Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Ερντογαν «Δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσουμε στις παραμέτρους του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού».Έπεσε η αυλαία 43 χρόνων άκαρπων συνομιλιών.
Δηλώσεις έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογαν και για το Κυπριακό. «Η Τουρκία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ως εγγυήτρια δύναμη για δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου; ", τόσο στο Σχέδιο Ανάν όσο και στην τελευταία διαδικασία, όπως υποσχέθηκα, ήμασταν ένα βήμα μπροστά, αλλά η Διάσκεψη για το Κυπριακό που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα. Και συνέχισε: Η εικόνα αυτή που φτάσαμε έπειτα από τις μεγάλες προσπάθειες έχει αποκαλύψει ότι είναι αδύνατο να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Πλέον δεν υπάρχει νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους. Η Τουρκία  θα συνεχίσει να συνεχίσει να συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού με διαφορετικές παραμέτρους. Σε περίπτωση που δεν γίνει, αναμφίβολα θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το σχέδιο Β' και το σχέδιο Γ'.
Τι εννοεί
Τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν, λέγοντας «σχέδιο Β' και Γ'»; Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να προσανατολίζεται πλέον, στην αναβολή του σχεδίου για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Το σχέδιο που είχε προκριθεί από τον ΟΗΕ εδώ και χρόνια, φαίνεται πως πλέον μπαίνει στον «πάγο» -και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα .Τι σημαίνει αυτό; Ότι, με τις ευλογίες του Ερντογάν, θα προκριθεί από την Τουρκία μια λύση που θα προβλέπει ότι στην Κύπρο θα υφίστανται δύο ανεξάρτητα κράτη, με διαφορετική εκπροσώπηση διεθνώς, και όχι ένα κράτος με μία Αρχή, όπως ήταν ο πρότερος στόχος.
Το άλλο σενάριο που φαίνεται πως θα τεθεί κάποια στιγμή επί τάπητος και είναι η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Από τη στιγμή, δηλαδή, που δεν θα υπάρχει φως στο τούνελ για μια εξεύρεση λύσης κοινά αποδεκτής, η Τουρκία θα κάνει «κομμάτι της» τη βόρεια Κύπρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είναι άγνωστο πότε θα πυροδοτηθεί, με δεδομένο ότι στην όλη υπόθεση του Κυπριακού δεν εμπλέκονται μόνο η Τουρκία και η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, η Βρετανία και, φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά για την ΕΕ, η κατάσταση που διαμορφώνεται ίσως εξελιχθεί σε βρόχο, και αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή στους κόλπους της ανήκει ένα κράτος  η Κύπρος που μόνο «ένα» δεν είναι, από τη στιγμή που υπάρχει δεδομένο κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού. 
Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Τουρκίας. 
Η Λευκωσία με NAVTEX έχει διαμηνύσει ότι όλα τα παραπλέοντα πλοία πρέπει να αποφεύγουν να εισέρχονται στη συγκεκριμένη περιοχή κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων. Η γεώτρηση αυτή σηματοδοτεί το πέρασμα σε νέα φάση της προσπάθειας εντοπισμού και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτιμάται οτι βρίσκονται στα οικόπεδα που γειτνιάζουν με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και το τεράστιο κοίτασμα Zohr.
Τα δικαιώματα του οικοπέδου 11 ανήκουν στην κοινοπραξία Total/ENI, που έχει επενδύσει πολλά στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η ΕΝΙ είναι που πέτυχε να εντοπίσει το αιγυπτιακό κοίτασμα Zoρ σε μικρή απόσταση από την περιοχή που θα γίνει η τώρα η γεώτρηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εξαπολύσει απειλές ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για «την προστασία των συμφερόντων της και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων», με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων, και συνεπώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πράξει όταν «βάλει μπρος» το υπερσύγχρονο πλοίο-γεωτρύπανο West Capella.

 

Ναι, η Κύπρος είναι σε θέση να αμυνθεί (αν το θελήση...)


Οι τελευταίοι διάλογοι πριν το ναυάγιο στο Crans Montana


«Μην ανησυχείτε θα συνεχιστούν κανονικά οι γεωτρήσεις –

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...