Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Mπίζνες η Lafarge με τον isis; ΟΧΙ ρε παιδιά δεν γίνονται αυτά.



Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ερικ Ολσεν, διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge Holcim, επειδή η εταιρεία παραδέχθηκε ότι έδωσε χρήματα σε ένοπλες ομάδες στη Συρία για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου της στη χώρα όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλοελβετικής τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη του κόσμου, ο Ερικ Ολσεν θα αποχωρήσει από τη θέση του τον Ιούλιο. O κ. Ολσεν βρισκόταν στο πηδάλιο της Lafarge Holcim από το 2015, οπότε συγκροτήθηκε ο όμιλος με τη συγχώνευση των Lagarfe και Holcim. Διεξήχθη εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, η οποία κατέδειξε ότι έγιναν πληρωμές σε μεσάζοντες για λόγους προστασίας του εργοστασίου στην Τζαλαμπίγια της βόρειας Συρίας. Οι πληρωμές αυτές δεν εναρμονίζονταν με τις εταιρικές πολιτικές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως το δημοσιότητας η LafargeHolcim χρηματοδοτούσε εμμέσως τον ISIS πληρώνοντας φόρος για τη λειτουργία εργοστασίου της στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και μέχρι το τέλος του 2014.
Τελικά η εταιρία παραδέχθηκε τον Μάρτιο ότι “απαράδεκτα” μέτρα είχαν ληφθεί για τη λειτουργία της μονάδας στη Συρία, ενώ ο Όλσεν σε συνέντευξή του στους Financial Times είχε δεσμευθεί ότι η εταιρία θα λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα τιμωρούσε τους υπευθύνους για την υπόθεση.
Η προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι συνδεδεμένες με τη Lafarge εταιρίες πληρώθηκαν για να διαπραγματευτούν deals με ένοπλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και πολλές που βρίσκονταν στη λίστα των αποκλεισμένων με κυρώσεις.
Επιπλέον, οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές διερευνούν ευρύτερα τις δραστηριότητες της Lafarge Holcim στη Συρία, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες δύο οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εταιρεία εμπλέκεται στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους και σε εγκλήματα πολέμου. Στην έκθεση, που συντάχθηκε μετά την εσωτερική έρευνα, περιγράφεται το χάος που επικράτησε στη Συρία από το 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 – τότε κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του εργοστασίου της Lafarge Holcim στην Τζαλαμπίγια. Επίσης, αναφέρεται ότι οι τοπικοί διευθυντές, κάνοντας τις παράτυπες πληρωμές, πίστευαν ότι λειτουργούν προς το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων για να μην κλείσει το εργοστάσιο. «Πολύ απλά επικρατούσε χάος και ήταν καθήκον της τοπικής διοίκησης να διασφαλίσει ότι οι μεσάζοντες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη διακοπούν οι προμήθειες και η ελεύθερη μετακίνηση των υπαλλήλων», αναφέρεται στην έκθεση της Lafarge Holcim. Αυτή η υπόθεση και η παραίτηση Ολσεν αναδεικνύουν τα "διλήμματα" των εταιρειών όταν δραστηριοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...