Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Η «μάχη» των αγωγών.


Η Γερουσία των Η.Π.Α ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του project του «Nord Stream 2 που αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία). Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.
 Επισήμως δε, θεωρούν τον μεσογειακό «EastMed» έργο αμερικανικού ενδιαφέροντος και τον τοποθετούν ως πρώτη προτεραιότητα καθώς τον εντάσσουν ως μέρος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο ομώνυμο νομοσχέδιο «EastMed Act», έχοντας συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων (appropriations bill) η επικύρωση του οποίου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας εντός της εβδομάδας.

Εάν υπερψηφιστεί και υπογραφεί από τον πρόεδρο Ν.Τραμπ, τότε οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τους σχεδιασμούς τους στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υπολογίζουν τις τουρκικές αντιδράσεις.

Τον αγωγό τον θέλουν οι Ισραηλινοί αλλά και ότι είναι «ανοικτοί σε συζήτηση» με την Άγκυρα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «Είναι ανοικτοί στην τουρκική πρόταση για την κατασκευή αγωγού φ.α. ο οποίος θα περνά μέσω Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ευρώπη». Μία εξέλιξη που προκαλεί σοκ στην Αθήνα, καθώς παρά το γεγονός ότι δεν αποκηρύσσουν τον East Med εν τούτοις, όλοι γνωρίζουν ότι αν υπάρξει αγωγός μέσω Τουρκίας δεν είναι βιώσιμος ο EastMed.
Πρόσθεσαν δε οι Ισραηλινοί ότι «Εάν οι Τούρκοι είναι σοβαροί γύρω από το θέμα αυτό τότε θα μπορούσε να συζητηθεί».
Στη συνέχεια βέβαια συμπλήρωσαν πως «Σε καμία περίπτωση ο αγωγός αυτός δεν θα αντικαταστήσει τον ευρωμεσογειακό αγωγό (EastMed) που σχεδιάζουν από κοινού Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος».
Με τη διαφορά βέβαια ότι η Άγκυρα δεν θέλει άλλο αγωγό στην περιοχή πλην του αγωγού που θα περνάει από το έδαφός της. 

Εν ολίγοις αυτό σημαίνει πως όλοι περιμένουν την Ελλάδα εάν θα απαντήσει δυναμικά στην περίπτωση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα πανηγυρίζει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφορικά με τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, ότι το Ισραήλ εξετάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την δημιουργία αγωγού φ.α. για τα ισραηλινά αποθέματα μέσω Τουρκίας.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα: «Το σχέδιο παράκαμψης της Τουρκίας για το φ.α. στην Ευρώπη έπεσε στο νερό. Το Ισραήλ έκανε ένα βήμα πίσω και έστειλε μήνυμα διαπραγμάτευσης στην Τουρκία».

Οι Τούρκοι βέβαια « ξεχνούν» ότι ο Νόμος της Θάλασσας επιτρέπει τη διέλευση αγωγών μέσα από ΑΟΖ και μπορεί μόνο να υποδειχθεί απο που να περάσει… αλλά στο τέλος θα περάσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...