Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Θα ανοίξουν οι τράπεζες, το πιθανότερο την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, αντί για αύριο Παρασκευή.



Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει άρση των capital controls, καθώς προς το παρόν δεν θα αυξηθεί το ημερήσιο ποσό ανάληψης. Για να γίνει άρση των capital controls θα περάσουν πολλοί μήνες. Η αρμόδια επιτροπή θα εξετάζει καθημερινά την επάρκεια του συστήματος σε ρευστότητα και αναλόγως θα λαμβάνει αποφάσεις. Επίσης, η αυριανή υπουργική απόφαση θα προβλέπει και θετικές τροποποιήσεις για τις επιχειρήσεις, καθώς θα μπορούν για τις δραστηριότητες τους και τις παραγγελίες τους να στέλνουν από τα ταμεία των καταστημάτων εμβάσματα κλπ. και να κάνουν πληρωμές με ρευστό. Δεν  αναμένεται, ωστόσο, να γίνει άρση για αποστολή καταθέσεων στο εξωτερικό, ούτε αγορές από το εξωτερικό (με χρωστικές ή πιστωτικές) μέσω ίντερνετ. Επίσης, εξετάζεται οι πελάτες να μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ ποσό ύψους 180 ευρώ με μία δόση κάθε τρεις ημέρες.
Αναμένεται επίσης να επιτραπεί το άνοιγμα των θυρίδων χωρίς κανένα περιορισμό (π.χ. σειράς προτεραιότητας ή συγκεκριμένα καταστήματα), καθώς επίσης να δοθεί η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ. Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων, θα επιτραπεί το ποσό των 60 ευρώ που δεν αναλήφθηκε τη μία ημέρα να μπορεί να “τραβιέται” αθροιστικά με το ποσό της επομένης, δηλαδή να γίνεται ανάληψη 120 ευρώ. Στην ίδια λογική, το ημερήσιο 60ευρω θα αθροίζεται για κάθε ημέρα κατά την ημέρα της ανάληψης, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να “σηκώσει” μέσα στο μήνα 1.800 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συζήτηση προτάθηκε το δικαίωμα της αθροιστικής ανάληψης να “μηδενίζει” κάθε εβδομάδα, ωστόσο επικράτησε η άποψη το δικαίωμα στην “προσαυξανόμενη” ανάληψη να μην χάνεται.
Εν τω μεταξύ, στο “μέτωπο” των θυρίδων, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών υπάρχουν φυλαγμένες καταθέσεις συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε πλήρης ελευθερία κινήσεων, εφόσον το χρήμα παραμένει στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μόνος έλεγχος θα γίνεται μόνο στα σύνορα, εφόσον επιχειρήσει κάποιος να βγάλει τα χρήματα αυτά στο εξωτερικό. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο όριο για την επιτρεπόμενη εξαγωγή χρημάτων κατ΄ αυτό τον τρόπο, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το ισχύον όριο των 10.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...