Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Όχι στο άνοιγμα της Χάλκης


Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ο κ. Μιχάλης Σ. Βάρδας, διπλ. μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, από την Αθήνα, γράφει:

Είναι ακατανόητη η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να εκλιπαρεί την τουρκική κυβέρνηση για να δεχθεί να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (ΘΣΧ).

Η ΘΣΧ υπήρχε για να εκπαιδεύει και να επιμορφώνει κληρικούς για τις ανάγκες της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινουπόλεως και των νήσων Ιμβρου και Τενέδου, την εποχή που υπήρχαν τέτοιες κοινότητες. Σήμερα το σύνολο των ελληνορθοδόξων ομογενών μας που ζει στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τις 2.550 ψυχές και οι εκκλησιαστικές των ανάγκες μπορούν εύκολα να καλυφθούν με αποστολή ιερέων από την Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να λειτουργήσει ξανά η ΘΣΧ, αλλά ορθώς και προσφυώς διαπραγματεύεται με την εθελοτυφλούσα ελληνική πολιτική τάξη το ζήτημα, απαιτώντας από την Ελλάδα- βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας- απτά ανταλλάγματα στο θέμα της εκλογής των μουφτήδων της Δυτικής Θράκης.

Μη υπαρχόντων ελλήνων- το γένος κατοίκων, οι σπουδαστές της ΘΣΧ θα είναι Τούρκοι, Σύροι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι. Αυτοί θα επανδρώσουν αύριο τις λίγες εναπομείνασες χριστιανικές εκκλησίες αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μετά 40 ή 50 χρόνια- διάστημα ελάχιστο, από ιστορικής απόψεως- ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θα είναι Ελληνας το γένος, αφού τότε δεν θα υπάρχει ομογενής κληρικός που να έχει γεννηθεί επί τουρκικού εδάφους, όπως ήδη προβλέπει ο τουρκικός νόμος.

Με βάση δε την Πατριαρχική Πράξη του 1928 που αναβίωσαν η εμμονή και το πείσμα του σημερινού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο μελλοντικός τούρκος πατριάρχης θα έχει το δικαίωμα να επηρεάζει και να καθορίζει αυτός ποιοι θα εκλέγονται μητροπολίτες στην Κρήτη, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Μυτιλήνη και στις λοιπές λεγόμενες «νέες χώρες» της πατρίδας μας!

Και αυτοί, φυσικά, θα μπορούν να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από Ελληνες...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...