Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Στο πάρα ένα το ρολόι



Ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία με σοβαρή και ανεξέλεγκτη επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας. Oι Τούρκοι κυρίως με το UCAV Bayraktar αλλά και με πυροβολικό βομβαρδίζουν τις συριακές δυνάμεις
που μπαίνουν στην Αφρίν με τον συριακό Στρατό να απαντά αμέσως. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδωσε διαταγή να συγκεντρωθούν νέες δυνάμεις και να αποσταλούν στο μέτωπο της Αφρίν ενώ ορκίστηκε για εκδίκηση.
Ο Μ.Ασαντ ειδοποίησε τον Πούτιν πως ενεργοποίησε τα αντιαεροπορικά συστήματα. Θέμα χρόνου να δούμε καταρρίψεις τουρκικών μαχητικών αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Έχουμε έτσι την πρώτη απευθείας εμπλοκή Τουρκίας-Συρίας καθώς συριακό πυροβολικό ανταπέδωσε το σφυροκόπημα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση έδειξε νωρίτερα πλάνα με στρατιώτες να μπαίνουν στο Αφρίν το οποίο δέχεται επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες από τις τουρκικές δυνάμεις.

 

Η ντροπή των Τούρκων: Δείτε πως οι Κούρδοι διαλύουν τα LEOPARD

 

Νέες βλακώδεις  δηλώσεις Κιλιντζάρογλου για 18 νησιά του Αιγαίου

Συναγωνίζεται επάξια τον δικό μας ψεκασμένο.


Εμπλοκή και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, αρνήθηκε σήμερα να δώσει την έγκριση του για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων στο Ιόνιο ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι και το πώς η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί. «Το αίτημα δεν προσδιορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για το οποίο ζητείται η άδεια μου», ανέφερε ο Μέτα στη δήλωση του.

Με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης αλλά επιβεβαιώνονται από ελληνικές πηγές, η Αθήνα σκέφτεται «να αποζημιώσει» τα Τίρανα με μια θαλάσσια έκταση (πέριξ της Κέρκυρας). Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια μετατόπιση της γραμμής οριοθέτησης και ενδεχομένως με την επιλογή διαφορετικών γραμμών βάσης από την αλβανική πλευρά. . Η Συμφωνία του 2009 παρέχει ήδη τη δυνατότητα για την Αθήνα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., χωρίς να την παραβιάζει. Το δικαίωμα της επέκτασης είχε ενσωματωθεί στη Συμφωνία από τη στιγμή που οι δύο χώρες είχαν διαφορετική αιγιαλίτιδα ζώνη κατά τις συνομιλίες: 6 ν.μ. η Ελλάδα και 12 ν.μ. η Αλβανία. Αντίθετα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η πιθανή αποδοχή από την Αθήνα ορισμένων αλβανικών επιχειρημάτων που μοιάζουν επικίνδυνα με αντίστοιχα τουρκικά, αναφορικά με την επήρεια των νησιών, ίσως εκληφθούν ως αρνητικό προηγούμενο από τρίτα μέρη, όπως η Αγκυρα.
Ο λόγος είναι ότι αν η σύγκλιση Αθήνας – Τιράνων βασιστεί στην αποδοχή της αλβανικής άποψης ότι τα Διαπόντια Νησιά (βορειοδυτικά της Κέρκυρας) χάνουν σε επήρεια σε σχέση με τη Συμφωνία του 2009, τότε αποδυναμώνεται πολιτικά η ελληνική θέση αρχής σε ό,τι αφορά το Καστελλόριζο (ότι δηλαδή το νησιωτικό σύμπλεγμα έχει πλήρεις θαλάσσιες ζώνες). Ακόμα και η επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο έναντι της Αλβανίας θα ενίσχυε την πάγια θέση της Τουρκίας περί «ειδικών περιστάσεων» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τροφοδοτώντας τα τουρκικά επιχειρήματα σε μια μάλλον ευαίσθητη στιγμή. Κρίσιμο σημείο είναι αν η επέκταση στα 12 ν.μ. θα περιοριστεί έναντι της Αλβανίας ή θα αφορά όλο το Ιόνιο Πέλαγος, άρα και έναντι της Ιταλίας. Αν περιοριστεί προς Αλβανία, το επιχείρημα περί «ειδικών περιστάσεων» ενισχύεται. Αν συμπεριληφθεί η περιοχή προς Ιταλία, αυτό ίσως δημιουργήσει πρόβλημα με τη Ρώμη σε πιθανή επικαιροποίηση της ελληνοϊταλικής συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...