Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Προσοχή . Δεν είναι τρολιά.Σαουδική Αραβία. Μία χώρα τόσο ελεύθερη και δημοκρατική που έχει πάρει την ονομασία της οικογένειας που την κυβερνάει. Ένα κράτος που σπάνια περιγράφεται ως απολυταρχικό, αφού το καθεστώς δεν είναι κάποιας μορφής δικτατορία, αλλά αγνή και ανόθευτη βασιλεία, οδηγώντας μας σε παιδικούς συνειρμούς που έχουν να κάνουν με καλοκάγαθους βασιλιάδες, κοριτσάκια με κρυστάλλινα γοβάκια και νεράιδες που πετούν ανέμελα σε καταπράσινα λιβάδια.
Παρόλα αυτά, το απολυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και συγκεκριμένα η βασιλική οικογένεια των Σαούδ, είναι περισσότερο γνωστή για κάποια λιγότερο ανέμελα πράγματα. Οι σχεδόν καθημερινοί αποκεφαλισμοί αντιφρονούντων, οι διασυνδέσεις με όλες περίπου τις τρομοκρατικές οργανώσεις του πλανήτη, η συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της, οι πολεμικές της επεμβάσεις και η απροκάλυπτη διπλωματική στήριξη που απολαμβάνει για όλα τα παραπάνω από διεθνείς προστάτες της «δημοκρατίας», έχουν απασχολήσει το διεθνή τύπο και τη διεθνή κοινή γνώμη αρκετές φορές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Αυτή λοιπόν η χώρα εκλέχθηκε μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του ΟΗΕ, μετά από μυστική ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Οργανισμού. To Βασίλειο βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2015, στην 134η θέση σε σύνολο 145 χωρών στον τομέα της ισότητας των φύλων και θεωρείται «ένα από τα πιο μισογυνιστικά καθεστώτα του κόσμου»
Μόλις χτες, το αρμόδιο συμβούλιο του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σαουδική Αραβία ως μία από τις τέσσερις χώρες της Ασίας που θα συμμετέχουν στην επιτροπή υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών, προκαλώντας τη χλεύη όλων των ανθρώπων στον πλανήτη που έχουν πρόσβαση σε κάποια μορφή ενημέρωσης. Και όχι άδικα, αφού αν λέγαμε πως στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θα ήμασταν απαράδεκτα επιεικείς.

«Όλες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει να έχουν έναν άντρα προστάτη που παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό ους, ελέγχοντας τη ζωή μιας γυναίκας από τη γέννηση της μέχρι το θάνατο. Η Σαουδική Αραβία επίσης απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του UN Watch, Hillel Neuer. Το UN Watch είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«To να εκλέγεις τη Σαουδική Αραβία για να προστατέψεις τα δικαιώματα των γυναικών είναι σα να κάνεις έναν εμπρηστή διοικητή της Πυροσβεστικής» πρόσθεσε ο Neuer.

Η Σαουδική Αραβία έχει ένα εντυπωσιακό μητρώο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Φυλάκισε για 10 χρόνια και καταδίκασε σε 1000 μαστιγώματα έναν μπλόγκερ, καταδίκασε σε αποκεφαλισμό και σταύρωση (με αυτή τη σειρά) έναν 17χρονο επειδή διαδήλωσε ενάντια στο καθεστώς και αποκεφάλισε μέσα στο 2015 περισσότερους ανθρώπους από όσους το Ισλαμικό Κράτος.

Στην εξωτερική πολιτική, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τη μοναρχία. Σύμφωνα με τη Χίλαρυ Κλίντον, η Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος χρηματοδότης της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Στηρίζει οικονομικά τη Μποκο Χαράμ, τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στην Αφρική, η οποία δηλώνει υποταγή και πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μαντέψτε, επίσης φέρεται να χρηματοδοτεί η Σαουδική Αραβία, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτεί και μέρος των αντικαθεστωτικών της Συρίας. Η μοναρχία φαίνεται πως έχει στείλει χρήματα, ακόμα και σε συγγενείς των δραστών της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους…
Και επειδή δε φτάνουν όλα αυτά, στο φως ήρθαν και e-mail που δείχνουν το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, να έρχεται σε συνεννόηση με τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να υποστηρίξει ο ένας τον άλλο και να γίνουν και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πράγμα το οποίο κατάφεραν. Με όλα τα παραπάνω υπόψη, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η Σαουδική Αραβία έγινε μέλος του Συμβουλίου, ούτε η χαρά που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για το γεγονός, ούτε καν το άρθρο του Telegraph με τίτλο: «Η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει στην Υεμένη, για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα»
Απ’ ότι φαίνεται, ο ΟΗΕ διατηρεί μια «Λίστα της Ντροπής», μία λίστα δηλαδή με τα ονόματα των χωρών και των οργανώσεων στον πλανήτη, που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ή διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Μία λίστα την οποία κοσμούσε και ο συνασπισμός κρατών που βομβαρδίζει την Υεμένη, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, εξαιτίας των εκατοντάδων παιδιών που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Τρεις μέρες μετά τη δημοσίευση της λίστας, ο συνασπισμός αφαιρέθηκε από τη λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...