετρητών. Ποια θα είναι τα όρια, ημερήσια, μηνιαία κλπ. Αν αυτά θα ισχύσουν ανά καταθέτη, ανά τράπεζες ή συνολικά .

Τους συνδικαιούχους λογαρισμών, αν τα όρια και οι περιορισμοί στις κινήσεις θα ισχύουν για κάθε συνδικαιουχο ή συνολικά ανά λογαριασμό.

Τα εμβάσματα ποια και υπό ποιες συνθήκες θα επιτρέπονται.

Τις πληρωμές στο εξωτερικό, ποιες θα επιτρέπονται και υπό ποιες πρoυποθέσεις.

Το web banking, ποιες υπηρεσίες θα επιτρέπονται και ποια θα είναι τα όρια.

Τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, αν θα υπάρξουν όρια στη χρήση τους και ποια θα είναι αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές "η επιβολή capital controls είναι ένα πράγμα, η άρση τους είναι ένα άλλο, ακόμα πιο δύσκολο".
Οι ιδιώτες θα μπορούν να σηκώνουν μέσω των ΑΤΜs ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα καθοριστεί. Υπάρχουν σενάρια ότι το όριο μπορεί να είναι στα 60 ευρώ την ημέρα, ενώ άλλες πηγές το τοποθετούν στα 100 ευρώ ή και στα 200 ευρώ.
Οι πιστωτικές κάρτες πιθανότητα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις πρώτες ημέρες, καθώς αν οι τράπεζες είναι κλειστές δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές δόσεων στο τέλος του μήνα. Ταυτόχρονα και οι επιχειρηματίες δεν θα δέχονται πιστωτικές κάρτες, καθώς δεν θα γνωρίζουν πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους.
Επιπλέον οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τα όρια των πιστωτικών καρτών για να περιορίσουν το ρίσκο.
Πιθανότατα το ίδιο θα ισχύσει και για τις χρεωστικές κάρτες, κατά τις πρώτες ημέρες, τουλάχιστον έως ότου προσαρμοστούν τα συστήματα, και η χρήση τους ευθυγραμμιστεί με τα νέα όρια ημερήσιων συναλλαγών
Τα capital controls θα δημιουργήσουν τεράστια αναστάτωση στην αγορά.
Η επιβολή capital controls ισοδυναμεί με «θάνατο» για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες που δεν έχουν προσβάσεις σε άλλες πηγές ρευστότητας. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα δημιουργήσουν αμυντική στάση στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα ξοδεύουν λεφτά παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.
Η κατάρρευση των λιανικών πωλήσεων θα παρασύρει χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους ή να περιστείλουν δραματικά τα έξοδά τους, χωρίς να πληρώνουν το προσωπικό ή να το οδηγήσουν σε «αναγκαστική αργία».

 CAPITAL CONTROLS! Πόσα χρήματα θα σηκώνουμε από ΑΤΜ, τι θα γίνει με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.thermopilai.org/content/pragmatiko-dilimma-toy-dimopsifismatos-einai-patriotis-i-prodotis Καλό...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...