Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Εκρηκτική η κατάσταση στην αγορά της ΚΡΗΤΗΣ


Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην οικονομία του νομού Ηρακλείου, με την τελική… έκρηξη να υπολογίζεται γύρω στο Νοέμβριο, όταν θα έχει λήξει μεγάλο μέρος των επιταγών που κυκλοφορούν όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Ήδη, οι ακάλυπτες επιταγές «πέφτουν σα βροχή» στο Ηράκλειο, με τις τράπεζες να έχουν τετραπλασιάσει τις διαταγές πληρωμής, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Αρκετοί είναι οι απαισιόδοξοι για το πού θα οδηγήσει αυτή τη κατάσταση, Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αφού η οικονομία του νησιού είναι άμεσα συνδεδεμένη, λόγω τουρισμού, με την παγκόσμια αγορά, η οποία έστω και σε αργούς – βασανιστικούς ρυθμούς, ανακάμπτει, θα έρθει και εδώ η ανάκαμψη, πιθανότατα από το νέο έτος.
Ισχυρές πιέσεις σε πολλά επαγγέλματα. Αυτό που διαπιστώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες είναι ότι όλο και περισσότεροι μικροεπιχειρηματίες, συνεπείς στο παρελθόν, εμφανίζουν ακάλυπτες επιταγές, τις οποίες μάλιστα δεν μπορούν, έστω και καθυστερημένα, να εξοφλήσουν. Έτσι, διαρκώς εκδίδονται διαταγές πληρωμές και περιουσίες «απειλούνται» με πλειστηριασμό.
Οι κλάδοι των κατασκευών και του αυτοκινήτου αλλά και βιοτεχνίες είναι γνωστό ότι διανύουν περίοδο κρίσης. -Είναι πολλοί καταναλωτές, «μαυρισμένοι» στις τράπεζες, οι άνθρωποι δηλαδή που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πάρουν δάνεια για να αγοράσουν αυτοκίνητα ή να κτίσουν σπίτια.
Πέραν των δύο αυτών κλάδων, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι οδικές μεταφορές στο χώρο του τουρισμού και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων και ενοικίασης αυτοκινήτων. Οι ακάλυπτες επιταγές στο χώρο τους είναι πολλές και «σέρνουν μαζί τους» συνεργαζόμενους κλάδους όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων, ο οποίος τελευταία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Παράλληλα, σημαντικές πιέσεις δέχονται τα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπως ένδυση, υπόδηση και είδη δώρων, τα περισσότερα εκ των οποίων πάνε από το κακό στο χειρότερο, όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και διαφόρων άλλων παραγόντων. Η απειλή για πλειστηριασμούς σε ακίνητα «δίνουν και παίρνουν» τελευταία από τις τράπεζες. Έτσι, πολλοί είναι οι δανειολήπτες που βρίσκουν όπως - όπως χρήματα προκειμένου να αναβάλουν τους πλειστηριασμούς στις περιουσίες τους, πληρώνοντας τους δικαστικούς κλητήρες και ρυθμίζοντας τις οφειλές τους. Στη συνέχεια καταφέρνουν να εξοφλούν κάποιες δόσεις ενώ οι υπόλοιπες καθίστανται ληξιπρόθεσμες και μετά ξανά τα ίδια…
Μέχρι τώρα, τα ακίνητα που έχουν “αλλάξει χέρια” στο Ηράκλειο δεν είναι πολλά. Άλλωστε οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ακίνητα, αλλά να εισπράξουν τα χρήματα.
Υπήρξαν όμως κραυγαλέες περιπτώσεις που άλλαξαν χέρια περιουσίες σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες εμπορικές. Ένα παράδειγμα από αυτά είναι οικόπεδο 4 στρεμμάτων στο δρόμο για ΠΕΠΑΓΝΗ, που μετά από κάποιες αναβολές πλειστηριασμών (βγήκαν άκαρποι), εκποιήθηκε στην τιμή των 23.000 ευρώ…

Κατηφόρα χωρίς τέλος για τον τουρισμό στην Κρήτη

Πνίγουν την αγορά οι ακάλυπτες επιταγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...